Loading...
Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στη Κύπρο συνολικά το χαρακτικό έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.
Συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου
Επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης
Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 18:30 εγκαινιάζεται από την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρα Βασιλική Κασσιανίδου η έκθεση Χαρακτικής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία με έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Μάριου Πράσινου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Κύπρο συνολικά το χαρακτικό έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.
Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν με ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή Μάνο Στεφανίδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Oι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν, ζωγραφικά έργα, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ταπισερί, αφίσες και μια επιλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία – objets d’art. Την έκθεση συνοδεύει πλούσιος κατάλογος με το συνολικό έργο της συλλογής του Γιώργου Κωστόπουλου που σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε ειδικά για την έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.
Ο Μάριος Πράσινος, αν και αποτελεί πρωταγωνιστική μορφή της ελληνικής καλλιτεχνικής διασποράς, είναι ελάχιστα γνωστός στον τόπο μας. Γνωστή είναι μόνο η τελευταία περίοδος του ζωγραφικού του έργου και κυρίως η ενότητα “τα Δέντρα” (Les Arbres). Αντίθετα παραμένει άγνωστη η εντυπωσιακή νεανική συμπόρευσή του με τους θεμελιωτές του Υπερρεαλισμού, η εικονογράφηση κλασσικών βιβλίων της γαλλικής avant-garde της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος χαράκτης, η ενασχόλησή του με το θέατρο ως βασικός συνεργάτης του Charles Dullin και του Jean Vilar, οι μοναδικές του ταπισερί, και τέλος τα ποιητικά όσο και αινιγματικά του κείμενα.
Ο Μάριος Πράσινος εκπροσωπεί από μόνος του μια ολόκληρη εποχή και πολλά ισοδύναμα είδη τέχνης. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως την πρώτη του ατομική έκθεση το 1939 στην γκαλερί Billiet-Worms προλόγισε ο René Char και την είδαν οι υψηλοί του φίλοι, Breton, Eluard, Duchamp, Man Ray, Benjamin Péret, Max Ernst, Dali, Arp, κλπ.
Από το 1942 συνεργάζεται με τον Raymond Queneau και τις εκδόσεις NRF. Κατά την διάρκεια του πολέμου επίσης γνωρίζεται με τους Camus, Sartre, Bachelard και Michel Gallimard. Το 1947 σχεδίασε τα κουστούμια για ένα έργο του Paul Claudel που ανέβασε ο Jean Vilar στο φεστιβάλ της Avignon.Το 1951 φτιάχνει τις πρώτες του ταπισερί ενώ θα εκθέτει συστηματικά στην Galerie de France.Το 1966 θα πρωτοεμφανιστεί στην Ελλάδα στη γκαλερί Μέρλιν ενώ το 1973 και 78 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στη «Μέδουσα», στο Titanium, κ.α.
Ο Πράσινος υπήρξε ένας μύστης της μαγικής διάστασης των εικόνων, του δραματικού διαλόγου φωτός-σκιάς και αντιμετώπιζε τη ζωγραφική ως την πλέον αρχετυπική μορφή της γραφής. Γι’ αυτόν η τέχνη ήταν πάντα το αμάλγαμα γνώσης και ενόρασης.
Γράφει ο Γιώργος Κωστόπουλος:
“Με τον Μάριο Πράσινο «γνωρίστηκα» περί το 1980 από ένα βιβλίο του με χαρακτικά. Είχε τίτλο L’instant fatal (Η μοιραία στιγμή). Συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο μεγάλος Raymond Queneau. Γοητεύτηκα από τη επαφή με την ποιότητα της δουλειάς του και συν τω χρόνω άρχισα να ανακαλύπτω το τεράστιο έργο του. Από εκθέσεις, δημοπρασίες, ιδιωτικές συλλογές, διαδίκτυο κτλ. κατόρθωσα να συγκεντρώσω το μεγαλύτερο μέρος από το χαρακτικό του έργο και τις εκδόσεις του. Παράλληλα αναζητούσα σημαντικά ζωγραφικά έργα και τις tapisserie δημιουργίες του.
Ανάμεσα στα βιβλία που έχει φιλοτεχνήσει και κατάφερα να αποκτήσω, όχι χωρίς δυσκολίες, ξεχωρίζω το The Raven του Edgar Allan Poe, το Le Mur του Jean-Paul Sartre, το Le Cortege Priapique του Guillaume Apollinaire κ.ά., όπου διασταυρώνονται η εικαστική ευφυία του Πράσινου με τον γραπτό λόγο σπουδαίων δημιουργών με παγκόσμιο βεληνεκές. Θεωρώ ότι ο Μάριος Πράσινος, πρόσφυγας του 1922 από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι, εκπροσώπησε τους Έλληνες της διασποράς στον χώρο των εικαστικών τεχνών με τον καλύτερο τρόπο. Γι’ αυτό είμαι χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία από το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή να μεταφέρω και να εκθέσω στη Λευκωσία τα ευρισκόμενα στη συλλογή μου έργα του ξεχωριστού Έλληνα καλλιτέχνη. Εύχομαι στο φιλόμουσο κοινό της Κύπρου να απολαύσει τον Μάριο Πράσινο με την πολλαπλή ιδιότητά του: του πνευματικού ανθρώπου, του καλλιτέχνη αλλά και του μυθικού εκπροσώπου των εντός και εκτός Ελλάδας διακεκριμένων συμπατριωτών μας.”
Ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης περιγράφει την συνάντηση του με τον μεγάλο καλλιτέχνη:
“Γνώρισα προσωπικά τον Μάριο Πράσινο και γοητεύτηκα από την ήρεμη και γεμάτη χιούμορ αλλά και πνευματικότητα παρουσία του, όταν το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσίασε το 1984 αναδρομικά το έργο του σε μίαν εξαιρετική έκθεση, που πανηγυρικά περιόδευσε αργότερα στη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη. Κοιτάζω την πολύ γνωστή του φωτογραφία, στην οποία ο ίδιος κοιτάζει τον θεατή με πονηρό χαμόγελο, κραδαίνοντας το πινέλο του σαν σπαθί και προτάσσοντάς το σαν Δον Κιχώτης εμπρός σε ανεμόμυλους. Ή, μήπως, ένας Χριστός μέσα στο άντρο των εμπόρων; Δεν θα ξεχάσω ποτέ το φωτεινό του χαμόγελο και μίαν αδιόρατη μελαγχολία, που υπαινισσόταν, λες, την περιπέτεια της προσφυγιάς που είχε βιώσει από παιδί αλλά και την μοίρα του Ελληνισμού της διασποράς, που μπορεί να είχε πατρίδα του ολόκληρο κόσμο, αλλά δεν είχε ποτέ μία εστία, έτσι ώστε να νοσταλγεί σαν τον Οδυσσέα την ματαιωμένη Ιθάκη του. Πατρίδα είναι, εν τέλει, οι εικόνες ενός μακρινού, ενός απλησίαστου βυθού”.
Info
Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου - 28 Δεκεμβρίου 2024
Ωράριο και μέρες λειτουργίας Μουσείου: Τρίτη - Σάββατο 10:00 - 13:00 / 18:00 - 21:00
Επικοινωνία: 22496930
info@printmaking.cy / www.printmaking.cy
Είσοδος ελεύθερη