ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Θέατρο Ριάλτο γιορτάζει 25 χρόνια πολιτισμού με μοναδικές εκδηλώσεις τον Μάιο

WIZ TEAM

Ένας Μάιος επετειακός γεμάτος όμορφες εκδηλώσεις, έρχεται στο Rialto!

08/05/2024 ΤΕΤΑΡΤΗ 20:30(45’)
Erroneous Encounters I Παναγιώτης Τοφή

Το καινούργιο χορογραφικό έργο ‘Erroneous Encounters’ σε σκηνοθεσία, χορογραφία και κείμενα του Κύπριου δημιουργού Παναγιώτη Τοφή αποτελεί ένα πειραματικό κινησιολογικό ταξίδι σε ζωντανή σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής και ποιητικού λόγου. Τέσσερεις ερμηνευτές και ένας συνθέτης μοιράζονται τη σκηνή σε μία πορεία διαπραγμάτευσης με το μετατραυματικό ως αυτοάνοσο, της δυσλειτουργίας, της απόστασης και των πολλαπλών συμβολισμών του κενού. Το έργο αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής πορείας του δημιουργού, τόσο σε κινησιολόγιο όσο και σύνθεση, με την οποία εστιάζει σε θεματικές κενότητας και απόκρυψης, όπως και την απώλεια της ενσυναίσθησης και αυτονομίας ως χαρακτηριστικό της σύγχρονης πραγματικότητας.

Έρευνα, Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Κείμενα: Παναγιώτης Τοφή
Ερμηνεία: Δαμιανός Άγγελος Ευσταθίου, Ιωάννης Μαμωλής, Νίκος Σαμουρίδης, Βασιλική Κυπραίου
Μουσική Σύνθεση και Μουσικός επί Σκηνής: Ανδρέας Οικονομίδης
Σχεδιασμός Σκηνικών: Γιώργος Γιάννου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Ρέα Ολυμπίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου
Παραγωγή - Οπτική Επικοινωνία: Παναγιώτης Τοφή
Τρέιλερ: Volume Films
Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Κέντρο Χορού Χορologie Πάνος Τοψίδης

Το χορογραφικό έργo ’Erroneous Encounters’ πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τερψιχόρη 2024.

Παναγιώτης Τοφή
Αριστούχος απόφοιτος του Trinity Laban Λονδίνου με πτυχίο Σύγχρονου Χορού και Δίπλωμα Σπουδών Χορού. Βασισμένος στη κινησιολογική του έρευνα με την οποία εστιάζει σε θεματικές κενότητας και απόκρυψης, όπως και την απώλεια της αυτονομίας ως χαρακτηριστικό της σύγχρονης πραγματικότητας έχει συνθέσει αξιόλογα χορογραφικά έργα και παράλληλα ηγηθεί εργαστηρίων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει συνεργαστεί ως επιμελητής κίνησης και χορογράφος σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια, πλάι σε γνωστούς σκηνοθέτες από Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία καθώς έχει βραβευτεί από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως ‘Δημιουργός της χρονιάς’ στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2018 για την καλλιτεχνική ευελιξία, την ευρηματικότητα και την τόλμη του για πειραματισμό.
€12 / 10


9/05/2024 ΠΕΜΠΤΗ 20:30 (90’)
Μάνος Ελευθερίου: Άξιος Λόγου I Βιβλιοτρόπιο

Το Βιβλιοτρόπιο, θέλοντας να αναδείξει την αξία του λόγου του Μάνου Ελευθερίου, προσκαλεί στη σκηνή του θεάτρου Ριάλτο τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά, τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου και τον μελετητή του έργου του Ελευθερίου συγγραφέα Σταύρο Καρτσωνάκη, για να καταθέσουν, μέσα από την πολύχρονη προσωπική σχέση που είχαν με τον Μάνο Ελευθερίου, τη δική τους οπτική στο έργο του.
Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος έχει αναλάβει ο μαέστρος Νεοκλής Νεοφυτίδης. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Γιώργος Ιωάννου και οι μουσικοί Αντώνης Πολυκάρπου, Κωνσταντίνος Μακαρίτης, Κώστας Αποκίδης και Γιώργος Σπύρου.
€ 5

10/05/2024 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:30 (120’)
2 Ι Χρήστος Θηβαίος, Παναγιώτης Μάργαρης

