ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χαμπής Εικονογράφος» στα Πλατανίστεια

WIZ TEAM

Άνοιξε στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια, η έκθεση «Χαμπής εικονογράφος», με χαρακτικές εικονογραφήσεις του μιας περιοδου 46 χρόνων, απο το 1973 ως το 2019.

Περιλαμβάνονται εικονογραφήσεις για κείμενα των Τεύκρου Ανθία, Πολύβιου Νικολάου, Λόλας Πάμπου Ευστρατίου, Πλάτωνα Γραικού, Χαράλαμπου Δημοσθένους, Νίκου Μότσιου, Νίκης Λαδάκη - Φιλίππου, Μιχάλη Πασιαρδή, Κωνσταντίνου Καβάφη, Nazim Hikmet, Evgenio Andrande, κυπριακών ακριτικών τραγουδιών, κυπριακών παραμυθιών της συλλογής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, των βιβλίων που εξέδωσε ο ίδιος ο Χαμπής (Ο Σπανός τζαι οι σαράντα δράτζιοι, το Βασιλόπουλλον της Βενεδιάς, η Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη, καλικάντζαροι, οι τρίπλαροι τζαι ο δράκος της μηλιάς).

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, μήτρες λινογραφιών και χρωμοφάν προετοιμασίας μεταξοτυπιών, από τις εικονογραφήσεις του Χαμπη.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb, η οποία και γράφει σχετικά:

«Δημιουργημένα για να εικονογραφήσουν κείμενα διάφορων συγγραφέων ή του ίδιου, ή εμπνευσμένα από ποιήματα χωρίς σκοπό τη δημοσίευση, πολλά από τα χαρακτικά του Χαμπή μπορούν να χαρακτηριστούν ως εικονογραφήσεις. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται πρωτότυπες λινογραφίες και μεταξοτυπίες, οι οποίες εικονογραφούν σχεδόν αποκλειστικά κείμενα Κύπριων συγγραφέων, γραμμένα συχνά στην κυπριακή διάλεκτο, εμπνευσμένα από τις παραδόσεις και την ιστορία του νησιού.

Αν οι εικονογραφήσεις των βιβλίων που εξέδωσε ο ίδιος είναι πολύ γνωστές, υπάρχουν και άλλες, παλιές ή πρόσφατες, που εικονογραφούν πολύ διαφορετικά κείμενα, ποιήματα, ιστορίες, παραμύθια. Αρκετά έργα αναπτύσσουν εικαστικά την προσωπική ερμηνεία ενός στίχου, άλλα αποτελούν βινιέτες, εικονογραφήσεις εξωφύλλων, σελίδες τίτλων…

Κάνουν τον αναγνώστη και θεατή να μπει σε επαφή με μια πολύ προσωπική και “γλωσσικά” ποικίλη καλλιτεχνική ανάγνωση των κειμένων, που χαρακτηρίζεται προπάντων από την ευαισθησία, την αγάπη για την κληρονομιά της Κύπρου και την αφοσίωση του χαράκτη στους αγώνες της».

Δείτε παρακάτω μερικά από τα έργα της έκθεσης:

1.  Από τη σειρά Κυπριακή τραγωδία του Τεύκρου Ανθία, «Πήρε η πούλια το γαμπρό…», λινογραφία, 1973

2. Κυπριακά ακριτικά τραούδκια, λινογραφία, 1988.

3. Άης Βασίλης έρκεται του Χ. Δημοσθένους, ανώνυμο, λινογραφία, 1988.  

4. Παραμύθια της Κύπρου, (ΗΤΤΑ), λινογραφία, 2016.

5. Σειρά Ο Σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι, Ύστερα που λλίες ημέρες …  λινογραφία, 1985.

6. Σειρά Το Βασιλόπουλλον της Βενεδιάς, Περίπατος, μεταξοτυπία, 2008.

7. Σειρά Η Ανεράδα του Β. Μιχαηλίδη,  Οι πλήξες που μ’ ετρώασιν…  λινογραφία, 1999.

8. Σειρά Οι καλικάντζαροι, Χορός της Κατσίνας, μεταξοτυπία, 2006.

9. Σειρά Οι τρίπλαροι τζι ο δράκος της μηλιάς, Μηλιά ανθισμένη, μεταξοτυπία, 2015.

10. Από την εικονογράφηση ποιημάτων του Μ. Πασιαδή, Θέλω να κλάψω από αγάπη για σένα, λινογραφία,  2017.

11. Από την εικονογράφηση ποιημάτων του Μ. Πασιαδή, Μαντήλιν ολομέταξο έπκιασα να κεντήσω, Της Κύπρου, λινογραφία, 2018.

12. Από την εικονογράφηση ευρωπαϊκών ποιημάτων, Nazim Hikmet, Η καρυδκιά, λινογραφία, 2018.

Info
1η Μαρτίου 2024 - 1η Μαρτίου 2025
Ωράρια λειτουργίας ΤΕΤ-Κ 10.00-13.00 & 15.00-18.00 (από 1η Απριλίου 10.00-13.00 & 16.00-18.00)