«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΕΣΤΙΑ

15/03/2019 - 15/03/2019

Η Παουλίνα Σάλας, μια γυναίκα-θύμα της δικτατορίας σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο δικηγόρος σύζυγός της, Τζεράρντο, προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Απρόσμενα, εισβάλλει στη ζωή τους ένας άντρας, ο Δόκτωρ Ρομπέρτο Μιράντα, ο οποίος μοιάζει με τον βασανιστή της Παουλίνα, φέρνοντας το ζευγάρι αντιμέτωπο με κρίσιμα ηθικά και συναισθηματική διλήμματα. Ένα συγκλονιστικό έργο για τα ανεπούλωτα τραύματα που προκαλεί η ατιμωρησία των υπευθύνων για τα εγκλήματα κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος, για τα θύματα και τους θύτες που προσπαθούν να συμβιώσουν, για την αυτοδικία και τη δικαιοσύνη.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία δεν κατονομάζεται ποτέ. Η πλοκή εκτυλίσσεται κατά τη δεύτερη μέρα της μεταπολίτευσης. Η στρατιωτική δικτατορία έχει πέσει, ένας νέος πρόεδρος έχει εκλεγεί με φαινομενικά δημοκρατικές διαδικασίες. Επιτροπές αρχίζουν να συνιστώνται για να διερευνήσουν σε βάθος εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί νωρίτερα, κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Το πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας ακούγεται οδυνηρά γνώριμο: πραξικόπημα, φάκελοι που εξετάστηκαν δεκαετίες μετά τα γεγονότα, οικονομικά σκάνδαλα, κάστες, κλίκες, μια πολιτικοοικονομική ελίτ που διοικεί, επιτροπές, χειραγώγηση, προνομιακή πληροφόρηση, ανισότητα, εκείνοι κι εμείς, δικαστική εξουσία με πολλά ερωτηματικά, επίσημα πορίσματα, εμπειρογνώμονες, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, κι άλλες επιτροπές, κι άλλα πορίσματα, κι άλλοι εμπειρογνώμονες.. Εχθροί εκ των έσω.

Τρεις άνθρωποι, συνδεδεμένοι με ένα βαρύ παρελθόν, σε ένα απομονωμένο παραλιακό σπίτι, που κάθε άλλο παρά ησυχαστήριο αποτελεί. Η Παουλίνα Σάλας, η ηρωίδα του Ντόρφμαν, είναι μια γυναίκα που βιάστηκε, που βασανίστηκε ανελέητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη χώρα της, μια γυναίκα που λύγισε αλλά δεν έσπασε. Κραυγάζει για την αδικία, για την μη απονομή δικαιοσύνης, για τα ανεπούλωτα τραύματα στη ψυχή και στο σώμα της, για την ψυχική της οδύνη που δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει στην ολότητά της, ούτε καν στους πολύ κοντινούς της ανθρώπους. Ο Τζεράρντο Εσκομπάρ, ο δικηγόρος άντρας της, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, πιο ευέλικτος, πιο πρόθυμος να ξεχάσει, πιο έτοιμος να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να γυρίσει σελίδα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Κι ύστερα, ο γιατρός Ρομπέρτο Μιράντα, μια εφιαλτική φιγούρα που στοιχειώνει τις ζωές τους έστω και αν έντεχνα ο συγγραφέας αποφεύγει να επικυρώσει πλήρως τις υποψίες της Παουλίνα, παρεμποδίζοντας τους θεατές να ταυτιστούν πλήρως μαζί της. Σε ότι αφορά την ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση ίσως το επιτρέπει, στο να πάρει το νόμο στα χέρια της, μάλλον όχι.
Που βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια; Κάπου στη μέση όπως συχνά λέγεται; Ποιος είναι ο θύτης, ποιος το θύμα; Αντεστραμμένοι ρόλοι; Και τι γίνεται όταν η τυφλή δίψα για εκδίκηση τυφλώνει ολοκληρωτικά και οι ρόλοι αντιστρέφονται με το θύμα να γίνεται θύτης και τον κύκλο της βίας να διαιωνίζεται; Τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται δίπλα σου; Αλλά και τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται μέσα σου;

Ερμηνεύουν: Φάνη Πέτσα (Παουλίνα), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Τζεράρντο), Αθανάσιος Δρακόπουλος (Δρ Μιράντα)
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος

ΑΡΙΕΛ ΝΤΟΡΦΜΑΝ – σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1942. Χιλιανός υπήκοος, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων, θεωρείται σήμερα "μια από τις πιο σημαντικές φωνές που έρχονται από τη Λατινική Αμερική" (Σάλμαν Ρούσντι). Το βραβευμένο θεατρικό του έργο "Ο θάνατος και η κόρη" γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι. Ο Άριελ Ντόρφμαν ζει με την οικογένειά του στο Ντάρχαμ της Νότιας Καρολίνας.

Ιnfo
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
Πολυχώρος Εστία, 20.30
Ολυμπίας 7 Λευκωσία
Κρατήσεις 97790533 / 99588339

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
Latest WIZS

WHERE IS EVERYBODY?

ACTIVE USERS

Marios T

COSTA COFFEE

just check in

Marios T,

ΠΟΤΑΜΟΣ

just check in

Maria F,

Maria F
Demetris L

BURGER STORIES

just check in

Demetris L,

BOSTON

just check in

Lucas P,

Lucas P
Marios T

STARBUCKS

just check in

Marios T,

no no no!!!!

LA CANTINE

no no no!!!!

Maria K,

Maria K
Michelina P

COLORS CAFÉ

just check in

Michelina P,

ΤΑΜΠΛΙΟΣ

just check in

Denitsa M,

Denitsa M
Mohamed Reda E

PAUL

just check in

Mohamed Reda E,

PAUL

just check in

Marios T,

Marios T

SUSHI LA

just check in

Marios A,

Marios A
Marilena C

HUGO

just check in

Marilena C,

PAUL

just check in

Marios T,

Marios T
Elena T

COOK SHOP

just check in

Elena T,

FINDERS BAR

just check in

Νίκος Τ,

Νίκος Τ
Maria F

PAUL

just check in

Maria F,

ROCOMAMAS

just check in

Maria F,

Maria F
Marios T

CAFFÉ NERO

just check in

Marios T,

Avengers: Endgame (Νέα ταινία)

just check in

Victoras S,

Victoras S
ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΗ
Talk of the Town

TALK OF THE TOWN

Stella B

Stella είπε...

Καφε μακεδονιτισσα

Agis P

Agis είπε...

Διόρθωση για το τηλέφωνο επικοινωνίας του Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ. Ο σωστός αριθμός είναι 99 588330.

answer 1
Nansia P

Nansia είπε...

Διορθωση για τις παραστάσεις του "θέατρο ενα".Αρχισε ήδη απο 8/12 και συνεχίζεται μεχρι Ιανουάριο

answer 2
Thanos F

Thanos είπε...

brunch Nicosia area

answer 1
Maria M

Maria είπε...

psarou stin pafo gia exeretiko psari

Rita K

Rita είπε...

Sarah fenwick jazz

answer 1
Lucy B

Lucy είπε...

NICOSIA TAVERNES

answer 1
Chrystalla Y

Chrystalla είπε...

θέα τη θάλασσα της Λεμεσού

Andreas D

Andreas είπε...

οφτό

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Check-Ins

ΔΗΜΟΦΙΛΗ CHECK INS ΤΟΥ ΜΗΝΑ

SPP Media

BUILT BY BDIGITAL | ADA CMS | POWERED BY WEBSTUDIO