Με διάθεση συγκροτήματος επί σκηνής και επικοινωνίας, με όχημα τα τραγούδια, συναντιούνται και φέτος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης. Μετά τις περσινές, πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις τους, επιστρέφουν στο Θέατρο Ριάλτο για να παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με τα τραγούδια γυμνά αλλά και γυμνασμένα, όπως τη στιγμή που έρχονται στο φως.
Οι 2 τους γνωρίστηκαν το 1997 κατά την ηχογράφηση του διαχρονικού πλέον τραγουδιού «Πόσο πολύ σ΄ αγάπησα» το οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης να παίζει εξαίσια κλασική κιθάρα. Μέσα από ανατρεπτικές επιλογές ρεπερτορίου χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, αυτοσχεδιασμούς και αδιάκοπη επαφή με τους ακροατές, χτίζουν ένα πρόγραμμα που έχει στιγμές συγκινητικές, εξωστρεφείς, προσωπικές και ομαδικές. Όλα δένουν με μια φυσικότητα που δεν χρειάζεται εξηγήσεις.
Οι μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου σε δικά του τραγούδια από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων αλλά και τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Δημητρίου και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών, συναντιούνται με τις υπέροχες συνθέσεις και τη μοναδική δεξιοτεχνία του Παναγιώτη Μάργαρη σε solo κομμάτια. Ξεχωριστή στιγμή της παράστασης η παρουσίαση του πρώτου τους κοινού τραγουδιού σε μουσική Παναγιώτη Μάργαρη και στίχους Οδυσσέα Ιωάννου.
Το "2" είναι μια μουσική παράσταση για 2 μουσικούς που ενώνονται με βαθιά εκτίμηση και χημεία αλλά και μια παράσταση - παιχνίδι για τους αιώνιους 2 : μουσικούς και κοινό.
€ 25 / 20

11/05/2024 ΣΑΒΒΑΤΟ 19:55 (195’)
Madama Butterfly Ι The MET Live in HD

Στο ντεμπούτο της στη Met, η Asmik Grigorian ενσαρκώνει τον απαιτητικό ρόλο της Τσο-Τσο-Σαν, της πιστής γκέισα που βρίσκεται στο επίκεντρο της τραγωδίας του Πουτσίνι. Ο τενόρος Jonathan Tetelman υποδύεται τον ρόλο του αμερικανού αξιωματικού Πίνκερτον, η προδοσία του οποίου την οδηγεί στην καταστροφή. Η μέτζο σοπράνο Elizabeth DeShong ενσαρκώνει τον ρόλο της εύστροφης υπηρέτριας Σουζούκι, ενώ ο βαρύτονος Lucas Meachem υποδύεται τον αμερικανό πρόξενο Σάρπλες. Η διεθνώς καταξιωμένη μαέστρος Xian Zhang κάνει το ντεμπούτο της στη Met σε αυτή τη συναρπαστική, γεμάτη ζωντάνια παραγωγή του Anthony Minghella.

Σκηνοθεσία και χορογραφία: Carolyn Choa
Σκηνικά: Michael Levine
Κοστούμια: Han Feng
Φωτισμοί: Peter Mumford
Μαριονέτες: Blind Summit Theatre

Xian Zhang (Μουσική διεύθυνση), Asmik Grigorian (Τσο-Τσο-Σαν), Elizabeth DeShong (Σουζούκι), Jonathan Tetelman (Πίνκερτον), Lucas Meachem (Σάρπλες)

€ 20 / 15


12/05/2024 ΚΥΡΙΑΚΗ (Επί Σκηνής) (Παιδικές Παραστάσεις)
Φωτίζοντας αλλιώτικα τα παραμύθια

Παράστασεις παιδικού θεάτρου, βασισμένες στη σειρά εκπαιδευτικών παιγνιδιών «Makers Will Make: STEAM Toys», στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt 2024.

Ορμώμενες από την επιθυμία να συνδυάσουν τον πολιτισμό με την τεχνολογία, τρεις γυναίκες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν την εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών Makers Will Make: STEAM TOYS. Βασισμένα στον Κυπριακό λαϊκό πολιτισμό και τη φύση, τα παιγνίδια δημιουργήθηκαν μέσω της χρήσης ψηφιακού εξοπλισμού ταχείας πρωτοτυποποίησης, σε συνδυασμό με παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και βραβεύτηκαν ως “Top Design” με το βραβείο "European Product Design Award".

