ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2017

WIZ TEAM

 Τα Κύπρια 2017 περιλαμβάνουν φέτος 12 παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίες παρουσιάζονται σε 32 συνολικά παραστάσεις. Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να παρουσιάσει παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής με συντελεστές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Τσεχία.
 
Οι παραστάσεις με τη σειρά που θα παρουσιαστούν

«Ο Γκάτσος που αγάπησα»
Ερμηνεύουν:  Μανώλης Μητσιάς & Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του ποιητή. 

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, καλεί την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν στους καλούς και τους δύσκολους καιρούς.

Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως είναι οι, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό, μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας. Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και τη στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας, σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων που γράφτηκαν για εκείνον, σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.

Η ορχήστρα
Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μπουζούκι, Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας
Τσέλο: Ευγενία Καραπατάκη
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Κρασίδης
Κοντραμπάσο: Ανδρέας Ροδοσθένους 
Κιθάρες / Ενορχηστρώσεις: Άδμητος Πιτσιλλίδης 

Info
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 20.30
Επαρχία Λεμεσού
 
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017
Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Λευκωσία, 20.30
(Αμφιθέατρο σχολής τυφλών)
Ακρόπολη, Λευκωσία
 

«Alexia: The Untold Story of Women In Jazz»
Η Αλέξια αποτίει φόρο τιμής σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές της μουσικής τζαζ όπως είναι οι, Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Doris Day, Anita O'Day, Betty Carter, Abbey Lincoln κ.ά. και φωτίζει τις ιστορίες τους μέσα από τα τραγούδια τους. Θα παρουσιαστούν καινούργιες ενορχηστρώσεις σε όλα τα τραγούδια, εμπνευσμένες από τις αυθεντικές.

Έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους μουσικούς της διεθνούς τζαζ σκηνής, αυτές οι φωνές και η αυθεντικότητα τους, αποτέλεσαν έμπνευση για την Αλέξια καθόλη την διάρκεια της καριέρας της, συντελώντας στη διαμόρφωση του δικού της μουσικού στυλ και phrasing.

Συνοδεύεται από 10μελή ορχήστρα με μαέστρο τον Βούλγαρο πιανίστα και ενορχηστρωτή Antoni Donchev και το κουιντέτο του, το οποίο απαρτίζεται από τους Ventzislav Blagoev, Atanas Hadjiev, Boris Taslev, Dimiter Semov, μαζί με επίλεκτους μουσικούς από την Κύπρο και την Ελλάδα, με ήχο που έχει επιρροές από τη μπλουζ, τη γκόσπελ, και τον αυτοσχεδιασμό.

Ο Antoni Donchev είναι γόνος οικογένειας μουσικών και πρωτοξεκίνησε να παίζει πιάνο στα πέντε του. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει λάβει πολλά βραβεία στην κατηγορία μουσικής τζαζ, ενώ είναι, επίσης, ο ιδρυτής της πολύ γνωστής μπάντας «Acoustic Version». Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο,  είναι ο μαέστρος της Big Band Bulgarian National Radio και έχει μια σπάνια μουσική ευελιξία με αποτέλεσμα να συνδυάζει στα κονσέρτα του τη τζαζ με δημοτική και κλασική μουσική.

Info
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30
Λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος , Λευκωσία

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20.30
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός


«Η ιστορία των Blues»
Ερμηνεύουν: Zilla Project & Ηλίας Ζάικος

Τρεις μοναδικές συναυλίες με θέμα την ιστορία του blues. Ένα γοητευτικό, ευχάριστο και γεμάτο συναίσθημα μουσικό ταξίδι, μέσα από διαφορετικούς τόπους, εποχές, μυθικά ονόματα και ήχους, ένα ταξίδι εξέλιξης που ξεκίνησε πάνω από έναν αιώνα πριν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκινάει με αφετηρία τον Μισισσιπή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και προχωρά στη Νέα Ορλεάνη του ‘30, στο Σικάγο του ‘50, στην Αγγλία του ‘60, στο Τέξας του ‘70, στη Βοστώνη του ‘80, και στο παγκόσμιο στερέωμα τα τελευταία 35 χρόνια. Πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα προβληθεί υλικό με θέμα τους τόπους, τους μουσικούς και τους ανθρώπους του Blues.

Το  εγχώριο blues συγκρότημα Zilla Project συμπράττει επί σκηνής με τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα, δύο πνευστά, μια γυναικεία φωνή και τον πανευρωπαϊκά καταξιωμένο βετεράνο του Blues Ηλία Ζάικο, ηγέτη και εμπνευστή της παράστασης αυτής. Σήμερα, ο Ηλίας Ζάικος θεωρείται ο σημαντικότερος μουσικός του blues στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε τους Blues Wire και κλείνοντας φέτος 33 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, έχει συνεργαστεί με πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας Blues σκηνής.
 
