ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

9 + 1 παραστάσεις με Κύπριους δημιουργούς τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

WIZ TEAM

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει, που αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, παραμένει πιστό στην μακροπρόθεσμη στρατηγική του να προβάλλει Κύπριους δημιουργούς πλάι σε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και τους αφιερώνει τον φετινό Φεβρουάριο.

Επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα, το Φεστιβάλ καθιερώνει την ενότητα UNDER 30, με στόχο να στεγάσει και προβάλει το έργο Κυπρίων δημιουργών κάτω των 30 ετών στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο Φεβρουάριος 2024 περιλαμβάνει επίσης, την επιστροφή του καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, καθώς και τις συναυλίες των Γιώργου Κ. Παπαγεωργίου, Quintus Ensemble με το Chamber Fusion Quintet και της Συμφωνικής Μπάντας του Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Δρος. Γιάννη Μυράλη.

Αναλυτικά ο δεύτερος μήνας του 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις:

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΝΤΟΣ
“SYMPHONY OF LANGUAGE”
06/02/2024, 20:30
Ενότητα UNDER 30

Η Ελένη Χαραλάμπους και ο Χρήστος Φούντος, δύο νεαροί καλλιτέχνες από την Κύπρο που ακολουθούν καριέρες στην Ιταλία και Αγγλία αντίστοιχα, συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, προσφέροντας μία φρέσκια μουσική πρόταση, προωθώντας τον κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού και στις νεότερες γενιές. Όραμά τους να οδηγήσουν το κοινό σε ένα πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι μέσα από ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου και φωνής όπου θα ακουστούν κλασικά κομμάτια και οπερατικές μελωδίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η παραγωγή και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στη Σάρα Πατσαλίδου.

ΝΕΦΕΛΗ ΚΕΝΤΩΝΗ
“KATABASIS”
09/02/2024, 20:30
Ενότητα UNDER 30

H πρώτη σκηνοθεσία της Νεφέλης Κεντώνη αποτελεί ένα διαλογισμό στην ανθρώπινη παροδικότητα,. Απεικονίζει έναν κόσμο που ατελείωτα, ασταμάτητα καταρρέει και ατελείωτα, ασταμάτητα αναγείρεται. Εμπνεόμενο από το τοπογραφικό και πολιτικό τοπίο της Κύπρου, μέσα από μια σειρά από αιώνιους θανάτους, το θεατρικό έργο της Κεντώνη, που θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα, εξερευνά την παράδοξη σχέση μεταξύ τρυφερότητας και βίας. Εμβαθύνει στις πολύπλοκες εμπειρίες του να μεγαλώνεις μέσα στην αγκαλιά μιας πληγωμένης πατρίδας, πλοηγώντας στην πολυπλοκότητα και στην ευθραυστότητα αυτής της συνυφασμένης ύπαρξης. Την παράσταση στηρίζει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

AVGI
“NOW YOU SEE ME”
10/02/24, 18:00
Ενότητα UNDER 30

Η νεαρή Κύπρια μουσικός Αυγή Σταύρου παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική της δουλειά αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. Οι στίχοι της βασίζονται στις δικές της εμπειρίες ζωής και τον αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας της από την κοινωνία. Τα τραγούδια της μιλούν για τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τη συναισθηματική πάλη με τον εαυτό της. O τίτλος του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Now you see me», συμβολίζει την ετοιμότητά της να δείξει ποια είναι και αποτελεί μια συζήτηση με τον εσωτερικό εαυτό της.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
“LET’S MUSIC”
11/02/2024, 16:00

Η συναυλία – πάρτι για όλη την οικογένεια, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του δρος Γιάννη Μυράλη, χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών και του κοινού, μέσα από την παρουσίαση ενός ποικίλου ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο. Στόχος της συναυλίας να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ να γνωρίσουν τόσο τους συνθέτες όσο και το σύνολο των μουσικών οργάνων που αποτελούν μια συμφωνική μπάντα. Περισσότεροι από 35 μουσικοί διαφόρων ηλικιών θα παρουσιάσουν αγαπημένα κομμάτια από συνθέτες όπως οι Strauss, Beethoven, Shostakovich, Morricone, ΑΒΒΑ, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνο Χατζιδάκι και άλλους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
«ΣΤΕΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΙΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
13/02/2024, 20.30