Οι παραστάσεις έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα και σταδιακά εξελίσσονται σε διαδραστικές, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δικούς τους σκηνικούς χώρους και φιγούρες χρησιμοποιώντας τα συστατικά των παιγνιδιών. Τοπία χαραγμένα σε διαφανές πλαστικό, φιγούρες πουλιών της Κύπρου, ο Σπανός, οι σαράντα δράκοι και το φως από κινητά τηλέφωνα θα δείξουν στα παιδιά τη γοητεία του ταξιδιού από τις δυο στις τρεις διαστάσεις, θίγοντας ταυτόχρονα σύγχρονες θεματικές όπως η μετανάστευση και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Συντελεστές/ Εμψυχώτριες: Θεοδώρα Ανδρέου, Νάγια Τ. Καρακώστα
Σχεδιασμός Παιγνιδιών: Εύα Κοραή
Μελέτη Συμμετοχικών Μεθοδολογιών: Ελένη Πασιά

12:00 (50’) Ένας αλλιώτικος Σπανός και οι 40 Δράκοι (8+)
Θα προηγηθεί εργαστήρι κατασκευών στις 10:00.
Το παιγνίδι "Ο Σπανός και οι 40 δράκοι" είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο λαϊκό παραμύθι. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν την αίσθηση του δισδιάστατου και τρισδιάστατου χώρου και να χρησιμοποιήσουν τις φυσικές ικανότητες του φωτός για να βοηθήσουν τον Σπανό να επιτύχει τουςστόχους του. Αναπτύσσουν έτσι προσωπικές ιστορίες και δημιουργούν απεριόριστους συνδυασμούς δράκων.
€ 12/10

15:00 - Ο Τρυπομάζης είμαι εγώ τζαι είμαι Τοσοδούλης (4+)
"Τα πουλιά της Κύπρου" ενημερώνουν τα μικρά παιδιά για τα είδη και τις συνήθειες των πουλιών που συναντάμε στην Κύπρο μέσω τσιαττιστών. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν έναν Τρυπομάζη, έναν Πουπούξιο κι ένα Θουπί, βάσει σχεδιαγράμματος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα εντοπισμού και συνδυασμού χρωμάτων/ σχημάτων και την αντίληψη του τρισδιάστατου χώρου. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους ον και να το μοιραστούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναπτύσσοντας έτσι τη φαντασία τους.
€ 12/10

15/05/2024 ΤΕΤΑΡΤΗ 20:00 (120’)
25 Χρόνια Ριάλτο
Σταμάτης Κραουνάκης
Opening with Krama Brass Band

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης, αγαπημένος φίλος του Θεάτρου Ριάλτο, παρουσιάζει μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, με γνωστά κι' αγαπημένα τραγούδια του.
Μουσικοί: Δημήτριος Ανδρεάδης - πιάνο πλήκτρα, Νίκος Κατσίκης - μπουζούκι, Λάμπρος Παπανικολάου - κοντραμπάσο.

Μήνυμα Σταμάτη Κραουνάκη
Το θέατρο Rialto είναι από την ώρα που θυμάμαι τον εαυτό μου στην Κύπρο, δίπλα στο έργο μου και στα τραγούδια μου. Μια ζεστή αγκαλιά που πάντα μας κράτησε ζωντανούς και όρθιους μέ τους αγαπημένους μας φίλους στην λαμπρή αυτή γωνιά της μεσογειακής ψυχής.
Είναι χαρά και τιμή που συμμετέχω στα 25 χρόνια λειτουργίας του. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τη Γεωργία Ντέτσερ για την στήριξη της μεχρι τώρα και ευχομαι στον νεο διευθυντη κάθε καλο.
Σας περιμενω μαζι με τρεις εκλεκτους συνεργατες να τραγουδήσουμε μαζι!

Θα προηγηθεί άνοιγμα από την Μπάντα Χάλκινων Κράμα. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2023 από δύο Κύπριους μουσικούς, τον Ανδρέα Θεοχάρους και Νικόλα Γεωργίου, και αποτελείται από έξι πνευστά, κιθάρα και τύμπανα. Το Κράμα εμπνέεται από την έννοια της συνένωσης υλικών και πολιτισμών: το κράμα μετάλλου από το οποίο αποτελούνται τα χάλκινα πνευστά, και το κράμα μεσογειακών και δυτικών μουσικών. Στόχος του σχήματος είναι η δημιουργία και η εκτέλεση πρωτότυπων μουσικών έργων που συνδυάζουν παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου με δυτική μουσική, με έμφαση στη διατήρηση των στιλιστικών γνωρισμάτων της παραδοσιακής.