Οι Zilla Project έχουν ήδη πίσω τους ένα σημαντικό βιογραφικό έχοντας μια αδιάκοπη παρουσία στην Κύπρο τα τελευταία οκτώ χρόνια, έναν δίσκο που έλαβε εξαιρετικές κριτικές, δύο διεθνή τουρνέ και σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες από Αμερική, Αγγλία, Νορβηγία και Ελλάδα.
 
Η Τζένη Καπάδαη είναι μια από τις σημαντικότερες blues Ελληνίδες τραγουδίστριες της τελευταίας εικοσαετίας και ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Χάρη Καπετανάκη συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο πολύ-ηχογραφημένους horn sections στην Ελλάδα.

Φωνητικά και κιθάρες: Ηλίας Ζάικος (ΕΛΛΑΔΑ)
Φωνητικά και κιθάρες: Μανώλης Βουράκης  (ΚΥΠΡΟΣ)
Πλήκτρα: Νικόλας Μελής (ΚΥΠΡΟΣ)
Ηλεκτρικό μπάσο: Λοίζος Παφίτης (ΚΥΠΡΟΣ)
Τύμπανα: Στέφανος Μελετίου (ΚΥΠΡΟΣ)
Τρομπέτα: Γιάννης Οικονομίδης (ΕΛΛΑΔΑ)
Σαξόφωνο: Χάρης Καπετανάκης (ΕΛΛΑΔΑ)
Φωνητικά: Τζένη Καπάδαη (ΕΛΛΑΔΑ)

Info
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30
Λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος , Λευκωσία

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20.30
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017
Αμφιθέατρο Τάλας, Πάφος, 20.30


«Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ
Σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν

Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon, παρουσιάζεται στα Κύπρια, μετά την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει το θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.

Η Αλίκη Δανέζη Knutsen σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός Eνδυματολόγου-Eιδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Κατασκευή Κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Βοηθός Κατασκευής Κοστουμιών: Υρώ Γώγου
Οργάνωση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης-PRO4
Επικοινωνία-Συντονισμός Παραγωγής: Aνζελίκα Καψαμπέλη
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Κώστας Λάσκος, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος,  Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Αναστασία Γεωργοπούλου.
Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger

Promo φωτογραφίες: Bill Georgoussis, Φωτογραφίες προβών και παράστασης, trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Βασιλειάδης

Παραγωγή: Stefi Productions-Γιάννης Μ. Κώστας
Συμπαραγωγή: Roads and Oranges Film Productions

Info
Δευτέρα 18 - Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017
Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, 20.30
(Αμφιθέατρο σχολής τυφλών)
Ακρόπολη, Λευκωσία

20 Σεπτεμβρίου 2017
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 20.30
Επαρχία Λεμεσού


«Αμερικανός Βούβαλος»
Του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη

Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα στο παλαιοπωλείο του Ντον (Γιάννης Μπέζος), όπου μαζί με το φίλο του Ουόλτερ, τον επονομαζόμενο και «δάσκαλο» (Πέτρος Φιλιππίδης) και το νεαρό ναρκομανή που έχει θέσει υπό την προστασία του, Μπομπ (Ορφέας Αυγουστίδης), οργανώνουν εκ του προχείρου τη φιλόδοξη ληστεία μιας συλλογής νομισμάτων, της οποίας έκθεμα αποτελεί ένα νόμισμα με τον αμερικανικό βούβαλο.

Η ληστεία τελικά δεν πραγματοποιείται ποτέ, ενώ ο Ντον προσπαθεί να νουθετήσει και να φέρει στο σωστό δρόμο τον Μπομπ, ένα παιδί ανυπεράσπιστο και χαμένο στα ναρκωτικά.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης     
Σκηνικά - Κοστούμια:  Λουκία Χουλιάρα        
Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παπαδόπουλος    
Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος                       
Κίνηση: Ελπίδα Νίνου                                           
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Μπέζος, Ορφέας Αυγουστίδης
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης, Αθήνα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 18.00 & 20.30
Λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος , Λευκωσία

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 18.00 & 20.30
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός


Image Theatre, «The Best of Image»
(Mαύρο θέατρο)

 Η παράσταση «The Best of Images» είναι μια επιλογή των καλύτερων παραστάσεων του Image Theatre με τις καλύτερες συνθέσεις χορού, ακροβατικών, κωμικών στοιχείων, χρωμάτων, εκπλήξεων και θαυμαστών σκηνών.

