ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Εντός των Τεχνών κλείνει μετά από δύο χρόνια λειτουργίας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Με την Άννη Σοφοκλέους γνωριστήκαμε πριν περίπου δέκα χρόνια. Ανήκαμε στην ίδια θεατρική ομάδα στο Transcendental Theatre! Mέσω της Άννης γνώρισα την ομάδα Γιασεμίν και την υπέροχη τριάδα κοριτσιών που κρύβεται πίσω από αυτήν. Παρακολουθώ στενά τις δραστηριότητες τους στο «Εντός Των Τεχνών»,  θαυμάζω το ταλέντο, την φρεσκάδα, το κοινωνικό τους έργο και πιστεύω ότι είναι μια ομάδα που με τα ενδιαφέροντα δρώμενα που ετοιμάζει, κάνει την πόλη μας πιο όμορφη πολιτιστικά και όχι μόνο.

Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ή ομάδα Γιασεμίν ψάχνει για νέα δημιουργική στέγη μιας και το «Εντός Των Τεχνών» κλείνει μετά από ακριβώς δύο χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή το εν λόγω γεγονός, ήρθα σε επαφή με την Ναταλία Παναγιώτου η οποία εκπροσωπώντας την Άννη και την Δέσποινα, δέχτηκε ευχαρίστως να το συντονίσει και να μιλήσουμε για την ιστορία, το έργο, το όραμα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα καθώς και τις προσωπικότητες που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Η ομάδα Γιασεμίν δημιουργήθηκε το 2020 από τις Ναταλία Παναγιώτου, Δέσποινα Χρυσάνθου και Άννη Σοφοκλέους με βάση τους την Λευκωσία.

Πως ξεκίνησε το Εντός των τεχνών;

Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της ομάδας Γιασεμίν, το 2022 δηλαδή, νιώσαμε την ανάγκη για ένα χώρο που μπορούσαμε να λέμε δικό μας, που μπορούσε να στεγάσει τις τόσες επιθυμίες και δράσεις μας, τις πρόβες μας, τα εργαστήρια, τις παραστάσεις και διάφορα events. Είχαμε και οι τρεις μας μια βαθιά σύνδεση με την εντός των τειχών Λευκωσία (βλέπε λογοπαίγνιο - Εντός των Τεχνών), που παρ΄ όλα τα τρανταχτά στοιχεία της διαίρεσης του σήμερα, για εμάς είναι ένα έδαφος γόνιμο για σύνδεση και επανάσταση μέσω των τεχνών. Η παλιά Λευκωσία δεν έπαψε ποτέ να είναι το σύμβολο της ενότητας μεταξύ των κοινοτήτων της πρωτεύουσας και το Εντός των Τεχνών ήταν μια προσπάθεια για τη δική μας συνεισφορά προς την επανασύνδεση αυτή. Ο χώρος αυτός έγινε σημείο αναφοράς καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, ανοικτός σε όσους επιθυμούσαν να εμπλακούν.

Ποια ήταν η πιο δυνατή του στιγμή;

Είναι δύσκολο να διαλέξουμε την πιο δυνατή στιγμή, αλλά θα κατηγοριοποιούσαμε τις δράσεις που είχαν να κάνουν με την ενδυνάμωση και υποστήριξη διαφόρων ομάδων μέσω των θεατρικών παρεμβάσεων, αυτές που μας έκαναν να νιώσουμε ότι δίνεται μεγάλη αξία στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένα ξεχωρίζουμε την δουλειά με άτομα στο φάσμα του αυτισμού (Autism Theatre Project), με πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο στην Κύπρο, με ομάδες γυναικών και με τις δράσεις που είχαν στόχο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κτίριο μας πήρε φωτιά με αποτέλεσμα ο τρίτος όροφος να καταστραφεί ολοσχερώς. Εκείνη η περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη για μας γιατί πρώτον ανησυχήσαμε για τα άτομα που ζούσαν εκεί αλλά και για το μέλλον του δικού μας χώρου στο ισόγειο. Ήταν κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις για την περιοχή στην οποία στεγαζόμαστε και μας ταρακούνησε. Νιώσαμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και να χάσεις τα πάντα.

