• Πήγαμε και είδαμε: Saved

Πήγαμε και είδαμε: Saved

Της Αργυρώς Τουμάζου

Το θεατρικό Saved (Λυτρωμένοι - 1964) του Βρετανού Edward Bond, ενός από τους ζωντανούς ακόμα μύθους του ευρωπαϊκού θεάτρου, που μεσουράνησε δεκαετίες 60-80 και συνεχίζει μετρώντας πάνω από 50 έργα και χρόνια πρακτικής, είναι από εκείνα τα απίστευτα φιλοσοφημένα έργα. Πολιτικό μέχρι το κόκκαλο, άμεσο κι’ εύληπτο από τη μια σαν αγγλικό ριάλιτι, αντιεμπορικό και με σκληρή avant-guard θεατρική γλώσσα και δομή από την άλλη. Σαν όλα του τα έργα, που όχι μόνο δεν κατατάσσονται εύκολα, αλλά αποτελούν είδος (genre) από μόνα τους, το κυρίαρχο συστατικό εδώ είναι η απογύμνωση της καθημερινής βίας που φυτρώνει στα ταράφια της κοινωνικής αποξένωσης και ανέχειας.  Μαύρο χιούμορ φωτίζει τους φτωχούς, ανερμάτιστους και περιθωριοποιημένους νέους της Αγγλίας.
 
Αυτό το ριζοσπαστικό έργο, λοιπόν, ανεβάζει το Σατιρικό στο εναλλακτικό υπόγειό του, σε σκηνοθεσία της Λεμεσιανής Μαρίας Κυριάκου, όπου νέοι ηθοποιοί και σπουδαστές της σχολής του, πλαισιώνουν την κύρια διανομή. Οι έμπειροι Πόπη Αβραάμ και Παντελής Άντωνας, ως οι απόλυτα δυσλειτουργικοί γονείς  – μίσος κι εκδίκηση αλλήλων - της εκρηκτικής ερωτύλου νεαρής Παμ, της Αντωνίας Χαραλάμπους, την οποία ερωτεύεται ο ευαίσθητος και ντροπαλός νέος του Άρη Καλλέργη, που δεν ήξερε καλύτερα και μετακόμισε σαν νοικάρης στο σπίτι τους... Το αγκάθι, ο αρχηγός της λούμπεν αντροπαρέας του Αντρέα Παπαμιχαλόπουλου, χαρακτηριστικά αντιπαθής μάτσο, βίαιος και αλανιάρης. Όλοι μαζί, στις παρυφές της ανεργίας και του κοινωνικού περιθωρίου, όπου η αξία της ζωής είναι φτηνή κι αλώνεται στα πεζοδρόμια της γειτονιάς σε λογιών-λογιών καταστροφικά παιγνίδια.

Παρόλες τις μεταφραστικές απαιτήσεις του ιδιοσυγκρασιακής γραφής του Bond, η επιδέξια και ρέουσα ελληνική μετάφραση της  Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη το μεταφέρει θαυμαστά σε μια ελληνικής έκφρασης εκδοχή. Δυναμική κι’ ενδιαφέρουσα η σκηνοθεσία της Κυριάκου, ίσως έντονα εξωστρεφής αλλά με ωραίους υποκριτικούς ρυθμούς, γεμάτες σιωπές και πετυχημένες εξάρσεις, καταφέρνει το απολαυστικό παράδοξο, μέσα από ελληνικότατη γλώσσα και συμπεριφορά να ανακαλεί την αγγλική υποκουλτούρα… μονάχα ο Παπαμιχαλόπουλος προφέρει ακόμα με κάποια κυπριακή χροιά. Οι κύριοι ρόλοι είναι σαφείς, ακριβείς και στο φουλ… φωνές, βρισιές, υστερίες μέσα στο σπίτι και αλληλοεπιθέσεις. Aπλώνει το σκηνικό προς όλες τις κατευθύνσεις και κινεί έξυπνα τους ήρωες της, που είναι συχνά παρόντες και απόντες μέσα στο ίδιο το έργο και τις σκηνές του.
 
Είναι όμως και η γοητευτική εικαστική  σκηνογραφία του Χάρη Καυκαρίδη, σαν ηχοτοπίο σε σχεδιασμό ήχου του Πάνου Μπαρτσή και φωτισμούς του Βικέντιου Χριστιανίδη, που αποτυπώνουν πετυχημένα και αφηρημένα το περιθωριακό τοπίο της παραγωγής… ένα χαλασμένο πλακόστρωτο, με αγριόφυτα να ξεφυτρώνουν στους αρμούς,  μικρές στοίβες ξεραμένα φύλλα, σκουπίδια και πεταμένα έπιπλα, λακκούβες λαντωμένες από βροχή και θόρυβοι αδιέξοδοι, σαν έγκλειστη σήραγγα πεζών, από αυτές τις σκοτεινές που δεν θα ‘θελες επουδενί να διαβείς τις βροχερές και σκοτεινές νύχτες, για να μην συναντήσεις αυτούς ακριβώς τους ήρωες στην πραγματικότητα… τέτοιες ώρες είναι που μετατρέπονται σε βίαια ανθρωπάκια, καταπιεσμένα, στο χειρότερο τους παρονομαστή… Σ’ αυτό το σκοτεινό χαλί της παρακμής εξελίσσονται όλες οι σκηνές με τους ήρωες να μπαινοβγαίνουν σε σπίτια, φυλακές, λίμνες, πεζοδρόμια, με μικρο-προσθέσεις ελάχιστων επίπλων να καθορίζουν κάθε σκηνή.
 