To Φεστιβάλ και το ΑΚΕΛ, τιμώντας τον καταξιωμένο Κύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, διοργανώνουν μια συναυλία αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση. Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια από τον Ακριτικό Κύκλο του 11ου και 12ου αιώνα, με τις ιστορίες των Ακριτών να ζωντανεύουν με τεχνικές θεάτρου σκιών πίσω από την ορχήστρα και τους τραγουδιστές. Το κοινό του φεστιβάλ θα απολαύσει επίσης, μελοποιημένες ρίμες αγάπης του 16ου αιώνα, καθώς και τραγούδια από τη σύγχρονη ποίηση. Τη συναυλία διευθύνει ο συνθέτης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια και τον σχεδιασμό των φιγούρων του Θεάτρου Σκιών έχει αναλάβει ο Άντης Παρτζίλης. Τραγουδούν οι Γιάννης Διονυσίου, Κατερίνα Παράσχου και Πάρης Παράσχος.

JO LOUI
«H ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ: ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ»
18/02/24, 18:00
Ενότητα UNDER 30

«Ένα άλμπουμ. Μια ιστορία. H ιστορία μου. Ελάτε μαζί μου σε ένα ταξίδι πίσω στην πατρίδα μου, στις ρίζες μου, στις καλοκαιρινές νύχτες και το δροσερό αεράκι, τον ήλιο και τη θάλασσα˙ ένα ταξίδι προς την ανακάλυψη του αληθινού μου εαυτού και αυτού που πραγματικά είμαι». Τ@ Jo Loui παρουσιάζει την πρώτη τ@ δισκογραφική δουλειά στην οποία μιλά για την ξενιτιά, την κατάθλιψη και τη δυσφορία του φύλου, ορθώνοντας ανάστημα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων.


SALTY RIVER
«WILD»
18/02/24, 20:30
Ενότητα UNDER 30

Το πενταμελές indie/ alternative rock συγκρότημα παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Οι κιθάρες, τα βιολιά, το μπάσο και τα τύμπανα σμίγουν για να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικούς ροκ ήχους με metal στοιχεία. Τραγούδια όπως τα “Glimbse”, “No One” και “Little Man” οδηγούν τους ακροατές σε διαφορετικά μονοπάτια και βιώματα.


ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ»
21/2/2024, 20:30

Μια μουσική παράσταση-συναυλία σύγχρονης λόγιας μουσικής αποτελούμενης από έργα του συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου και απαγγελία ποιημάτων της ομώνυμης συλλογής του Charles Baudelaire. Τα μουσικά έργα είναι γραμμένα για μικρό ορχηστρικό σύνολο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο και κρουστά) και οι μελωδικές γραμμές ταλαντεύονται ανάμεσα στη νέο-ρομαντική μελαγχολία, στις νευρώσεις των ήχων και στη δαιμονική εναλλαγή των ρυθμών. «Τα άνθη του κακού» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ποιητικό αριστούργημα, η πρώτη έκδοση του οποίου (1857) απαγορεύθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη.


QUINTUS ENSEMBLE - CHAMBER FUSION QUINTET
«ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΩΣ... ΠΩΣ»
22/02/2024, 20:30

Τα δύο μουσικά σύνολα συναντιούνται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και αναδεικνύουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Παρουσιάζουν με κλασικά μουσικά όργανα, ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική με οδηγό τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Θα ακουστούν ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πασιαρδή και Κώστα Μόντη μελοποιημένα από τους Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Βάσο Αργυρίδη, Κώστα Κακογιάννη και Ευαγόρα Καραγιώργη. Τραγουδούν οι Άννα Αριστείδου και Τεύκρος Νεοκλέους.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
«ΕΞΙ & ΠΕΝΤΕ»
25/02/24 20:30
Ενότητα UNDER 30

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στο ελληνικό θεατρικό τραγούδι σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κυριάκου Κώστα και της Κατερίνας Παράσχου. Η μουσική παράσταση παρουσιάζει έργα Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Καραμουρατίδη κ.ά.), μέσα από νέες ενορχηστρώσεις και αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανισότητα, η ένταξη κοινωνικών ομάδων με λιγότερη εκπροσώπηση, ο ρατσισμός και οι ψυχικές ασθένειες. Ερμηνεύει η Κατερίνα Παράσχου, με τη συνοδεία 7μελούς ορχήστρας, σε ενορχηστρώσεις του συνθέτη Κυριάκου Κώστα. Ηθοποιός επί σκηνής θα είναι η Σαββίνα Γεωργίου, σε κείμενα του Σταύρου Σταύρου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Μέγας χορηγός της παράστασης είναι ο ΟΝΕΚ και επίσημος χορηγός το Neapolis University Pafos.


Ταυτότητα του Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Θεσμικός χορηγός φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport
Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).