ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος θυμάται την «παλιά» New Division στον Άγιο Ανδρέα;

WIZ TEAM

35 χρόνια μετά, το θρυλικό μπαρ της Λευκωσίας όχι μόνο υπάρχει ακόμα αλλά συνεχίζει κιόλας να αποκτά νέους θαμώνες, διατηρώντας όμως παράλληλα και τους παλιούς φανατικούς φίλους της «New».

Μια ανάρτηση στο Facebook, στο γκρουπ «Η Λευκωσία του χτες», μας υπενθυμίζει πώς ήταν η New Division όταν αυτή βρισκόταν στον Άγιο Ανδρέα. Συγκεκριμένα, δύο φωτογραφίες που ανήρτησε ο Μανώλης Εμμανουήλ και οι οποίες, όπως ο ίδιος λέει, προέρχονται από το αρχείο του Δημήτρη Πασχάλη, είναι από την τελευταία μέρα του μαγαζιού, στις 17 Ιανουαρίου ’98 (και όχι '97 όπως γράφτηκε αρχικά στον τοίχο). Όπως αναφέρει μάλιστα ο Μανώλης στην ανάρτησή του: «Στο ίδιο κτίριο ήταν πιο παλιά η Nirvana. Δυστυχώς έχουμε δει να το κατεδαφίζουν αυτές της μέρες».

Κάποιος σχολιάζει επιπλέον κάτω από το ποστ ότι «ακόμα παλαιότερα το κτήριο αυτό ήταν νηπιαγωγείο, το Donald Duck», ένας δεύτερος σχολιάζει ότι έχει δει μια από τις πινακίδες του πρώτου μαγαζιού να πωλείται σε παλαιοπωλείο στην οδό Ερμού, ενώ ένας τρίτος χρήστης θυμάται «το δωμάτιο που είχε τραπέζια και καρέκλες στο ταβάνι, στερεωμένα ανάποδα».


Φωτογραφία: Δέσποινα Μαύρου

Σε σχέση πάντως με τη New Division, αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της Λευκωσίας που άντεξαν στον χρόνο. Όπως έχουμε γράψει ξανά σε παλαιότερο άρθρο, το όνομα «New Division» προέκυψε από ένα «παιχνίδι» με τα ονόματα των συγκροτημάτων New Order και Joy Division. Το μαγαζί λειτούργησε το 1989, από τον Mike, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, ενώ το ’93 στην εξίσωση μπήκαν επίσης οι Jonathan και Jason Matsis.

Πέντε χρόνια μετά, το ’98, η New Division έφυγε από τον Άγιο Ανδρέα, όπου βρισκόταν το πρώτο μαγαζί και λίγο καιρό μετά λειτούργησε στον υφιστάμενο χώρο, κοντά στο ΓΣΠ, από τον Jonathan και τον Δημήτρη Πασχάλη. Το 2010 ο Δημήτρης έφυγε, ενώ το 2013 ο Μάριος Μακρίδης μπήκε ως μέτοχος.

Όλα αυτά τα χρόνια το μαγαζί δεν άλλαξε πολύ, πέραν από κάποιες αλλαγές που έγιναν το 2016, κυρίως στον κήπο και τη διαρρύθμιση του έξω χώρου. «Αυτό που αγαπά ο κόσμος στη New Division είναι ότι δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα ανάμειξη από θαμώνες, από διαφορετικά backgrounds, που όμως όλοι νιώθουν ότι ανήκουν εδώ», αναφέρει στο Wiz ο Μάριος Μακρίδης. «Επίσης αγαπάνε τη φάση στον κήπο μας το καλοκαίρι, ενώ πολλοί έρχονται ειδικά για τη μουσική μας. Κυρίως παίζουμε rock blues, ενώ τα βράδια που έχουμε DJs μπορεί κάποιος να ακούσει και funk, ethnic, world, alternative rock».

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως όλα αυτά τα χρόνια η New Division έχει συμπεριληφθεί πολλές φορές στη λίστα με τα WiZ 50 Best Bars του νησιού.

Info
Τηλ. 22109557
Βασιλίσσης Φρειδερίκης 2, Λευκωσία
Κ-ΠΕΜ 19.00-01.45 & ΠΑΡ&Σ 19.00-02.30