Συναρπαστική η ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους, με απύθμενη ορμή, έλεγχο και τεχνική, δεν χάσαμε τίποτα από τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα της. Όσο κι’ αν θέλαμε πολύ να την χαστούκιζε κάποιος στα τσαλίμια της, άλλο τόσο ζούσαμε την κατάντια της. Δίπλα της ο συμπαθέστατος Άρης Καλλέργης, αν και πιο άπειρος ερμηνευτικά, αποδεικνύεται ικανός, με καλό χρονισμό και με αυτή τη ψυχολογία του θύματος, του καλού κι αδύναμου παιδιού που πείθει απόλυτα.
 
Η ακριβέστατα εκφραστική ερμηνεία της Πόπης Αβραάμ ανέβαζε το επίπεδο οικογενειακής κακίας, ενώ αντίθετα ο επίσης έμπειρος Παντελής Άντωνας μέσα στη στωική σιωπή και παραίτηση του μπρος τα θηλυκά του γένους, δημιουργεί μια φιγούρα παροιμιώδους απουσίας, μα με ψήγματα ανθρώπινης ενσυναίσθησης μέσα από το μισογυνισμό του. Αποκορύφωμα ένας καβγάς τους αποτελεσματικός και σοκαριστικός.
 
Και η ιστορία δεν αργεί να επαναληφθεί.  Έτσι ξέρουν… έτσι κάνουν, πιασμένοι στα πλοκάμια αυτής της αδιέξοδης κοινωνικής πλεκτάνης της αποξένωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού της μεταβιομηχανικής Βρετανίας… και όχι μόνο.

 

ESTRELLA DAMM TAPAS JOURNEY: ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Αν λατρεύεις να είσαι με καλή παρέα και να απολαμβάνεις καλό φαγητό με μπύρα, τότε πρέπει να ταξιδέψεις στον κόσμο των Tapas, που ήδη άρχισε για πρώτη φορά στην Κύπρο και σε περιμένει.

read more
Estrella Damm Tapas Journey: Ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι
 

ΚΑΛΑΜΙΕΣ: ΚΑΛΑ ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγραφεί τις εμπειρίες της.

read more
Καλαμιές: Καλά ψάρια σε μενού χωρίς ταυτότητα
 

JOHNNY ENGLISH: TΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ

Movie Review του Ανδρέα Μαλάη

read more
Johnny English: Tρίτη και Φαρμακέρη
ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ WIZERS
Latest WIZS

WHERE IS EVERYBODY?

ACTIVE USERS

Elena M

TO ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ

just check in

Elena M,

τέεεελεια pancakes

CAFE AMERICAIN

τέεεελεια pancakes

Nakis A,

Nakis A
Demetris L

ΒΑΡΕΛΑΔΙΚΑ (ΤΑ)

just check in

Demetris L,

ποιοτικό φαγητό,ωραία ατμόσφαιρα

ΒΑΡΕΛΑΔΙΚΑ (ΤΑ)

ποιοτικό φαγητό,ωραία ατμόσφαιρα

Maria F,

Maria F
Marios T

GLORIA JEAN'S

just check in

Marios T,

DINO

just check in

Michelina P,

Michelina P
Soteris C

ΒΑΡΕΛΑΔΙΚΑ (ΤΑ)

just check in

Soteris C,

ΒΑΡΕΛΑΔΙΚΑ (ΤΑ)

just check in

Maria F,

Maria F
Demetris L

WAGAMAMA

just check in

Demetris L,

TO ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ

just check in

Demetris L,

Demetris L
Maria F

SECOND CUP

just check in

Maria F,

CAFFÉ NERO BLUE

just check in

Michelina P,

Michelina P
Costa G

ΚΟΖΕΡΙ

just check in

Costa G,

great one

SINNERS TEQUILA BAR

great one

Nakis A,

Nakis A
Nakis A
very nice

LA CANTINE

very nice

Nakis A,

gooood burger

COOKHOUSE (THE)

gooood burger

Nakis A,

Nakis A
Afrodite D

ΠΑΛΑΙΑ ΠΙΝΕΖΑ

just check in

Afrodite D,

SECOND CUP

just check in

Marios T,

Marios T
Maria F

LIMONCELLO DELI-BAR

just check in

Maria F,

Best ever!

MOUSSE ALL DAY

Best ever!

Patroklos D,

Patroklos D
ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΗ
Talk of the Town

TALK OF THE TOWN

Γεωργία Π

Γεωργία είπε...

Πισίνες στη Λεμεσό;

Thanos F

Thanos είπε...

brunch Nicosia area

answer 1
Maria M

Maria είπε...

psarou stin pafo gia exeretiko psari

Rita K

Rita είπε...

Sarah fenwick jazz

answer 1
Lucy B

Lucy είπε...

NICOSIA TAVERNES

answer 1
Chrystalla Y

Chrystalla είπε...

θέα τη θάλασσα της Λεμεσού

Andreas D

Andreas είπε...

οφτό

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Stavros S

Stavros είπε...

Pralina

Doros D

Doros είπε...

Γεια σας! Εξαιρετικό το app σας! Πώς μπορώ να σας στέλλω events;

answer 2
SPP Media

BUILT BY BDIGITAL | ADA CMS | POWERED BY WEBSTUDIO