ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πήγαμε στο Μασκέ Αμαλίας με τις 2000 στολές!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Συζητώντας με τον Μάριο Δρουσιώτη, ιδιοκτήτη του «Μασκέ Αμαλίας» στον Άγιο Δομέτιο, αντιλαμβάνομαι πως τα καρναβάλια για ορισμένους ανθρώπους είναι κάτι περισσότερο από τον χαβαλέ, τις παρελάσεις και τα parties. Είναι η ίδια η ζωή τους, θα τολμούσα να πω.

Πάντοτε θαύμαζα την αφοσίωση κάποιων ανθρώπων στη φιλοσοφία των καρναβαλιών, είτε αυτοί είναι καρναβαλιστές είτε άτομα που βρίσκονται στο παρασκήνιο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δουλεύουν πολλούς μήνες για την ίσως πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου -βασικά δουλεύουν πολλούς μήνες για ένα και μόνο δεκαήμερο.

Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει και τον Μάριο στο «Μασκέ Αμαλίας», τον οποίο συνάντησα ένα απόγευμα λίγο πριν τα καρναβάλια. Στο κατάστημα παίζουν εύθυμα latin τραγούδια της περιόδου, καθώς ο Μάριος ξεκινά να μου εξιστορεί τις περιόδους που ο πατέρας του (Παντελάκης) έπαιρνε αυτόν και τα υπόλοιπα έξι αδέρφια του στον χορό του ΑΠΟΕΛ στο Λήδρα Πάλας, όπου δούλευε. Τις στολές τους τις έφτιαχνε η μαμά Αμαλία, κάθε χρόνο και διαφορετικές. Μού δείχνει με περηφάνεια εικόνες από το ’69, όταν μαζί με τον αδερφό του είχαν μεταμφιεστεί σε Ντεκτάς και Κληρίδη αντίστοιχα, κερδίζοντας μάλιστα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αμφίεσης.

Η μαμά τους δεν ήταν ράπτρια, παρά μόνο έραβε στολές κάθε χρόνο για τα καρναβάλια. Έπειτα από κάποια χρόνια λοιπόν, αφού μαζεύτηκαν κάποιες στολές, αποφάσισε να το κάνει επάγγελμα. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα, στον Άγιο Δομέτιο, αρχικά ήταν το σπίτι της οικογένειας. Όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν, έγινε τελικά το «Μασκέ Αμαλίας». Τις στολές της Αμαλίας κάθε χρόνο συμπλήρωναν και στολές που έρχονταν από την Αθήνα, όπου είχαν γνωρίσει αρκετούς  βιοτέχνες στα εκεί ταξίδια τους.

Η επιγραφή έξω από το Μασκέ Αμαλίας λέει ότι το κατάστημα υπάρχει από το 1965, οπότε σύντομα συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Μια ολόκληρη ζωή δηλαδή!

Ο Μάριος ανέλαβε τα ηνία πριν από 30 χρόνια, διαμορφώνοντας μάλιστα τον χώρο με τη βοήθεια και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Σήμερα το Μασκέ Αμαλίας φιλοξενεί γύρω στις 2000 στολές, ενώ άλλες 1000 στολές έχουν αποσυρθεί λόγω φθορών. «Δεν τις έχω πετάξει, τις έχω σε μια αποθήκη. Μπορεί από αυτές να βγάζω πράγματα για τις πιο νέες στολές», μου επισημαίνει, αν και στα λεγόμενά του μπορώ να διακρίνω και μια συναισθηματική σύνδεση, μιας και οι στολές αυτές ξεκάθαρα αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του «Μασκέ Αμαλίας». Κάθε χρόνο ο ίδιος πάντως ταξιδεύει στην Αθήνα, επισκεπτόμενος σχετικές εκθέσεις. «Μου αρέσει να φέρνω ωραίες στολές, πρωτότυπες και όσο γίνεται πιο ανθεκτικές».

Στον χώρο του μαγαζιού οι στολές είναι χωρισμένες, σε ανδρικές, γυναικείες, παιδικές, ενώ υπάρχει και ειδικό section για τις στολές μασκότ. Φέτος, είναι πολύ στη μόδα η Barbie, για τον προφανή λόγο, ενώ τα τελευταία μερικά χρόνια πολύ φοριούνται και στολές από χαρακτήρες τηλεοπτικών σειρών και ταινιών όπως το La Casa De Papel ή το Τζόκερ, αλλά και στολές από super ήρωες, γοργόνες κ.λπ.

«Κάθε χρόνο ξεκινάμε τον Οκτώβριο, λόγω Halloween. Μετά, Νοέμβριο και Δεκέμβριο δουλεύουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αγιοβασίληδες, χιονάνθρωπους, Rudolf κ.λπ., ενώ ακολούθως ξεκινάμε προετοιμασίες για τα Καρναβάλια. Ουσιαστικά, τον Σεπτέμβριο είναι που ξεκινάμε, αφού τότε πάμε στην έκθεση στην Αθήνα, παραγγέλνοντας τις νέες στολές. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε και με θέατρα, παραγωγές, τηλεοπτικά κανάλια και ιδιωτικά πάρτι, δίνοντάς τους στολές όποτε μας το ζητήσουν. Τέλος, με το πέρας των καρναβαλιών θα πρέπει να καθαρίσουμε τις στολές και να τις αποθηκεύσουμε σε νάιλον, περιμένοντας τη νέα σεζόν». Ο Μάριος Δρουσιώτης μού δίνει να καταλάβω ότι πέραν από αγάπη, στη δουλειά αυτή βάζει και πολλές εργατοώρες κάθε χρόνο. Ειδικά για την περίοδο των καρναβαλιών, θα τον βρείτε καθημερινά εκεί από τις 10.00 μέχρι και τις 21.00.

Οι τιμές για ενοικίαση στολών κυμαίνονται από €20 μέχρι €25 για τις παιδικές και από €30 μέχρι €50 για τους ενήλικες.

Μάθετε τέλος πως το Σάββατο 9 Μαρτίου, μεταξύ 16.00 και 19.00, οι μουσικοί παραγωγοί του Deejay 93.5 Anhony 642 και Κάλια Δραγατάκη θα βρεθούν στο Μασκέ Αμαλία για ένα πολύ γιορτινό live link!

Info
Τηλ. 96425333
Κυριάκου Μάτση 92, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Δ-Κ 10.00-20.00