ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέντε από τα πιο παλιά μαγαζιά της Λευκωσίας

WIZ TEAM

Προσπαθώντας να καταγράψουμε τα μαγαζιά της πρωτεύουσας που άντεξαν στον χρόνο, αναπόφευκτα συμπεριλάβαμε στη λίστα και αρκετές pubs. Και κάπως έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι οι μπυραρίες είναι εκεί, σταθερές, όσες μόδες κι αν έρχονται και παρέρχονται, προσφέροντας μια ουσιαστική πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οπότε, μέσω αυτού του αφιερώματος θα εστιάσουμε στις pubs της πρωτεύουσας που λειτουργούν από τα 80s -μάλιστα, είναι και μία που υπάρχει από τα late 70s-, βλέποντας τις δεκαετίες να περνάνε και τα μαγαζιά γύρω τους να ανοίγουν και να κλείνουν σωρηδόν, χωρίς όμως ποτέ η δική τους ιστορία να επηρεάζεται από καμιά μόδα και καμιά συγκυρία.

Η pub είναι pub και αυτό που προσφέρει θα εκτιμάται πάντα δεόντως, από άτομα κάθε ηλικίας!

 

RECKLESS

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας, ρωτάμε τον Γιάννο Ιωαννίδη, ιδιοκτήτη της κλασσικής πλέον Reckless, που λειτούργησε στο μακρινό 1988 στον Στρόβολο (περιοχή δισκοθηκών). «Η μυστική συνταγή είναι απλώς να αγαπάς αυτό που κάνεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν υπήρχε μυστική συνταγή δεν θα την ακολουθούσαν όλοι;». Δεν έρχονται πολλοί και για τη μουσική που παίζετε, ρωτάμε συμπληρωματικά. «Είναι η ατμόσφαιρα και η νοοτροπία, όχι τόσο η μουσική». Εμείς, πάντως, θεωρούμε πως ο κόσμος επιστρέφει ξανά και ξανά, 365 μέρες τον χρόνο (το μαγαζί δεν έχει κλείσει ποτέ, εκτός από μία μέρα στα 90s λόγω ανακαίνισης), γνωρίζοντας πως εδώ θα βρει αμέτρητες μπύρες, θα παίξει μπιλιάρδο και θα ακούσει κλασικές ροκ μουσικές, σε ένα μοναδικό μαγαζί (από τα λίγα στην Κύπρο) που λειτουργεί με το ίδιο όνομα και τον ίδιο ιδιοκτήτη για τόσα πολλά χρόνια. Μάθε, τέλος, πως τις αμέτρητες μπύρες της Reckless, ιδίως τις βελγικές θα τις βρεις πλέον και στο Recklees Beer Boutique, ακριβώς δίπλα.

Info
Τηλ. 22666138
Μιχαήλ Παρίδη 2ΒΓ, Έγκωμη
ΚΥΡ-ΠΕΜ 16.30-02.00 ΠΑΡ&Σ μέχρι 3.00

 

ROMYLOS PUB

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στο νησί και σίγουρα για την pub με τη μεγαλύτερη ιστορία στη Λευκωσία, αφού λειτουργεί από τα 70s. Η Romylos άνοιξε το ’79 από τον Παναγιώτη Κυριάκου, ενώ το 2018 πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη -και θαμώνας της από το 1980-, Ρένου Ιακωβίδη. Πρόκειται για ένα «καθαρό» english pub στο κέντρο της πόλης, όπου στη μπάρα της έχει φιλοξενήσει από εργάτες, μέχρι κουστουμαρισμένους υπουργούς, βουλευτές και δικαστές, αλλά και θρυλικές προσωπικότητες όπως για παράδειγμα ο John Best. «Ακόμα και μόνος σου να έρθεις στον Romylo, εδώ δεν θα νιώσεις μόνος σου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο WIZ ο νέος ιδιοκτήτης, θέλοντας να δώσει το στίγμα για την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Ο λόγος που η Romylos άντεξε στον χρόνο, σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτη, είναι η επιμονή του πρώην ιδιοκτήτη, ο οποίος άνοιγε κάθε μέρα από τις 11.00 ως τις 02.00. Εξ ου και οι σημερινοί θαμώνες, πολλοί εκ των οποίων είναι πελάτες από τα 80s και τα 90s, επιστρέφουν ξανά και ξανά και στηρίζουν το μαγαζί.

