ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αυτές που δεν προλάβατε»: Το τραγούδι του Δεληβοριά για τα κορίτσια που δολοφονούνται καθημερινά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«‘Αυτές που δεν προλάβατε’ φοράνε μάσκες για το άχτι μου -κι έχουν τα ωραιότερα μάτια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Φοίβος Δεληβοριάς στη σχετική ανάρτησή του.

Ένα τραγούδι, που όπως ο ίδιος αναφέρει, το έγραψες για την παράσταση της φοβερής και τρομερής ομάδας b.p.m., που παίχτηκε για δυο συνεχείς χρονιές στο ΠΛΥΦΑ και στο «Χώρα» -όπου και συνεχίζεται- σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη.

«Αυτές που δεν προλάβατε» είναι ένα υπέροχο βίντεο του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Νικόλα Αφεντούλη της OKAY,  NICE! για το τραγούδι.

«Αυτές που δεν προλάβατε» είναι οι «εγγονές των μαγισσών που δεν προλάβατε να κάψετε». Είναι τα κορίτσια που δολοφονούνται καθημερινά από τα τραγούδια, τις ταινίες, την οικογένεια, τους κολλητούς, την ενορία και την τοπική κομματική οργάνωση. Εκείνες που σκοτώσαμε χίλιες φορές μέσα μας, αφού φοβόμαστε όσο τίποτα την απόρριψή τους, ακόμη περισσότερο όμως φοβόμαστε την αγάπη τους. Είναι η βαθιά κι ατέλειωτη επικαιρότητα που προβάλλει σαν κεφάλι φιδιού μέσα από τις φυλλωσιές του μιντιακού λιβανιστηρίου.

«Αυτές που δεν προλάβατε» φοράνε μάσκες για το άχτι μου -κι έχουν τα ωραιότερα μάτια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου.


Λίγα λόγια για την παράσταση

Το έργο «Αυτές που δεν προλάβατε» είναι μια φεμινιστική κωμωδία για την γυναικεία φιλία και προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

Το έργο «Αυτές που δεν προλάβατε» ακολουθεί τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα. Χωρίς να ξέρουν τι τις έφερε και πάλι κοντά και γιατί, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση «για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε, για όλα αυτά». Παρακολουθούμε βήμα - βήμα την πορεία τους προς την δημιουργία μιας μυστικής φεμινιστικής ομάδας, αλλά και το ξανασμίξιμό τους, τις αμφιβολίες και τα εμπόδια που συναντούν, σε μια ιστορία με χιούμορ και ευαισθησία, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δράση και την αφήγηση, ανάμεσα στο ρεαλισμό και την φαντασία.

Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό,τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.