Το σκοτάδι αυτού του μαύρου θεάτρου είναι γεμάτο φαντασία. Ο χορός αποτελεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη πλέον τους νόμους της φυσικής. Η μουσική μετουσιώνει τα άψυχα σε ζωντανά και το απίστευτο γίνεται πραγματικότητα. Οι θεατές θα ζήσουν ένα όνειρο ενώ θα είναι ξύπνιοι. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση για μεγάλους και μικρούς που θα ενθουσιάσει.

Η παράσταση αυτή αποτελεί μια εξερεύνηση σε έναν κόσμο φανταστικό που δεν πιστεύεις ότι υπάρχει. Το παραμύθι, η μυθοποίηση, η ακριβής εκτέλεση των οπτικών εφέ, το παιχνιδιάρικο ύφος των συγγραφέων αποτελούν τα εχέγγυα μιας παράστασης μέσα από την οποία διασκεδάζουν τόσο οι συντελεστές όσο και οι θεατές αφού πρόκειται για ένα ζωντανό θέατρο με ένα ζωντανό ακροατήριο.

Το Image Theatre μέσω της 27χρονης πορείας του έχει αναπτύξει ένα δικό του ξεχωριστό στυλ. Χρησιμοποιεί την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου σε συνδυασμό με στοιχεία μοντέρνου χορού, αυθεντικά κοστούμια, παντομίμα και διαδραστική επαφή με το κοινό. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας της Τσεχίας και είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. 

 Σεναριογράφοι: Eva Asterová, Josef Tichý, Petr Liška, René Pyš
Χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής: Eva Asterová
Μουσική και ηχητικά εφέ: Zdeněk Zdeněk
Στούντιο ηχογραφήσεις: Zdeněk Zdeněk
Προβολές: Linda Čihařová
Σχεδιασμός κοστουμιών: Dana Turečková, Eva Asterová
Δημιουργοί κοστουμιών: Emílie Bezdíčková, Helena Píchová
Διευθυντές σκηνής: Pavel Plocek, Stojan Angelo Nenov, Richard Švejda
Σχεδιασμός φωτισμού: Jiri Holy
Σκηνοθέτης / Παραγωγός: Alexander Čihař

Ηθοποιοί-Μίμοι: Petr LIŠKA, René PYŠ
Χορευτές: Johana HÁJKOVÁ, Lenka HYBLEROVÁ, Božena NUSSBERGEROVÁ, Ivo JIRÁSEΚ, Dušan KMEŤ, Pavel PLOCEK

Info
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017
Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης ΘΟΚ, 18.30 
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λευκωσία

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Σκηνή Εύης Γαβριηλίδης ΘΟΚ, 18.30  & 20.30
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λευκωσία

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 18.30 
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός


EM Productions, «[ID] Double» 
Από τον Καναδά και για πρώτη φορά στην Κύπρο, τόσο δυνατό όσο ευάλωτο, το [ID] Double ενσαρκώνει την αναζήτηση μιας γυναίκας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταραχή των ίδιων της των αντιφάσεων, για την ταυτότητά της. Ως έντονη αντανάκλαση μιας κοινωνίας, η οποία συχνά χάνεται ανάμεσα στη φαντασμαγορική εκπροσώπηση του ατόμου και την πραγματικότητα, το κομμάτι εξελίσσεται διαρκώς σε αντιθέσεις, δηλώνοντας με δύναμη αυτήν την εντατική δυαδικότητα.

Με τη Μαρία Κάλλας να αποτελεί το μουσικό κοινό νήμα και μέσω μιας οργανικής, υγρής και ξέφρενης κίνησης, το [ID] Double ιχνηλατεί τη διφορούμενη αρχιτεκτονική μιας συλλογικής έννοιας και κινείται με δεδομένη την αφοπλιστική αυθεντικότητα.

χορεύτρια, συνεργάτης στη χορογραφία: Laurie-Anne Langis 
χορογράφος: Louis-Elyan Martin  
χειριστής φωτισμού: Audrey-Anne Bouchard 
παραγωγός, υπεύθυνος περιοδείας: Elian Mata
μουσική: Antoine Berthiaume  
σχεδιασμός φωτισμού: Jean Jauvin, Hugo Dalphond, Anne-Sara Gendron 
κοστούμια: Lison Baudy 

διευθυντές δοκιμών: Geneviève Boulet, Marianne Gignac-Girard
φωτογραφίες: Claudia CHAN TAK & Nans Bortuzzo 

Info
Κυριακή 24 - Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017
Νέα Σκηνή ΘΟΚ, 20.30
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λευκωσία

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017
Θέατρο Ριάλτο, 20.30
Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός


«Όλοι ένα- Φίλα με», Σταμάτης Κραουνάκης
Από την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο η εμβληματική βραδιά ζωής του Σταμάτη Κραουνάκη, ξαναχτυπά κατ’ ευθείαν στην καρδιά.

