• Πήγαμε και είδαμε: Γκιακ

Πήγαμε και είδαμε: Γκιακ

Tης Αργυρώς Τουμάζου

Το ελληνικό άνοιγμα του ΘΟΚ φιλοξενεί τα δύο κρατικά εθνικά θέατρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με δύο ποιοτικές παραγωγές το μήνα Ιανουάριο. Αν αυτές αποτελούν προτάσεις του Σάββα Κυριακίδη, νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΘΟΚ που ανδρώθηκε επαγγελματικά στο Εθνικό Θέατρο, τότε αυτή η πρώτη παράσταση του χρόνου, το Γκιακ που θα πει εκδίκηση αίματος, τον δικαιώνει.

Γιατί το λογοτεχνικό Γκιακ (έκδοση διηγημάτων 2014, εκδόσεις Αντίποδες), συνεπήρε το πολυπληθές κοινό της Λευκωσίας που παραβρέθηκε στις Αποθήκες του ΘΟΚ με την συνολική ποιότητα της παράστασης του ΚΘΒΕ, ανεβάζοντας τον θεατρικό πήχη πολύ ψηλά. Σε κάνει, αντίθετα στη συνήθη ροή, να θέλεις να διαβάσεις τα διηγήματα του προικισμένου 30άρη συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου.

Ήρωες του, τραχείς Αρβανίτες του παρελθόντος, στρατιώτες στη μικρασιατική εκστρατεία, που αφηγούνται σκληρές προσωπικές ιστορίες βίας κι εγκλημάτων, απ’ αυτές που σφραγίζουν τον άνθρωπο και προκαλούν την αυστηρή κοινωνική συνοχή και συνενοχή. Επιπλέον η λαϊκή προφορική γλώσσα του αρβανίτικου ιδιώματος που αναδεικνύουν σαγηνευτικά τόσο ο συγγραφέας όσο η σκηνοθεσία, τους κάνει να φαντάζουν μακρινοί, παραδοσιακοί, κι όμως με ωμό ρεαλισμό, σύγχρονα ανατρεπτικοί υποσκάπτουν το ηθογραφικό τους κέλυφος.

Η επίσης νεαρή Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ (2016), διασκεύασε τολμηρά τα διηγήματα και στην παράσταση της υφαίνει τις 4 ιστορίες του Γκιακ σφικτά, διαλεκτικά, σαν κληματίδες που αγκαλιάζονται, λίγο από τη μια, λίγο από την άλλη, εξέλιξη στη μια, εξέλιξη και στην άλλη, μέχρι τον τελικό καρπό, το κοινό ζωτικό ψεύδος που αναπτύσσει η ανθρώπινη φύση για να αντέχει το τραύμα της ωμής βίας και της υποκρισίας, όπως γράφει στο σημείωμα της.

Σκηνοθετικά η προσέγγιση της κινείται μεταξύ αναπαράστασης κι ομαδικής αφήγησης, μεταξύ ρεαλιστικού αφαιρετισμού και θεατρικής περφόρμανς, προσδίδοντας στις εναλλάσσουσες σκηνές/ιστορίες όχι μόνο αφηγηματική ροή και σημαίνοντες παραλληλισμούς μεταξύ των ηρώων τους αλλά και συναισθηματική φόρτιση μέσω των εικόνων που χρησιμοποιεί. Χαρακτηριστικά αναφέρω ένα τελικό κρέμασμα της αφηγήτριας σαν ζώο για σφαγή… από το πόδι! Κι’ άλλα πολλά ευφάνταστα σωματικά και παραστατικά τεχνάσματα, όλα με μια δόση τονισμού κι’ αυταρέσκειας όπως το κρασί και τα γράμματα στο κοινό, το νερό του λουτρού που καταλήγει στα μούτρα του βασανισμένου, η εξαιρετικά εκτελεσμένη απογύμνωση του χαμάμ, αλλά είχαν ισορροπία στο μέτρο τους, λιτή αισθητική, δικαιολογημένα σκληρή, και εξαιρετική ροή και συγχρονισμό. Πραγματικά μια εμπνευσμένη πραγμάτωση ενός δύσκολου εγχειρήματος.

Εξίσου ευεργετικά και όμορφα τα κουστούμια, επιδέξιες σύγχρονες προσαρμογές της παράδοσης, της Άρτεμις Φλέσσα καθώς και η αρχετυπική και κοινοτική σκηνική λύση του μεγάλου τραπεζιού, εκεί όπου λέγονται και οι πιο αποτρόπαιες κουβέντες.

Τέλος σου αγγίζει την ψυχή η υποκριτική προσήλωση όλων των συντελεστών, οι φυσικές καλοδουλεμένες φωνές τους, αληθινές μέσα στην απλότητα τους, με θαυμαστή κίνηση, ακρίβεια, ισορροπία, δύναμη και καμία παραπανίσια κίνηση. Δεν μπορείς να μην αφεθείς και να απολαύσεις τον άψογο χειρισμό και καθαρή εκφορά του αρβανίτικου γλωσσικού ιδιώματος, με όλες τις ανατρεπτικές ερμηνευτικές εναλλαγές. Κι’ ομολογώ ότι η μόνη κρυφή ευχή που έβαλα βγαίνοντας είναι αυτή η ψηλή στάθμη του βορειοελλαδίτικου θεάτρου να εμπνεύσει και τους συντοπίτες μου ανάλογα.

1  2  3  4  5  6Επόμενη
ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
Latest WIZS

WHERE IS EVERYBODY?

ACTIVE USERS

Dimitra K

KFC

just check in

Dimitra K,

GREY TERRACE

just check in

Dimitra K,

Dimitra K
Marios T

NAVARINO

just check in

Marios T,

ROKOKO

just check in

Maria F,

Maria F
Soteris C

ROKOKO

just check in

Soteris C,

DEAR ALL

just check in

Christopher G,

Christopher G
Aggelos P

PIZZA MINE

just check in

Aggelos P,

1900 BISTROT

just check in

Δημήτρης Δ,

Δημήτρης Δ
Michelina P

PIER ONE

just check in

Michelina P,

GLORIA JEAN'S

just check in

Marios T,

Marios T
Michelina P

DRAUGHT MICROBREWERY

just check in

Michelina P,

ΛΥΧΝΟΣ

just check in

Chryso S,

Chryso S
Demetris L

ΜΑΥΡΕΣ ΧΗΝΕΣ (THE BLACK GEESE)

just check in

Demetris L,

Απίστευτος χώρος στο... πουθενά

ΜΑΥΡΕΣ ΧΗΝΕΣ (THE BLACK GEESE)

Απίστευτος χώρος στο... πουθενά

Demetris L,

Demetris L
Soteris C

LOST + FOUND DRINKERY

just check in

Soteris C,

ΜΟΥΣΩΝ

just check in

Maria F,

Maria F
Panos G

PIZZA MINE

just check in

Panos G,

ΣΤΕΝΟΡΥΜΙ (ΤΟ)

just check in

Eleni I,

Eleni I
Maria F

ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΤΕΧΝΗ

just check in

Maria F,

LA PASTERIA IL GUSTO ITALIANO

just check in

Μιχάλης Γ,

Μιχάλης Γ
ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΗ
Talk of the Town

TALK OF THE TOWN

Nansia P

Nansia είπε...

Διορθωση για τις παραστάσεις του "θέατρο ενα".Αρχισε ήδη απο 8/12 και συνεχίζεται μεχρι Ιανουάριο

answer 2
Γεωργία Π

Γεωργία είπε...

Πισίνες στη Λεμεσό;

Thanos F

Thanos είπε...

brunch Nicosia area

answer 1
Maria M

Maria είπε...

psarou stin pafo gia exeretiko psari

Rita K

Rita είπε...

Sarah fenwick jazz

answer 1
Lucy B

Lucy είπε...

NICOSIA TAVERNES

answer 1
Chrystalla Y

Chrystalla είπε...

θέα τη θάλασσα της Λεμεσού

Andreas D

Andreas είπε...

οφτό

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Check-Ins

ΔΗΜΟΦΙΛΗ CHECK INS ΤΟΥ ΜΗΝΑ

SPP Media

BUILT BY BDIGITAL | ADA CMS | POWERED BY WEBSTUDIO