ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

  • 15/11/2021 - 16/11/2021
  • Cinema

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 16η συνεχή χρονιά με προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους όπως στον κινηματογράφο K-Cineplex Nicosia Prime την εβδομάδα 11-17 Νοεμβρίου, ώρες 19:15-21:45 και στο The Classic Hotel στην Παλιά Λευκωσία.

*Η τιμή Εισιτηρίου περιλαμβάνει καφέ και κεικ.

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και Τρίτη 16 Νοεμβρίου από τις 12:00-23:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα παρουσιάσει ταινίες με τη θεματική “Απεριόριστα Όρια” στη 2η Biennale Λάρνακας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας υπό την Αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου συνεργάζεται με το Κυπριακό τμήμα του διεθνούς οργανισμού “Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση” και διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στα πλαίσια της Biennale Λάρνακας εκδήλωση με ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ίσες Ευκαιρίες στο Χώρο των Οπτικοακουστικών – Στερεότυπα και Γεγονότα”, την εκδήλωση χαιρετίζει η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων κα Ιωσηφίνα Aντωνίου και συμμετέχουν σκηνοθέτες και εκπρόσωποι από την Εταιρεία Σκηνοθετών Κύπρου, ΡΙΚ, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α. Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak, στο βιολί η Olivera Rialas και στο τραγούδι η Ρωσίδα Natalia Kriventsova. Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους των σκηνοθετριών και μελών του νεοσύστατου τμήματος Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση Κύπρου, “She Should Run – Cyprus” της Πέτρας Τερζή και “Life starts at 90” της Bejay Browne.

 Η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους, προσφέρει και πολιτικό όφελος για την Κύπρο, διότι προβάλει στον διεθνή τύπο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφροδίτη” ολόκληρης της Κύπρου, όπου προβάλλονται και διακρίνονται ταινίες από όλο τον κόσμο. To επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει 111 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από τις πέντε ηπείρους εκ ων οποίων οι 20 είναι Ελληνικές. Το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”. Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ.

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα παρουσιάσει επιπλέον τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στη παραγωγή, για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award",
θεματική με ταινίες στη κατηγορία: "50/50” με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, θεματική με ταινίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
CYIFF Scriptwriting Workshop “Bridging the Second Act” - Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου με τον Scott Simpson

Η φετινή VIP κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, η σκηνοθέτρια Bejay Browne, ο σεναριογράφος Scott Simpson από Νέα Υόρκη κ.ά.

Φέτος επιλέξαμε να αναδείξουμε την μοναδικότητα διαλέγοντας να κάνουμε μια στροφή και να συναντηθούμε εκεί που η παράδοση συναντά την μοντέρνα τέχνη. Γι'αυτό το λόγο, εκτός από τις ιδιαίτερες θεματικές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τα πρωτότυπα βραβεία Χρυσή Αφροδίτη είναι μοναδικά κεραμικά έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν οι Κύπριοι καλλιτέχνες Λένη Λοΐζου και Μιχαήλ Χριστοφίνης. Η κεραμική είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης με βαθιά παράδοση στο νησί μας. Κεραμικά υψηλής θερμοκρασίας, φτιαγμένα ένα, ένα, στο χέρι δύο φορές ψημένα και υαλωμένα 1200ο. Μια χρονοβόρα μα συνάμα τόσο συναρπαστική διαδικασία που εμπερικλείει χώμα νερό φωτιά και αέρα για να δώσει ένα απόλυτα άρτιο οργανικό αποτέλεσμα. Για την δημιουργία των γλυπτών και αποπεράτωση του ολικού έργου οι καλλιτέχνες εργάστηκαν για περίοδο δύο μηνών και συνεργάστηκαν για την παραγωγή και συσκευασία με τοπικές επιχειρήσεις και καλλιτέχνες.

 Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει τη πιστοποίηση EFFE (EFFE Label) αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

 Το Φεστιβάλ ευχαριστεί για τη συνεργασία τους το Κ-Cineplex, το Δήμο Λάρνακας και τη Biennale Λάρνακας, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Ardgon διαφημιστική και τις ξένες πρεσβείες στη Κύπρο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ, ERT3, INSPIRE TV®, 95.1 Cosmo Radio, RadioMore.gr, Plus102.6 και το περιοδικό Cine@Art.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΡΟΥ (CYIFF)

Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου. Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το 2006, ανέλαβε το 2007 Καλλιτεχνική Διεύθυνση κι έθεσε τις βάσεις του Φεστιβάλ για ένα διεθνές βήμα σε πρωτοεμφανίζομενους σκηνοθέτες. Από το 2006, στα πλαίσια του Φεστιβάλ, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις:

• Έκθεση Αφίσας των ταινιών του Krzyzstof Kieslowski με παραχώρηση από το Lotz Film
Museum Πολωνίας στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
•‘Εκθεση Φωτογραφίας «Βυζαντινά Κάστρα της Ελλάδος», των Βαγγέλη & Άγγελου Ρασσιά,
μεταφορά από το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα, στη Καστελλιώτισσα (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Ειδικά Εφφέ» με τους Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Εργαστήρι «Mακιγιάζ για Κινηματογράφο» -Alahouzos Brothers στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Αφιέρωμα στην ιστορία του Ελληνικού Κινούμενου Σχεδίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο
Οπτικοακουστικών Μέσων, (CYIFF 2007)
• αφιέρωμα στον Ρωσικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Cine Fantom Club, την αρχαιότερη κινηματογραφική Λέσχη στη Μόσχα, στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Αφιέρωμα σύγχρονος Πολωνέζικος Κινημ/φος,συνεργασία με Polish Film Institut (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο «3D Animation»- με Γιώτης Κατσαμπάς στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (CYIFF 2008)
• Σεμινάριο «Τα πρώτα βήματα στη συγγραφή Κινηματογραφικού Σεναρίου»-Dr Andrew Horton, Διευθυντή Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ, βραβευμένος σεναριογράφος (‘Η Μαύρη Όψη του Ήλιου’ με τον Brad Pitt) στο Hotel Amathus (CYIFF 2006)
• Σεμινάριο/Εργαστήριο «Ο Ηθοποιός μπροστά στην Κάμερα» με τον βραβευμενο ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο, όπου παράχθηκε μία ταινία μικρού μήκους (CYIFF 2010)
• Σεμινάριο Masterclass με την βραβευμένη διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου

(Στρέλλα, Miss Violence - CYIFF 2013)

 Έχουν διατελέσει ως μέλη των κριτικών επιτροπών από το 2006, αρκετοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές όπως οι παρακάτω:

1. Φαίδων Παπαμιχαήλ, σχεδιαστής παραγωγής στις ταινίες του John Cassavetes και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 2007
2. Φαίδων Παπαμιχαήλ Jr, βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, (L.A., ΗΠΑ) και σύμβουλος του Φεστιβάλ
3. Dr Andrew Horton, Διευθυντής Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ΗΠΑ
4. Stuart Alson, διευθυντής του New York Film & Video Festival
5. Σκηνοθέτες : Chris Eyre (Sundance, ΗΠΑ), Νίκος Κούνδουρος, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Διονύσης Αρχιμήδης Ζερβός (L.A. HΠA), Tony Srour, Νικόλας Δημητρίου, Σωκράτης Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Γεωργιάδης, Χρίστος Γεωργίου, Oliver Kyr
6. Αλέξανδρος Κακκαβάς, Πρόεδρος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
7. Ηθοποιοί: Q-Orianka Kilscher(Pocahontas – New World), Anna-Maria Marinca, Σοφία Σχοινάς, Kώστας Δημητρίου, Ελένη Πετροπούλου, Aλεξάνδρα Παυλίδου, Xλόη Λιάσκου, Άννα Συνοδικού
8. Παραγωγοί ταινιών: Gregory Cascante,Georges Stephanopoulos (Ν.Υ., ΗΠΑ), Βάσος Γεώργας, Vivek Singhania (India)
9. Moυσικοσυνθέτες: Κώστας Κακογιάννης, Δημήτρης Κατής, Μάρω Θεοδωράκη, Σταύρος Σιδεράς
10. Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, κριτικός κινηματογράφου (ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ)

 

 

 

 

Calendar

Prev March Next

FRIDAY 29 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