Νικόλας Γεωργίου: Άλτο Σαξόφωνο, Μάριος Χαραλάμπους: Τενόρο Σαξόφωνο
Γιώργος Ελ Χάπερ: Τρομπέτα, Ραφαήλ Ορφανίδης: Τρομπέτα Βαγγέλης Δρουλίσκος: Τρομπόνι Αλέξανδρος Αδάμ: Κιθάρα, Ανδρέας Θεοχάρους: Τούμπα, Νικόλας Τσαγγάρης: Κρουστά
€ 12/10


18/05/2024 ΣΑΒΒΑΤΟ 20:30 (120’)
Μια ιστορία αγάπης – Αλέξης Μισαλίκ Ι Νέα Σκηνή ΘΟΚ (15+)

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Αλέξη Μισαλίκ, βραβευμένο με τέσσερα βραβεία Molière το 2020, πραγματεύεται ένα θέμα απτό και αρκετά γνώριμο: τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή μας και να της δώσει αξία. Μια ιστορία αγάπης, λοιπόν, με έντονα συναισθήματα, συγκρούσεις, αδιέξοδα, διλήμματα, εκπλήξεις, χαρές και λύπες, αποτυπωμένη με τρυφερότητα, σαρκασμό και, πάνω απ’ όλα, χιούμορ. Με Αγγλικούς και Τουρκικούς υπέρτιτλους.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου
Σκηνικά: Έλενα Τερέπεη
Κοστούμια: Σοφία Μαυρομιχάλη
Μουσική: Μαρία Γούβαλη-Νάσια Θεράποντος
Κίνηση-Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτριας: Ελένη Νικολάου

Παίζουν: Γρηγόρης Γεωργίου, Σαββίνα Γεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα,
Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Ελένη Σιδερά
Συμμετέχει: Διαμάντω Κωνσταντίνου
€ 12 / 6 


26/05/2024 ΚΥΡΙΑΚΗ 11:00 (90’)
Περιπατώ| Μαρία Βαρνακκίδου, Κωνσταντίνα Ανδρέου

Ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα αποτύπωμα μνήμης, μια εμπειρία ηχητικών και οπτικών εικόνων, δημιουργία των Μαρίας Βαρνακκίδου και Κωνσταντίνας Ανδρέου, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο. Ένας περίπατος αφιερωμένος στους ανθρώπους της Πλατείας Ηρώων. Ιστορίες από τα παλιά, μνήμες, κτίρια που αλλάζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και μια ματιά στο μέλλον της πλατείας. Ανάμεσα σε αυτά, πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων. Ελληνικά και Αγγλικά.
€ 5


31/05/2024 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20:30 (50’)
Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024
AiNA – Σουζάνα Φιαλάς

Η δημιουργία του "AiNa" αποτελεί ένα απο τους πρώτους πειραματισμούς της καλλιτέχνη Σουζάνα Φιαλά να δημιουργήσει μια ζωντανή προσομοίωση στο είδος της παράστασης και της εγκατάστασης, βασιζόμενη σε εικόνες απο ένα προσαρμοσμένο μοντέλο Τεχνιτής Νοημοσύνης (AI) που η ίδια έχει εκπαιδεύσει. Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση από παράλογα, άτοπα και σουρεαλιστικά, φανταστικά επεισόδια αποσπασμένα από τον καμβά της καθημερινής ζωής.
info ↪ aina-ai.carrd.com

Ιδέα, Δημιουργία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σουζάνα Φιαλά
Συν-δημιουργία, σενάριο: Παύλος Βρυωνίδης
Χορογραφική Διεύθυνση: Σουζάνα Φιαλά σε συνεργασία με τις περφόρμερς.
Περφόρμερς: Μπελίντα Παπαβασιλείου, Julia Brendle, Κατερίνα Τυλληρίδου
Δημιουργική Σύμβουλος: Άντρια Μιχαηλίδου
Σχεδιασμός Φωτiσμού: Βασίλης Πετεινάρης
Σχεδιασμός Μουσικής: Kalaqs, Frank Manzano, Σουζάνα Φιαλά
Live Band: Musha
Σκηνικά: Στέφανη Μουρούζη, Γιώργος Μαραθεύτης
Video: Παύλος Βρυωνίδης, Σουζάνα Φιαλά
Εικόνες Έκθεσης: custom AI-model – Σουζάνα Φιαλά

Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) και Θέατρο Ριάλτο
€8 (€30 για όλες οι παραστάσεις)

Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού.
Δωρεάν μεταφορά από Λευκωσία. 

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός
Μάιος 2024
E-ticket : www.rialto.com.cy 
ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 15:00)