Ένα  παραμύθι ζωής...μια βραδιά που μοίρασε
συγκίνηση κι αισθήματα σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλοι ένα.
Αρχηγός ο Έρωτας.
Τρεις γενιές τραγούδια.
Όλα αυτά τα τραγούδια που μας κάνανε συνοδοιπόρους στα χρόνια και μου δώσανε διαβατήριο στις παρέες των νέων, στις συντροφιές,
στα σπίτια των Ελλήνων.
Σώζω στο σκληρό δίσκο εκείνα που θα ‘παιρνα μαζί μου..
Τα απαραίτητα για ένα παγκόσμιο ταξίδι..
Επιλογή από λατρεμένα αλλά και κρυφά,
ενωμένα με σπουδαία μικρά ποιητικά κείμενα.
Σουΐτα αισθημάτων, λειτουργικό της Αγάπης..
Τόσα βράδια μια ζωή..
 
..Στα μάτια των θεατών την ώρα που φεύγουν κρίνεται το μέλλον μιας παράστασης...

Σταμάτης Κραουνάκης και μαζί του πέντε δυνατοί καλλιτέχνες (αλφαβητικά)
Χρήστος Γεροντίδης
Σάκης Καραθανάσης
Κώστας Μπουγιώτης
Γιώργος Στιβανάκης
Χάρης Φλέουρας

Σολίστες:
Βασίλης Ντουμπρογιάννης μουσική διεύθυνση, πλήκτρα
Βάϊος Πράπας  λαϊκά έγχορδα, κιθάρα
Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο

Συντελεστές:
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς & Δημήτρης Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας
Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Συροπούλου
Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη
Συντονισμός Παραγωγής: Αντώνης Κοΐζας
Φωτογραφικό υλικό: Γιάννης Πρίφτης, Πέτρος Αθανασόπουλος

Info
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30
Λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος , Λευκωσία

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20.30
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός


«Αριζόνα» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο
Aπό τη Θεατρική ομάδα Παράσιτα

Ο George και η Margaret, αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντών στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα με το Μεξικό. Σκοπός τους είναι η περιφρούρηση και η προστασία των συνόρων από τους γείτονες/εισβολείς.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, οι δύο μεσήλικες ήρωες δεν θα έρθουν τελικά αντιμέτωποι μόνο με τους “εισβολείς” της ερήμου αλλά και με την έρημο της σχέσης τους, της συνείδησης και της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται ήχοι πυροβολισμών.

Η θεατρική ομάδα Παράσιτα δημιουργήθηκε το 2015 από τους ηθοποιούς Φώτη Γεωργίδη, Άντρια Ζένιου και Μαρίνα Μανδρή κι έχει στο ενεργητικό της δυο επιτυχημένες παραστάσεις, το "Pests" (2015) της Vivienne Franzmann και το "Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη" της Χριστίνας Σαμπανίκου.

Σκηνοθεσία: Παράσιτα
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λύδια Μανδρίδου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Παίζουν:  Ελισάβετ Κωνσταντινίδου
                  Κώστας Καζάκας

Info
Παρασκευή 29 - Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017
Προαύλιος χώρος Εργοστασίου Υποδημάτων Ξενόπουλος, 19.15
στον κυκλικό κόμβο Κοκκινοτριμιθιάς
Ιουστινιανού 7-7Α, Κοκκινοτριμιθιά, Λευκωσία. 
Κράτηση απαραίτητη στο 96286544


«Ωδά κι εκειά (Εδώ και εκεί)»
 Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ

Στη θεατρική παράσταση «ωδά κι εκειά» (εδώ και κει), ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη «γλυκεία χώρα Κύπρο» και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.

Το Χρονικό είναι το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματείας, που γράφτηκε στην καθομιλουμένη της εποχής, δηλαδή τη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο. Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι ο κορυφαίος Κύπριος χρονικογράφος του Μεσαίωνα. Στο έργο παίζουν, ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος) και μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς).

Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχνάνε και πάλι, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Στο κάτω κάτω, θα κάνουν ό,τι μπορούν!

