ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα μεγάλα βραβεία του Cyprus Film Days International Film Festival

WIZ TEAM

Διεθνές Διαγωνιστικό Glocal Images.

Η λίστα με τις ταινίες που έφυγαν με τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς στο Cyprus Film Days International Film Festival.

Βραβείο καλύτερης ταινίας GLOCAL IMAGES συνοδευόμενο από χρηματικό πόσο €6.000.

Για την ανυπότακτη αλήθεια της και την ικανότητά της να υπερβαίνει τον χρόνο, απευθυνόμενη στις βαθύτερες εσοχές της ανθρωπιάς μας, η ταινία αποτελεί περίτρανη μαρτυρία της χαράς του να παραμένεις ζωντανός. Με σπάνια ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, εκθέτει το πώς η καθημερινότητα παγιδεύεται στα ανελέητα πλοκάμια του πολέμου. Το ιδιαίτερο φορμά της αξιοποιείται με δεξιοτεχνία για να αποτυπώσει τη σπαρακτική παιδική αθωότητα  που εκπορεύεται μέσα από τις υποβλητικές ερμηνείες του συνόλου του καστ. Η διαστρωμάτωση της αφήγησης καταυγάζει την ευτυχία που επιμένει μπροστά στον όλεθρο.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των €6.000 απονεμήθηκε στο 78 DAYS της Emilija Gašić από τη Σερβία.

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής GLOCAL IMAGES συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό €3.000.

Για τη σαγηνευτική και ποιητική της προσέγγιση, που ανακαλεί αβίαστα μια αίσθηση δέους απέναντι στον φυσικό και πνευματικό κόσμο. Για τον παιχνιδιάρικο τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να ανατρέψει τις προσδοκίες του θεατή σε σχέση με τον ισχυρό δεσμό τριών παντοτινών φίλων, η ταινία ξεχωρίζει για την ονειρική αίσθηση που αποπνέει.

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των €3.000, απονεμήθηκε στην ταινία DREAMING & DYING σε σκηνοθεσία Nelson Yeo, μία παραγωγή από τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας GLOCAL IMAGES, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό €1.000

Για τη δημιουργία μιας καθηλωτικής δραματικής ιστορίας με παλμό, που προκαλεί το κοινό να εισχωρήσει στα παρασκήνια ενός συχνά παραγνωρισμένου κόσμου, και να έρθει αντιμέτωπο με τις ζοφερές αλήθειες που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα της ψυχαγωγίας. Η ταινία πλάθει με δεξιοτεχνία μια ασφυκτική και μελαγχολική ατμόσφαιρα, σφυρηλατώντας με μεγάλη ευαισθησία την αδιάκοπη εξάντληση των πρωταγωνιστών, μέσα από μια εσκεμμένα λεπτολογική σκηνοθετική προσέγγιση.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000, απονεμήθηκε στη Σοφία Εξάρχου για την ταινία της ANIMAL, μία συμπαραγωγή από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας GLOCAL IMAGES, συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό €500, προσφορά της Caretta Films.

Για μια οπτική αφήγηση που συνέχει ολόκληρη την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, εκθέτοντας τη στυγνή πραγματικότητα της βιομηχανίας των τουριστικών θερέτρων. Για τον τρόπο με τον οποίο εμβυθίζει ανεπαίσθητα τον θεατή στα αντιφατικά σύμπαντα της μέρας και της νύχτας, αντικατοπτρίζοντας με μαεστρία τις σκληρές αλήθειες που αναδύονται στην επιφάνεια σε μια οπτικά εκρηκτική προσωπογραφία.

Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, συνοδευόμενο από το ποσό των €500, μία προσφορά της Caretta Films, απονεμήθηκε στη Monika Lenczewska για τη φωτογραφία της στην ταινία ANIMAL σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου, μία συμπαραγωγή από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

To Βραβείο Κοινού (€500), μία προσφορά της TFI Markets απονεμήθηκε στην ταινία THE TEACHER σε σκηνοθεσία Farah Nabulsi.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ 

Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας συνοδευόμενο από χρηματικό ποσό €4.000 & υπηρεσίες παραχώρησης του The Studio, CYENS*

 

Για την πρωτότυπη, φρέσκια ματιά της στο είδος της επιστημονικής φαντασίας μέσα από τη μινιμαλιστική προσέγγιση και τον εμπρόθετο βηματισμό της, η ταινία ξεχωρίζει για την ευφυή χρήση των αστικών τοπίων, καθώς και για τη σκιαγράφηση της γυναικείας εμπειρίας σε θέματα όπως οι σχέσεις και η μητρότητα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό επίτευγμα για τον κυπριακό κινηματογράφο. 

Το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας συνοδευόμενο από το ποσό των €4.000 και υπηρεσίες παραχώρησης του The Studio, CYENS* απονεμήθηκε στην ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ του Κύρου Παπαβασιλείου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συνοδευόμενο από υπηρεσίες post-production αξίας €4.000.

Μέσα από μία ρηξικέλευθη σκηνοθετική προσέγγιση που σμιλεύει έναν κόσμο όπου οι χαρακτήρες αντιπαλεύουν τη ρευστότητα του χρόνου, η ταινία καταφέρνει να αντηχήσει ως μια διακριτή φωνή στον κυπριακό κινηματογράφο. Προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης, αναδιατάσσοντας τα όρια της αφήγησης. 

Το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη, συνοδευόμενο από υπηρεσίες post-production αξίας €4.000, μία προσφορά της Authorwave, απονεμήθηκε στον Κύρο Παπαβασιλείου για την ταινία ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €1.000.

Η ερμηνεία αυτή ξεχωρίζει για τη λιτή και συνάμα εμβυθιστική ενσάρκωση του ρόλου, που προσδίδει στον χαρακτήρα αυθεντικότητα και βάθος. Ο τρόπος με τον οποίο η ηθοποιός πλάθει το πορτρέτο της ηρωίδας, αντικατοπτρίζει την ικανότητά της να εισχωρεί στα μύχια ενός σύνθετου ρόλου και να συγκινεί πραγματικά τον θεατή.

Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στη Μαρίνα Μακρή για την ερμηνεία της στην ταινία AFRICA STAR σε σκηνοθεσία Άδωνη Φλωρίδη.