ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Διδώ / Ελίσσα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Διδώ / Ελίσσα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

  • 13/12/2021 - 14/12/2021
  • Theatre

Το Φανταστικό θέατρο στήνει σκηνή στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και παρουσιάζει ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο από την Μαγδαλένα Ζήρα, σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου.

Συνεχίζοντας την έρευνα πάνω στην (επαν)αφήγηση μύθων και ιστοριών από τον λογοτεχνικό κανόνα, παρουσιάζουμε ένα θεατρικό κείμενο με θέμα την Διδώ, ή αλλιώς «Ελίσσα», την θρυλική ιδρύτρια και βασίλισσα της Καρχηδόνας.

«Το Φοινικικό της όνομα ήταν Ελίσσα ή Ελισσάρ ή Ελιshat.
Κάποιοι λένε το όνομα «Διδώ» της δόθηκε από τους ντόπιους στην καινούργια της πατρίδα. Σημαίνει περιπλανώμενη. Ή απόδημη. Ή μετανάστρια. Ή προσφύγισσα.

Η ιστορία που θα σας αφηγηθούμε είναι προϊόν μυθοπλασίας. Αλλά αν μπορούσαμε να ακούσουμε τις φωνές των Καρχηδονίων σήμερα, αν τα τραγούδια τους είχαν σωθεί απ’ τη φωτιά που κατέκαψε την πόλη τους, κάπως έτσι θα αφηγούνταν την ιστορία της βασίλισσάς τους.»

Η Διδώ κατέκτησε τη φαντασία του δυτικού κόσμου κυρίως μέσα από το ρωμαϊκό έπος «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Αυτή η εκδοχή του μύθου της ενέπνευσε την ποίηση, την όπερα, το θέατρο και άπειρα ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και γλυπτά, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Το κείμενό μας, εμπνευσμένο από λιγότερο γνωστές αρχαίες πηγές και ιστορικά στοιχεία, ξανα-συνθέτει το προφίλ της και λέει μια άλλη ιστορία. Αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική μορφή από την ερωτευμένη Διδώ της ρωμαϊκής παράδοσης: μια γυναίκα με δική της πορεία, σκοπό και αναζήτηση, ηγέτη και ευεργέτη του λαού της, μια βασίλισσα που πεθαίνει όχι από έρωτα, αλλά για να αποφύγει την πολιτική της υποδούλωση.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η πολιτισμική μας αφήγηση, αν αυτή η εκδοχή της ιστορίας της Διδώς, που δεν περιέχει τον ανεκπλήρωτο έρωτα για τον Τρώα Αινεία, είχε εκφραστεί από έναν ποιητή το ίδιο χαρισματικό όπως ο Βιργίλιος, ή αν οι ιστορίες των Καρχηδονίων είχαν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική επιμέλεια/στίχοι τραγουδιών: Νικολέττα Δημητρίου
Σύμβουλος δραματουργίας/έρευνα: Professor Edith Hall
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη
Επιμέλεια video/προβολής: Έλενα Αλωνεύτη
Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

Ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Μουσικός επί σκηνής: Νικολέττα Δημητρίου.

Info
Δευτέρα 13- Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, 20.30
Οδός Αμμοχώστου 55-59, Λευκωσία
Εισιτήρια €12
Κρατήσεις 22 496930

Calendar

Prev March Next

THURSDAY 28 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