 Έχετε τσακωθεί ποτέ μεταξύ σας;

Τσακωμός είναι μία λέξη που παραπέμπει σε στάσεις αδιαλλαξίας και μη υποχώρησης. Ένας από τους κυριότερους λόγους που μένουμε δεμένες και η ομάδα μας δυναμώνει, είναι η καλή διάθεση να ακούσουμε και να σεβαστούμε όλες τις οπτικές γωνίες, παρόλο που στο τέλος θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία. Ο σεβασμός και η ειλικρίνεια μεταξύ μας, δεν αφήνει χώρο σε τσακωμούς. Φυσικά και υπάρχουν έντονες στιγμές ή συγκρουόμενες απόψεις αλλά φροντίζουμε να προσαρμοστούμε στην κάθε συνθήκη, να ανταλλάξουμε ιδέες και να πάρουμε κοινές αποφάσεις.

Ποιο είναι το όραμα σας;

Όραμα μας είναι να βρίσκουμε τρόπους και να δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να φέρνουμε τον κόσμο κοντά, να γεφυρώνουμε χάσματα και διαφορές. Αναζητούμε μέσα από την Τέχνη μας, το Θέατρο, την αληθινή επικοινωνία με το κοινό είτε αυτό γίνεται μέσα από την δημιουργία αυθεντικών παραστάσεων είτε μέσα από τις κοινωνικοπολιτιστικές παρεμβάσεις μας. Όπως και το 2020 με την δημιουργία της ομάδας, το όραμα παραμένει “να φτάσει η τέχνη του θεάτρου παντού”, ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη και τον διάλογο που οδηγεί σε θετική κοινωνική αλλαγή.

 

Πες μου τα event που έχετε κάνει μέχρι στιγμής;

Έχουμε παρουσιάσει τις δικές μας παραστάσεις The New Reality Show, #tombολα, La Patronne και έχουμε δώσει την ευκαιρία σε άλλους καλλιτέχνες να δείξουν την δουλειά τους μέσα από εργαστήρια, παραστάσεις, βραδιές ποίησης τόσο μέσα στο πλαίσιο του ανοικτού καλέσματος Πυρ[ω!]τέχνημα όσο και εκτός.

Ο χωρος φιλοξένησε πολλά εργαστήρια από την ομάδα μας οπως το Pop up theatre Project, The Autism Theatre Project και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Επίσης γίνονταν ολόχρονες συνεργασίες εργαστηρίων και μαθημάτων όπως yoga, frame drumming, improv theatre classes and contemporary dance.

Για την ομάδα Γιασεμίν είναι σημαντική η στήριξη της οποιασδήποτε μορφής Τέχνης έτσι συχνά οργάνωνε το “Πόλα σέλα μάρκετ”,(καλλιτέχνες της Κύπρου με χειροποίητες δημιουργίες), οργανώνονταν συνάξεις καλλιτεχνών, διαφόρων ειδών κοινωνικές συνευρέσεις οπως το Nicosia Speed dating με σκοπο να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, community kitchen με την ομάδα “Ελάτε να νεκατωθουμεν”, καθώς και παζαράκια μεταχειρισμένων βιβλίων και ειδών ένδυσης (βλ. “Ξανά π'αρκής φορήματα “).

Το Εντός των Τεχνών φιλοξένησε καλλιτέχνες και μουσικούς ως χώρος πρόβας και παραστάσεων αλλά και σεμινάρια υποκριτικής με ηθοποιούς εξ Ελλάδος.

