ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όλα όσα θα συμβούν στο AfroBanana της Αθήνας

WIZ TEAM

Οι ABR (Alternative Brains Rule) μαζί με την _&Βeyond παρουσιάζουν το πολυβραβευμένο φεστιβάλ AfroBanana για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η καθιερωμένη πλέον στην Κύπρο γιορτή που μαζεύει τη φεστιβαλική κοινότητα κάθε καλοκαίρι συνδειάζοντας μουσική και τέχνες, ταξιδεύει εκτός Κύπρου για πρώτη φορά. Δίνει στην Αθήνα μια γεύση σύγχρονης Κυπριακής κουλτούρας στο πλαίσιο του This is Athens City Festival, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Αθηναίων.

Έτσι το Σάββατο 25 Μάη, η ομάδα του ABR (Alternative Brains Rule), μαζί με τους τοπικούς μας συνεργάτες, _&Beyond, φέρνει τον νέο κόσμο του AfroBanana στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη (πίσω από το ξενοδοχείο InterContinental).

Μια παραγωγή ABR (ALTERNATIVE BRAINS RULE) με τη στήριξη της _&Βeyond.

Το This is AfroBanana x Athens επιδεικνύει τη σύγχρονη κυπριακή κουλτούρα προσφέροντας ένα ιδιαίτερο lineup, με επικεφαλής ίσως το μεγαλύτερο κυπριακό μουσικό συγκρότημα διεθνώς: το avant folk τρίο Monsieur Doumani, που επιστρέφει επιτέλους στην Αθήνα μετά από 3 ολόκληρα χρόνια. Αναμένεται μια έντονα χορευτική εμφάνιση όπου φωνές, τζουράδες, τρομπόνια και άλλα όργανα πειραματίζονται σε ένα ηλεκτρονικό ηχοτοπίο. Το ύφος τους, σχετίζεται έντονα με το παραδοσιακό (και λυρικά με το κυπριακό) ιδίωμα, τόσο στη συνολική κατεύθυνση όσο και στο ηχόχρωμα. Κρύβει συχνά χιούμορ, καθώς και μια ψυχεδελική rock προσέγγιση – πάντα με φόντο την δυνατή επιρροή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην κορυφή του προγράμματος επίσης ο Κύπριος ράπερ JUΛIO Κομπολόι. Γνωστός για τους στίχους του αποκλειστικά στην κυπριακή διάλεκτο, ο JUΛIO έχει κερδίσει τη φήμη ενός από τους κορυφαίους αστικούς ποιητές του νησιού, με το μοναδικό του λυρικό στυλ που ακροβατεί αρμονικά μεταξύ επιθετικής ειλικρίνειας και ευαισθησίας.

Το DJ δίδυμο Afrofox καταλαμβάνει το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη με μια εκρηκτική εμφάνιση, μεταφέροντας τον χορευτικό τους ζήλο από την έδρα τους, το θρυλικό Sousami Bar στη Λεμεσό, μέχρι το Βερολίνο και το Χο Τσι Μιν. Αυτή τη φορά, φέρουν την αστείρευτη ενέργειά τους στον Νέο Κόσμο. Afrofox είναι ένα πρότζεκτ που προέκυψε από το κοινό πάθος τους για τη χορευτική μουσική, και μια αδελφική φιλία που εδραιώθηκε πίσω από τα decks,  υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι ο χορός είναι μια σημαντική ανθρώπινη συνήθεια  που συχνά υποτιμάται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το κυπριακό μιξ συμπληρώνεται από την Vanesha, μία εκλεκτική DJ που εδώ και χρόνια εμπλουτίζει την μουσική σκηνή του νησιού. Η Vanesha μας παρασύρει μαζί της σ’ένα μουσικό ταξίδι που έχει εμπνευστεί έντονα από το δικό της πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, με ήχους εμποτισμένους με τους ρυθμούς του Afrobeat και του Afro-Electro, έχοντας όμως παράλληλα έναν υπαινιγμό από διάφορα άλλα μουσικά στυλ όπως Soul, Jazz και Latin.

Η μουσική αποτελεί παρά μόνο μία πτυχή της πολιτιστικής σύνθεσης του φεστιβάλ AfroBanana. Σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ animation Kύπρου, Animafest,  το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες animation Κύπριων δημιουργών μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες εγκαταστάσεων προβολής.

