ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρεθήκαμε σε ένα «κρυμμένο» εστιατόριο λίγο έξω από τη Λευκωσία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ένα hidden gem το οποίο σκέφτομαι πως έχει όλα τα φόντα -υπό προϋποθέσεις- να εξελιχτεί στο απόλυτο success story της εστίασης στο νησί.

Το φαγητό που απολαύσαμε το μεσημέρι μιας Κυριακής ήταν εξαιρετικό και ολόφρεσκο. Κάτι σαν το σπιτικό φαγητό που όλοι αγαπάμε να τρώμε τις Κυριακές στα οικογενειακά τραπέζια: νόστιμα κουπέπια, ωραίοι κεφτέδες, μακαρόνια του φούρνου, τραχανάς με χαλούμι και φιδέ, αρκατένο συνοδευμένο από αυγό βραστό, ψωμί του ξυλόφουρνου, σούβλα με πατάτες-λουκούμι, γλυκό της ημέρας, αλλά και μια υπέροχη σαλάτα με μαρούλι, κόλιανδρο, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι και χαλίτζι δικής τους παραγωγής. Όλα φρέσκα, παραγωγής του αγροκτήματος The Royal Goat Farm, στην περιοχή Παλιομετόχου.

Ένα εστιατόριο που, εκτός από «Τ’ αντάμωμα» της Κυριακής, προσφέρει επίσης παραδοσιακό πρόγευμα (brunch) τα πρωινά του Σαββάτου, αλλά και οφτό τις Πέμπτες.

Αυτό που καθιστά μοναδικό αυτό το αγρόκτημα είναι ακριβώς το γεγονός ότι όλα όσα προσφέρονται παράγονται εκεί. Τα λαχανικά, τα χόρτα, το ψωμί, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες… Σε συνδυασμό και με την τοποθεσία του, αφού βρίσκεται κοντά στη νεκρή ζώνη (η εικόνα του εργοστασίου της υποδηματοποιίας «Ξενόπουλος» σε μεταφέρει χρόνια πίσω), σου δημιουργούν μια ωραία αίσθηση και σε προϊδεάζουν πως κάτι καλό σε περιμένει με το που θα φτάσεις στο The Royal Goat Farm για φαγητό. Και εν τέλει, αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει!

Καθαρές κυπριακές γεύσεις, σε γενναιόδωρες μερίδες, δοσμένες σε ένα ωραίο ρουστίκ περιβάλλον, όπου η φιλοξενία και το κέφι των ιδιοκτητών σε σκλαβώνουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η ιδιοκτήτρια Ρούλα σέρνει τον χορό (κυριολεκτικά κάποιες φορές), σε ένα εστιατόριο του οποίου η φήμη δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα εκτός συνόρων επαρχίας Λευκωσίας.

Φεύγοντας πάντως από το Παλιομέτοχο με μια ωραία επίγευση ένεκα της εμπειρίας από «Τ’ αντάμωμα» και βλέποντας ξανά τις φωτογραφίες με τα θερμοκήπια και τη φάρμα (στα οποία γίνεται ξενάγηση κατόπιν συνεννόησης), σκέφτομαι ότι αυτό το hidden gem, σε αυτή την «άγονη» αλλά πανέμορφη περιοχή λίγο έξω από τη Λευκωσία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχτεί σε ένα success story της κυπριακής εστίασης.

Δεν γνωρίζω πάντως αν οι ίδιοι θα ήθελαν να μεταφερθούν στην υψηλή γαστρονομία, το σκηνικό πάντως στο Royal Goat Farm, αλλά και η λογική «από το μποστάνι και από τη φάρμα στο πιάτο», σίγουρα «φωτογραφίζει» πολλά αστεράτα εστιατόρια του εξωτερικού, ιδίως αυτά που συνήθως βρίσκονται στη μέση του πουθενά, σε μια επαρχία, έχοντας δικά τους θερμοκήπια, μποστάνια και εργαστήρια παρασκευής διάφορων προϊόντων.

Πάντως, όσο εγώ κάνω σενάρια και φαντασιώνομαι μισελενάτα εστιατόρια στην Κύπρο, τα οποία προφανώς και δεν αφορούν τους ανθρώπους του Royal Goat Farm -ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω αν τους αφορούν-, εσείς κάντε μια κράτηση (απαραίτητη προϋπόθεση η κράτηση) και οδηγήστε ως το Παλιομέτοχο για να απολαύσετε καθαρότατες κυπριακές γεύσεις που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να πάρετε από το εκεί «μπακάλικο» όλα όσα δοκιμάσατε στο εστιατόριο -και όχι μόνο!