Γιατί κλείνει ο χώρος και τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Το Εντός των Τεχνών κλείνει προσωρινά στην υφιστάμενη τοποθεσία, μέχρι να βρεθεί ένας χώρος πιο κατάλληλος για να γίνει το σπίτι της ομάδας Γιασεμίν. Δυστυχώς, το κτίριο όπου στεγάζεται το Εντός των Τεχνών αυτή την στιγμή έχει κριθεί, μετά από μελέτες, ακατάλληλο και επικίνδυνο όπως και πολλά άλλα κτίρια που βρίσκονται στην εντός των τειχών Λευκωσία. Η εντός των τειχών Λευκωσια είναι πανέμορφη και γεμάτη δρομάκια, χρώματα, αληθινές καλημέρες, όμως τα κτίρια χρειάζονται περισσότερη αγάπη και φροντίδα. Με την σωστή αναπαλαίωση που πρέπει να γίνει σε πολλά κτίρια, η περιοχή θα πάρει μια νέα πνοή και αέρα. Ευχόμαστε μια μέρα να θυμίζει τους παλιούς καλούς καιρούς όπως μας τους περιέγραφαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Εμείς με την σειρά μας, είμαστε ανοικτές σε καινούριες συνεργασίες, ψάχνοντας παράλληλα το ιδανικό καινούριο μας σπίτι.

Ομάδα Γιασεμίν

H Ναταλία Παναγιώτου κατέχει πτυχίο στις Τέχνες του Θεάματος με ειδίκευση στο Θέατρο (Université Paul Valéry Montpellier III), μεταπτυχιακό στις Τέχνες της σκηνής – Θέατρο και Χορός (Université Lumière Lyon 2) και είναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής Arts en scène (Lyon). Ειδικεύεται στο σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ηθοποιός / δημιουργός σε Γαλλία και Κύπρο, ασχολείται με την θεατρική γραφή, το stand-up comedy και την σκηνοθεσία. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δράση, εμψυχώνει θεατρικά και κινησιολογικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες καθώς είναι επίσης και εξωτερική συνεργάτις στο UNIC Medical School.

Η 'Αννη Σοφοκλέους είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας και Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Aberdeen στη Σκωτία. Εντάχθηκε στο χώρο του βιωματικού θεάτρου το 2010 και στη συνέχεια με την πάροδο των χρόνων εμβάθυνε τις γνώσεις της στις Τέχνες του Τσίρκου και τη χρήση τους ως εργαλείο για κοινωνική αλλαγή (social circus). Παρακολούθησε εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στις τέχνες του κλόουν, του μίμου και του σωματικού θεάτρου στο Μεξικό, Ισπανία, Κύπρο και Γερμανία. Μέχρι σήμερα έχει εργαστεί στον τομέα των παραστατικών τεχνών, της οργάνωσης εκδηλώσεων, του μάρκετινγκ, της κοινωνικής ευημερίας ως λειτουργός ανηλίκων και στην εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων και ζογκλερικών για όλες τις ηλικίες.

H Δέσποινα Χρυσάνθου σπούδασε Ψυχολογία στο Lancaster University και ακολούθως φοίτησε στην Δραματική σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Έχει εργαστεί σε ψυχιατρική πτέρυγα στο Reading Hospital, NHS Αγγλίας. Το ενδιαφέρον της στον τομέα της ψυχικής υγείας την ώθησε να πάρει δίπλωμα ιπποθεραπείας και να εκπαιδεύει άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Ως ηθοποιός, δούλεψε σε τηλεοπτικές σειρές σε Κύπρο και Ελλάδα, με ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό της όπως και θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο και Αγγλία. Στο θέατρο και τον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Μαρία Καρσερά, Αστέριος Πελτέκης, Χρήστο Γιάγκου, Pascal Caron, Harry Ayioti κ.α. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της ιδιότητα, από το 2012 δουλεύει ως καθοδηγήτρια θεάτρου για παιδιά και εφήβους και από το 2020 ως λειτουργός στο Κέντρο Παρέμβασης για Άτομα με Αυτισμό στη Λευκωσία.

FB: Γιασεμίν
IG: yasemin.collective
yasemin.collective@gmail.com 
www.yasemincollective.com