ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι νέες χαλαρώσεις και πού είναι απαραίτητο το SafePass

WIZ TEAM

Η καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών έφερε νέες χαλαρώσεις οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα 17 Μαΐου.

Αυτό, μάλιστα, υπερθεμάτισε σε σχετικές δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε: «Η εφαρμογή του lockdown τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού όπως προκύπτει από την εθνική αναφορά υπάρχει σαφής βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια καταγράφουν αισθητή μείωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.».

Πιο κάτω οι νέες χαλαρώσεις:

-Aπό την ερχόμενη Δευτέρα:

  • Μετάθεση κέρφιου στις 12 τα μεσάνυχτα
  • Κατάργηση Safe Pass σε εξωτερικούς χώρους εστίασης 
  • Μόνο σε κλειστούς χώρους το Safe Pass, όπως εμπορικά κέντρα 
  • Bελτιωτικές ρυθμίσεις για τον χώρο του αθλητισμού

-10 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα κέντρα αναψυχής

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας:

Η μεγάλη και υπεύθυνη προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλειοψηφία των πολιτών, σε συνδυασμό με το αρκετά προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, συνέτειναν στη σαφή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Η πτωτική τάση στο ποσοστό θετικότητας αλλά και η ξεκάθαρη μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, μας γεμίζει αισιοδοξία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών και τους βελτιωμένους επιδημιολογικούς δείκτες που αποτυπώνονται στην Εθνική Αναφορά. Η εφαρμογή του SafePass μάς παρέχει μια επιπλέον ασφάλεια ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους συνάθροισης, όπως οι εκκλησίες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι συνεδριακοί χώροι, κοκ, όπου από τις 17 Μαΐου αυξάνεται το ποσοστό φυσικής παρουσίας. Όλα τα δεδομένα που ανέφερα, αλλά κυρίως η ανάγκη για ψυχολογική τόνωση των πολιτών μετά από πολύμηνες θυσίες, οδήγησαν το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει τις πιο κάτω αποφάσεις:

• Επέκταση του ωραρίου απαγόρευσης μετακίνησης από τις 11 το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα.

Η χρήση του SafePass παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ή/και σε εκδηλώσεις όπως τα συνέδρια και οι εμπορικές εκθέσεις.

• Η προσκόμιση SafePass δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, όπως οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, υπαίθρια θέατρα/αμφιθέατρα/κινηματογράφοι, κτλ.

• Περαιτέρω βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον χώρο του αθλητισμού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Οι πιο πάνω αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 17 Μαΐου 2021 και θα ρυθμιστούν στη συνέχεια με Διάταγμα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως από τις 10 Ιουνίου επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, στη βάση οδικού χάρτη και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τα οποία θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες μετά από διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώνεται για σκοπούς προετοιμασίας και με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη θα συνεχιστεί με την ίδια θέρμη, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για ανοσία και συντείνοντας στην περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η εφαρμογή του lockdown τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού όπως προκύπτει από την εθνική αναφορά υπάρχει σαφής βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια καταγράφουν αισθητή μείωση και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Την ίδια ώρα, δόθηκε η δυνατότητα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις μας, το Εμβολιαστικό μας Πλάνο έχει προχωρήσει σε ακόμα πιο μικρές ηλικίες, απόρροια σε πολύ μεγάλο βαθμό της θετικής ανταπόκρισης από τους πολίτες στο κάλεσμα για εμβολιασμό. Η σοβαρότητα που δείχνουν οι πολίτες απέναντι στους εμβολιασμούς μάς γεμίζει με αισιοδοξία και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να βγούμε νικητές από αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουμε τους τελευταίους μήνες. Όλοι μαζί καταφέραμε να ανεβάσουμε τη χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση δόσεων ανά 100 κατοίκους.

Θα ήθελα να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, για τις τεράστιες θυσίες που έκανε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του τους τελευταίους 15 μήνες. Παράλληλα, με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας και την εφαρμογή των απλών μέτρων ατομικής προστασίας, συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική μας εικόνα. Η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η επιλογή σταθερών ομάδων φίλων και συγγενών για την κοινωνική μας δραστηριοποίηση, η αξιοποίηση του εργαλείου του SafePass σε κλειστούς και εσωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός ατόμων, είναι μόνο μερικά από τα απλά μέτρα που μπορούμε και οφείλουμε όλοι να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα στοχεύουν στην ψυχολογική ανάταση των πολιτών, ώστε να αυξηθεί η προθυμία για συνεργασία. Εκφράζω για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι ολόκληρη η κοινωνία θα στηρίξει το εγχείρημα για επάνοδο σε μια πιο φυσιολογική κανονικότητα και επιστροφή σε μια λειτουργική καθημερινότητα με ασφάλεια. Η συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική στη φάση που βρισκόμαστε. Όλοι μαζί, με συνεργασία, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία μας.