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ (www.mitos.org.cy), με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007. Η θεατρική δουλειά του έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πρόσληψή της και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική, κίνηση: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογράφος: Εύα Κοραή
Ενδυματολόγος: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους

Info
Τετάρτη 4 - Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017
Πλατεία Κάστρου, Λεμεσός, 20.30

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017
Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 20.30


Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, «Grand Concerto»
L. v. Beethoven: Εισαγωγή Κοριολανός, έργο 62
     Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα, έργο 37
  Συμφωνία αρ. 7 σε Λα μείζονα, έργο 92

1807, 1803 και 1813… Οι χρονιές κατά τις οποίες πρωτοπαίχτηκαν αντίστοιχα τα τρία έργα της συναυλίας. Το 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ο υπέροχος Κυπριανός Κατσαρής μας εισάγουν στη μέση περίοδο του Beethoven κατά την οποία απελευθερώνεται από τις μέχρι τότε συμβατικότητες, στοιχείο το οποίο εκδηλώνεται ακόμη πιο έντονα στα άλλα δύο έργα του προγράμματος.

Στην Εισαγωγή «Κοριολανός», το κυρίως θέμα, σε Ντο ελάσσονα, αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα και τις πολεμοχαρείς τάσεις του Σαιξπηρικού αυτού χαρακτήρα, ο οποίος πρόκειται να εισβάλει στη Ρώμη ενώ, το πιο τρυφερό θέμα στη Μι ύφεση ελάσσονα αντιπροσωπεύει τις ικεσίες της μητέρας του να μην προχωρήσει με τα σχέδιά του. Όσο για την Έβδομη Συμφωνία, θεωρείτο από τον Beethoven ως ένα από τα καλύτερα έργα του. Και πράγματι, ποιος μπορεί να αντισταθεί στην απίστευτη ενέργεια αυτού του αξέχαστου δεύτερου μέρους;

Κονσέρτο αφιερωμένο στην 30η επέτειο από την ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου
 
Στην εντυπωσιακή του καριέρα ανά την Υφήλιο ο Γαλλοκύπριος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής έχει συμπράξει με τις κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου και μαέστρους. Η αστραφτερή τεχνική και η αλάνθαστη ερμηνευτική του διαίσθηση δεν παύουν να καταπλήσσουν τον ακροατή. Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους καλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα. 

Σολίστ: Κυπριανός Κατσαρής
Μαέστρος: Jens Georg Bachmann

Info
Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30
Λεωφόρος Στροβόλου 100, Στρόβολος , Λευκωσία

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017
Θέατρο Ριάλτο, 20.30
Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός


Vertigo Dance Company, «Yama» 
Το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα, η αλληλεξάρτηση και η ικανότητα αναγέννησης είναι τα σημεία εκκίνησης για τη χορογράφο Νόα Βέρτχαϊμ, η οποία στο καινούργιο της έργο «Yama», παρατηρεί την πηγή κάθε κίνησης και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.
 
Η Noa Wertheim είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και συνιδρύτρια της ομάδας χορού Vertigo. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη χορογράφος και χορεύτρια που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. 

Η Ομάδα Χορού Vertigo από το Ισραήλ, με έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, ιδρύθηκε το 1992 από τη Νόα Βέρτχαϊμ και τον Άντι Σα’αλ. Μέσα από τις παραστάσεις της η Ομάδα θέλει να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για θέματα κοινωνικά και κοινοτικά, να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και ταυτόχρονα να διευρύνει τα όρια της σωματικής έκφρασης των χορευτών. 

Ο γενικός διευθυντής και καλλιτεχνικός συν-διευθυντής της Vertigo, ο πρώην χορευτής Adi Sha’al μοιράζεται με την Ομάδα το όραμα μιας ευρύτερης χορευτικής παιδείας, κοινωνικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής έκφρασης, με στόχο να επεκτείνει το πεδίο δράσης των χορευτών. 

Χορογραφία: Noa Wertheim
Συν-χορογράφος: Rina Wertheim-Koren
Διευθύνων σύμβουλος & Καλλιτεχνικός συν-διευθυντής: Adi Sha’al
Διεύθυνση Ομάδας: Eyal Vizner
Μουσική: Ran Bagno
Τσέλο: Hila Epstein
Κοστούμια: Sasson Kedem
Σκηνικά: Nathalie Rodach
Φωτισμοί: Dani Fishof - Magenta
Χορεύουν: Daniel Costa, Etai Peri, Ron Cohen, Sándor Petrovics, Yuval Lev, Shani Licht, Tamar Barlev, Nitzan Moshe, Liel Fibak

Info
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20.30
Αγίας Ζώνης 6, Λεμεσός


Πληροφορίες 70002212
Εισιτήρια €10/ €5 
Προπώληση www.tickethour.com.cy
και στα καταστήματα της ACS Couriers Παγκύπρια
http://kypria.org.cy
Οι θεατές πρέπει να βρίσκονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης