• Η ώρα του κυπριακού κρασιού
 • Οινοποιείο Βλασίδη

  Οινοποιείο Βλασίδη

 • Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς

  Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς

 • Οινοποιείο Άης Αμπέλης

  Οινοποιείο Άης Αμπέλης

 • Οινοποιείο Κολιός

  Οινοποιείο Κολιός

 • Οινοποιείο Τσιάκκα

  Οινοποιείο Τσιάκκα

 • Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας

  Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας

 • Οινοποιείο Ζαμπάρτα

  Οινοποιείο Ζαμπάρτα

gallery

Η ώρα του κυπριακού κρασιού

Του Δημήτρη Λοττίδη

Αν μας έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια πως θα φτάναμε στο σημείο κάθε χρόνο να εξαντλείται η παραγωγή κυπριακού κρασιού, θα τον βγάζαμε τουλάχιστον ονειροπόλο. Με κύριο άξονα τον τουρισμό και την απαίτησή του για ντόπιο ποιοτικό κρασί με γηγενείς ποικιλίες, η αναγέννηση του αρχαιότερου αμπελώνα στον κόσμο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη: ξεριζώνονται στην κυριολεξία εισαγόμενες ποικιλίες και στη θέση τους φυτέυονται ντόπιες. Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι μαζί με το Μαύρο κυριαρχούν σε ποσότητες. Δίπλα τους αναβιώνουν άλλες ξεχασμένες ρίζες: Μωροκανέλλα και Σπούρτικο στα λευκά και Γιαννούδι, ο νέος πρίγκιπας στο κόκκινο. Το ταξίδι του νέου κυπριακού κρασιού τώρα ξεκινά, με τους νεους αμπελουργούς και οινοποιούς να πειραματίζονται τόσο στο αμπέλι όσο και στα βαρέλια.
 
Πρίν δέκα και πλέον χρόνια, Ο Μηνάς Μηνά, ο οινοποιός του οινοποιείου Κυπερούντας  επένδυσε χρόνο και προσπάθεια στο ξεχασμένο μεχρι τότε Ξυνιστέρι, φτίαχνοντας τον Πετρίτη, ίσως το καλύτερο κυπριακό λευκό κρασί μέχρι και σήμερα, το οποίο «επιβάλλει» τον σεβασμό των απαιτητικών ουρανίσκων.
 
Η επιτυχία του Πετρίτη ήταν και το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι για την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει ο κυπριακός αμπελώνας. Το Ξυνιστέρι είναι σήμερα η βάση του και αυτό που δημιουργεί τα κεφάλαια για να υπάρχουν επενδύσεις. Ρίζα σληροτράχηλη που αντεχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες του κυπριακού καλοκαιριού, παράγει ποσότητες και, όσο περισσότερη φροντίδα τού δίνουν οι αμπελουργοί, τόσο περισσότερα αρώματα και βάθος βγάζει στο ποτήρι. Ξαχωρίζουν, περαν του Πετρίτη, ο "Γρίφος 2" του οινοποιείου Βλάσιδη, ο οποίος παντρεύεται εντυπωσιακά με το Sauvignon Blanc. Όλα τα μέλη της οικογένειας των premium οινοποιείων της Κύπρου, δηλαδή Κυπερούντα, Τσιάκκας, Βλασίδης, Αργυρίδης, Βουνί Παναγιάς, Ζαμπάρτας και Βασιλικό Κάθηκα, Κολιός, εχουν αξιοπρεπείς σοδιές.
 
Στα λευκά σάς προτείνουμε να δοκιμάσετε δύο νέες ποικιλίες που αναβιώνουν και κερδίζουν τις καρδιές των οινοφίλων: τη Μωροκανέλλα του οινοποιείου Άης Αμπέλης (Βραβείο ποιότητας Γαστρονόμος 2016) και το Σπούρτικο των οινοποιείων Βουνί Παναγιά και Κολιός.
 
Στα ερυθρά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η ποικιλία Μαραθεύτικο είναι ευάλωτη σε αρρώστιες και κλιματικές αλλαγές, αλλά ανταμείβει με κρασί παλαίωσης με γεμάτο σώμα. Ξεχωρίζουν στο Μαραθεύτικο τα οινοποιεία Άης Αμπέλης, Ζαμπάρτας και η Βαμβακάδα του Τσιάκκα (βραβείο ποιότητας Γαστρονόμος 2017). Ομως, για πολλούς το μέλλον του κυπριακού αμπελώνα στα ερυθρά περνά απο το Γιαννούδι. Δυσκολη ρίζα, όπως το Μαραθεύτικο, αλλά με πιο χαρακτηριστική γεύση, η οποία δεν εχει σχέση με άλλες ξένες ποικιλίες, και επίγευση που το κάνει να ξεχωρίζει. Γιαννούδι σε καλές παραγωγές θα δοκιμάσετε απο το Βουνί Παναγιάς και τον Ζαμπάρτα, ο οποίος το σμίγει με Ματτάρο

Τα οινοποιεία:

Οινοποιείο Βλασίδη (99441574) . Για πολλούς το πιο premium οινοποιείο της Κυπρου. Μικρές ποσοτητες και υψηλή ποιότητα. Η περισσοτερη παραγωγή με ξένες ποικιλίες στα κοκκινα, απο τις καλύτερες παραγωγές σε ξυνιστέρι. .

Οινοποιείο Τσιάκκα (25991080). Στην Πιτσιλιά, ξεχωρίζει για την Βαμβακάδα, μια υποποικιλία του Μαραθεύτικου. Επίσης, σπουδαία παραγωγή παλαιωμένης Ζιβανίας και Κουμανταρίας.

Οινοποιείο Ζαμπάρτα (25942424): Ο Μαρκος Ζαμπάρτας συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με έμφαση στις κυπριακές ποικιλίες.

Οινοποιείο Αης Αμπέλης (22020000): Αναβίωσε τη Μωροκανέλλα, επένδυει στο Μαραθεύτικο και ξεχωρίζει για την Κουμανταρία του.

Βασιλικο Οινοποιείο Κυπερουντας (25532043): Ένας από τους υψηλότερους Αμπελώνες της Ευρώπης, ξεχωρίζει ίσως για το καλύτερο ξυνιστέρι της αγοράς, τον Πετρίτη, αλλά και την Κουμανταρία του.

Οινοποιείο Κολιός (26724090). Μεγάλη γκάμα σε λογικές τιμές. Η Περσεφόνη με το ξυνιστέρι και το Σπουρτικό εχουν πολύ καλη σχεση ποιότητας και τιμής.

Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς (26722770): Ένα απο τα μεγαλύτερα περιφερειακά, ο κ. Αντρέας ειναι πρωταγωνιστής στις εγχώριες ποικιλίες με Γιαννούδι και Σπούρτικο σε μεγάλες ποσότητες. Αν πετύχετε το μοσχάτο «ανθολογία» μην διστάσετε να το αγοράσετε.


 
 


 

1  2  3  4  5  6Επόμενη
ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
Latest WIZS

WHERE IS EVERYBODY?

ACTIVE USERS

Dimitra K

KFC

just check in

Dimitra K,

GREY TERRACE

just check in

Dimitra K,

Dimitra K
Marios T

NAVARINO

just check in

Marios T,

ROKOKO

just check in

Maria F,

Maria F
Soteris C

ROKOKO

just check in

Soteris C,

DEAR ALL

just check in

Christopher G,

Christopher G
Aggelos P

PIZZA MINE

just check in

Aggelos P,

1900 BISTROT

just check in

Δημήτρης Δ,

Δημήτρης Δ
Michelina P

PIER ONE

just check in

Michelina P,

GLORIA JEAN'S

just check in

Marios T,

Marios T
Michelina P

DRAUGHT MICROBREWERY

just check in

Michelina P,

ΛΥΧΝΟΣ

just check in

Chryso S,

Chryso S
Demetris L

ΜΑΥΡΕΣ ΧΗΝΕΣ (THE BLACK GEESE)

just check in

Demetris L,

Απίστευτος χώρος στο... πουθενά

ΜΑΥΡΕΣ ΧΗΝΕΣ (THE BLACK GEESE)

Απίστευτος χώρος στο... πουθενά

Demetris L,

Demetris L
Soteris C

LOST + FOUND DRINKERY

just check in

Soteris C,

ΜΟΥΣΩΝ

just check in

Maria F,

Maria F
Panos G

PIZZA MINE

just check in

Panos G,

ΣΤΕΝΟΡΥΜΙ (ΤΟ)

just check in

Eleni I,

Eleni I
Maria F

ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΤΕΧΝΗ

just check in

Maria F,

LA PASTERIA IL GUSTO ITALIANO

just check in

Μιχάλης Γ,

Μιχάλης Γ
ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΗ
Talk of the Town

TALK OF THE TOWN

Nansia P

Nansia είπε...

Διορθωση για τις παραστάσεις του "θέατρο ενα".Αρχισε ήδη απο 8/12 και συνεχίζεται μεχρι Ιανουάριο

answer 2
Γεωργία Π

Γεωργία είπε...

Πισίνες στη Λεμεσό;

Thanos F

Thanos είπε...

brunch Nicosia area

answer 1
Maria M

Maria είπε...

psarou stin pafo gia exeretiko psari

Rita K

Rita είπε...

Sarah fenwick jazz

answer 1
Lucy B

Lucy είπε...

NICOSIA TAVERNES

answer 1
Chrystalla Y

Chrystalla είπε...

θέα τη θάλασσα της Λεμεσού

Andreas D

Andreas είπε...

οφτό

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Check-Ins

ΔΗΜΟΦΙΛΗ CHECK INS ΤΟΥ ΜΗΝΑ

SPP Media

BUILT BY BDIGITAL | ADA CMS | POWERED BY WEBSTUDIO