Info
Τηλ. 22675376
Ζήνας Κάνθερ 2, Λευκωσία.
Δ-Κ 16.00-02.00

 

NEW DIVISION

Το «New Division», προέκυψε από ένα «παιχνίδι» με τα ονόματα των συγκροτημάτων New Order και Joy Division. Το μαγαζί λειτούργησε το 1989, από τον Mike, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης, ενώ το ’93 στην εξίσωση μπήκαν επίσης οι Jonathan και Jason Matsis. Πέντε χρόνια μετά, το ’98, η New Division έφυγε από τον Άγιο Παύλο, όπου βρισκόταν το πρώτο μαγαζί και λίγο καιρό μετά λειτούργησε στον υφιστάμενο χώρο, κοντά στο ΓΣΠ, από τον Jonathan και τον Δημήτρη Πασχάλη. Το 2010 ο Δημήτρης έφυγε, ενώ το 2013 ο Μάριος Μακρίδης μπήκε ως μέτοχος. Όλα αυτά τα χρόνια το μαγαζί δεν άλλαξε πολύ, πέραν από κάποιες αλλαγές που έγιναν το 2016, κυρίως στον κήπο και τη διαρρύθμιση του έξω χώρου. «Αυτό που αγαπά ο κόσμος στη New Division είναι ότι δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα ανάμειξη από θαμώνες, από διαφορετικά backgrounds, που όμως όλοι νιώθουν ότι ανήκουν εδώ», αναφέρει στο Wiz ο Μάριος Μακρίδης. «Επίσης αγαπάνε τη φάση στον κήπο μας το καλοκαίρι, ενώ πολλοί έρχονται ειδικά για τη μουσική μας. Κυρίως παίζουμε rock blues, ενώ τα βράδια που έχουμε DJs μπορεί κάποιος να ακούσει και funk, ethnic, world, alternative rock».

Info
Τηλ. 22109557
Βασιλίσσης Φρειδερίκης 2, Λευκωσία
Δ-Κ 19.00-01.45 & ΠΑΡ&Σ 19.00-02.30.

 

PLATOS

Τέλη της δεκαετίας του ’80, συγκεκριμένα το 1987, η εντός των Τειχών πόλη υποδέχθηκε στην οδό Πλάτωνος τη μπυραρία Plato’s (εξ ου και το όνομα). Η πολύ ιδιαίτερη διακόσμησή της και η ακόμα πιο ιδιαίτερη μουσική που παίζει, τη βοήθησαν να καταστεί κλασσική στο πέρασμα του χρόνου. «Η Plato’s δεν πήγε ποτέ με τη μόδα, είναι απλώς ένα κλασσικό american style pub, με πλούσια κάβα και σταθερό φαγητό», αναφέρει ο Λεωνίδας, γενικός διευθυντής της Plato’s (πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Jean). «Δεν μπήκε στον πειρασμό να κάνει ανακαινίσεις και να αλλάξει κάτι, πέραν φυσικά από τον χώρο που δημιουργήθηκε για τους καπνιστές, όταν άλλαξε ο νόμος. Συν κάποια πιάτα που προσθέτουμε κατά καιρούς, όπως τα vegetarian, όποτε προκύπτει ανάγκη στην αγορά». Σοβαρή ατραξιόν του μαγαζιού αποτελούν τα τέσσερα τζάκια του χειμώνα, καθώς και οι υπέροχες μουσικές που ακούγονται, από rock και blues, μέχρι jazz και jazz funk.

Info
Τηλ. 22666552
Πλάτωνος 8, Τρυπιώτης, Λευκωσία.
Δ-Σ 19.00-02.00

 

BABYLON

Τι να πούμε για αυτό το μαγαζί που πρωτολειτούργησε τον Νοέμβριο του 1988, στο υπέροχο αυτό σπίτι με τη μεγάλη αυλή! Από το 1993 η Babylon έχει περάσει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών της, ενώ όλα αυτά τα χρόνια, με την εξέλιξη και τις διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει κατά καιρούς, κατάφερε να καταστεί μία από τις πιο κλασσικές μπυραρίες στην πόλη. Στον υπέροχο εσωτερικό χώρο με το μπιλιάρδο και το τζάκι ή στην όμορφη αυλή (που επίσης διαθέτει τζάκι τον χειμώνα), εκτός από τη μεγάλη γκάμα από μπίρες και το πάντα καλό φαγητό, μπορείς να απολαύσεις κι άλλα πολλά -από κοκτέιλ και gins, μέχρι κονιάκ και malt whisky. Και φυσικά εξαιρετικές κλασσικές μουσικές, πάντοτε με ροκ και blues διάθεση!

Info
Τηλ. 22665757
Ιάσονος 6, Άγιοι Ομολογητές.
Δ-Κ 18.00-02.00