Εντωμεταξύ, η κολεκτίβα OPU (Organisation for Positive Urbanism) μας καλεί να αναλογιστούμε τη βιωσιμότητα των πόλεών μας. Εμπνευσμένοι από σκηνές πολιτισμών σε αγγεία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπου η ζωή του AfroBanana απεικοινίζεται στον αμφορέα του γραφικού του φεστιβάλ, μέσω της πρωτοβουλίας τους Imagine a City, προτρέπουν τους επισκέπτες να καταγράψουν την αστική καθημερινότητα όπως είναι τώρα και όπως θα προτιμούσαν να τη φανταστούν, ξεκινώντας έτσι ένα διάλογο για τη βελτίωση των πόλεών μας.

Παράλληλα ο εικαστικός PASHIAS θα παρουσιάσει το τελευταίο του έργο "KUZA" μέσω ψηφιακής απόδοσης, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη, εμποτισμένο με χιούμορ και καυστική ειρωνεία. Σ’ αυτή την βίντεο-παρέμβαση, o PASHIAS συνδέει την κληρονομιά της Κύπρου μαζί με προσωπικά βιώματα, ως κομμάτια ραγισμένου αγγείου, αμφισβητώντας την ιδέα του να είναι κανείς ολοκληρωμένος σε αντιπαράθεση με μια ταυτότητα που αποτελείται από συνένωση θραυσμάτων.

Οι κυπριακές γεύσεις δεν παραμένουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα - τα αδέρφια Φώκου, η δημιουργική ομάδα πίσω από το Πατρικό, πρωτεργάτες της μοντέρνας κυπριακής κουζίνας, ταξιδεύουν με τις ποδιές τους στην καρδιά της Αθήνας, έτοιμοι να σερβίρουν το πολυαγαπημένο τους κυπριακό street food.

Ενώ μια άλλη οικογένεια, που αποτελείται από μια συμμαχία λάτρεων και πρωτοπόρων του κυπριακού αμπελώνα, από το Βουνί Παναγιάς, το Volta Wine Bar, και τον Mr Vertigo, μας καλεί να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβει το νησί. Μέσα από μια γνωριμία με αυτό το συγκλονιστικό και ανεξερεύνητο (για τους περισσότερους) terroir και τις γηγενείς ποικιλίες του, μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε βαθύτερα την οινική παράδοση της Κύπρου.

Αλλάζουμε ρυθμό λοιπόν αυτό το καλοκαίρι με την Μικροζυθοποιία Σερρών, η οποία έρχεται κι αυτή στη φιέστα με τη Μπύρα Λατίνα.

Ραντεβού το Σάββατο 25 Μάη 17.00-23.00  στον Νέο Κόσμο, στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη (πίσω από το InterContinental) για να γνωρίσουμε και συγχρόνως να γιορτάσουμε την νέα κυπριακή κουλτούρα, κουζίνα, και κρασί.

Το AfroBanana είναι ένα πολυβραβευμένο φεστιβάλ τεχνών και μουσικής που μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στο νησί μας. Γνωστό για τις μελετημένες και στοχευμένες δράσεις του, το AfroBanana φιλοξενεί ντόπιο και διεθνές κοινό και καλλιτέχνες για μερικές μέρες τον χρόνο, συνδυάζοντας πολιτισμό, ευεξία, περιβάλλον και κοινότητα για ένα νέο κόσμο.

Στις 4-7 Ιούλη, το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα για 4 μαγευτικές μέρες στα πλαίσια του πιο μακροχρόνιου πολιτιστικού θεσμού του νησιού - του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ.

Για περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες για το φεστιβάλ, το πλήρες πρόγραμμα, καθώς και για τα πρακτικά ζητήματα, επισκεφτείτε την σελίδα www.afrobanana.com.

Ακολουθείστε μας στο “AfroBananaFestival” στο Facebook, και στο “afrobananafest” στο Instagram για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις και τα νέα για το Φεστιβάλ.

INSTAGRAM: @afrobananafest

FACEBOOK: @AfroBananaFestival

TIKTOK: @afrobananarpb

X: @afrobananafest

Η φιμολογία σε σχέση με ένα σημαντικό band που ενδέχεται να έρθει φέτος στα Λεύκαρα

Σε σχέση με το AfroBanana στα Λεύκαρα, το οποίο θα απλωθεί σε 4 μαγευτικές μέρες (4-7 Ιουλίου 2024) και το οποίο αποτελεί μέρος του πιο μακροχρόνιου πολιτιστικού θεσμού του νησιού, του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, φιμολογείται πως φέτος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο band που ήρθε ποτέ στην Κύπρο για λογαριασμό του φεστιβάλ! Πρόκειται βασικά για ένα συγκρότημα που βρίσκεται πίσω από ορισμένα από τα soundtrack της σειράς «The Bear».