ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
«Μια βραδιά στην όπερα» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

«Μια βραδιά στην όπερα» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

  • 18/11/2020 - 18/11/2020
  • Music

Μια μοναδική οπερατική πανδαισία από αγαπημένες άριες, ντουέτα και ορχηστρικά διοργανώνει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε Λευκωσία και Λάρνακα, υπό τον τίτλο «Μια βραδιά στην όπερα».

Πλάι στην ορχήστρα ερμηνεύουν εξαίρετοι Κύπριοι μονωδοί, η σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου και ο βαρύτονος Σταύρος Μάντης, υπό τη διεύθυνση του Πάολο Μπρεσάν.

Η συναυλία στη Λευκωσία 18.11 μένει ως έχει, ενώ οι προγραμματισμένες συναυλίες σε Λεμεσό και Πάφο στις 19 και 20.11 αντίστοιχα δυστυχώς ακυρώνονται, αλλά προγραμματίστηκε συναυλία στη Λάρνακα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημες άριες από όπερες όπως η «Carmen», η «Le nozze di Figaro», η «La Traviata» κ.π.ά. με εκρηκτική ενέργεια και δυνατά συναισθήματα.

Ο νεαρός Ιταλός μαέστρος Πάολο Μπρεσάν, πρώην βοηθός του Ντανιέλε Γκάτι σπούδασε στο Κονσερβατόριο «Giuseppe Verdi» του Μιλάνου, στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής «Franz Liszt» της Βαïμάρης και μελέτησε πιάνο με τον Λουί Λορτί. Μέντορές του υπήρξαν οι Ντανιέλε Γκάτι, Κρίστιαν Τίλεμαν και Εμανουέλ Βιγιόμ.

Τώρα διαμένει στο Βερολίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Mecklenburgische Staatstheater Schwerin και στο Theater Kiel, όπου διηύθυνε ένα μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου. Ακολούθησε μία εκτεταμένη δραστηριότητα στον τομέα της όπερας. Ο μαέστρος Bressan υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος για τις ηχογραφήσεις των ψηφιακών δίσκων “Έργα G. Meyerbeer” της Diana Damrau με την Ορχήστρα της Όπερας της Λυών και “Verismo” της Angela Gheorghiu.

Είναι ο ιδρυτής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ “LacMus”, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Λίμνης Κόμο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017. Το 2018 ίδρυσε το Σύνολο του Φεστιβάλ “LacMus” με μέλη, ανάμεσα σε άλλα, από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Ντάλλας και την Εθνική Ορχήστρα RAI της Ιταλίας.

Η Κύπρια σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Ακολούθως, έγινε δεκτή από το Atelier Lyrique της Κρατικής Όπερας των Παρισίων, αποσπώντας το βραβείο Le Prix Lyrique du cercle Carpeaux. Η Νικολαΐδου έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Όπερα του Παρισιού στην όπερα Suor Angelica και επέστρεψε για να ερμηνεύσει όπερες όπως: Φάουστ του Φενελόν, Γάμους του Φίγκαρο και Ορφέα και Ευρυδίκη του Gluck υπό τη διεύθυνση του Thomas Hengelbrock.

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά λυρικά θέατρα, μεταξύ άλλων: Palais Garnier στο Παρίσι, Musikverein της Βιέννης, Όπερα Δωματίου της Βιέννης, Lincoln Center της Νέας Υόρκης, Rudolfinum της Πράγας, Villa Medicis της Ρώμης, Όπερα του Μονπελιέ, Φεστιβάλ Echternach, Φεστιβάλ La Roque d’Antheron, Φεστιβάλ Wratislavia Cantans, Φεστιβάλ Wiltz, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, Όπερα της Τουλόν, Φεστιβάλ Klangvokal στο Ντόρτμουντ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ερμήνευσε ρόλους όπως Σουζάνα (Φεστιβάλ Όπερας του Κλοστερνόιμπουργκ) και Κοντέσα από τους Γάμους του Φίγκαρο, Mae Jones από το Street Scene του Kurt Weill (Αμφιθέατρο της Βαστίλης), Mrs. Gobineau από το The Medium του Menotti, Έρωτας και Νεαρός Ακόλουθος από το Στέψη της Ποππαίας του Monteverdi (Φεστιβάλ της Μεντόν στη Γαλλία), Μικαέλα από την Κάρμεν του Bizet στη Βιέννη.

Πέρα από το λυρικό ρεπερτόριο έχει ερμηνεύσει έργα όπως το Ρέκβιεμ του Brahms στην Γαλλία, την Τέταρτη Συμφωνία του Mahler (Μέγαρο του Μπιλμπάο, Βασκικό Παλάτι Euskalduna, Θέατρο Vitoria, Casa da Musica της Πορτογαλίας, και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης), Λειτουργία σε Σι ελάσσονα του Bach με την Ορχήστρα Real Filharmonia de Galicia, Dixit Dominus του Handel και Γκλόρια του Vivaldi (Palau de la Musica Cataluña της Βαρκελώνης, Όπερα της Νάντης και στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του Παλατιού των Βερσαλλιών) κ.α.

Ο Σταύρος Μάντης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση μελετώντας φαγκότο, ενώ υπήρξε τακτικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου κατά την περίοδο 1992-1999. Πάντα παθιασμένος με το τραγούδι, πήρε τα πρώτα του μαθήματα στη μονωδία στην Αθήνα για να μεταβεί έπειτα στην Ιταλία και να μαθητεύσει, μεταξύ άλλων, πλάι στον διάσημο Ενετό τενόρο Gianfranco Cecchele και πλάι στην σοπράνο Teresa Perdoncin, η οποία τον παρακολουθεί μέχρι σήμερα. Φοίτησε σε διάφορες μουσικές ακαδημίες με πιο αξιοσημείωτη την Ακαδημία του Κρατικού και του Βασιλικού Θεάτρου του Τορίνο υπό την εποπτεία του σκηνοθέτη Davide Livermore, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορα Μάστερκλας. Έχει κερδίσει διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού, όπως τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της πόλης Φεράρα και τον Spazio Musica Orvieto.

Η πλούσια και συνάμα σκοτεινή χροιά της φωνής του κ. Μάντη σε συνάρτηση με την δεινότητά του στο legato, τού δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσει εξίσου επιτυχώς ένα ευρύ οπερατικό ρεπερτόριο. Κατόπιν του ντεμπούτου του στο Άστι της Ιταλίας το 2008, έχει ερμηνεύσει μια πληθώρα ρόλων σε όλη την Ευρώπη όπως Don Giovanni και Leporello (Don Giovanni), Guglielmo (Così fan tutte), Belcore (L’elisir d’amore), Giorgio Germont (La Traviata), Ezio (Attila), Marcello (La Boheme), Gianni Schicchi (Gianni Schicchi), Sharpless (Madama Butterfly), Scarpia (Tosca), Alfio (Cavalleria Rusticana), Tonio (I Pagliacci), κ.ά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τη Σ.Ο.Κ., καθώς τον Νοέμβριο 2011 ήταν ο Παπαγκένο σε μια σειρά παραστάσεων με τίτλο «Ο Παπαγκένο, ο Μαγικός Αυλός και τα Καμπανάκια» ενώ τον Ιούνιο του 2018 επέστρεψε ως φιλοξενούμενος στο «Ιταλικό Γκαλά Όπερας» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Info
Tετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30
Μουσείου 4
Πληροφορίες 22463144
www.cyso.org.cy

Calendar

Prev March Next

FRIDAY 29 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