ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Αφιέρωμα στην Κυριακού Πελαγία στην Μητρόπολη Ταμασού

Αφιέρωμα στην Κυριακού Πελαγία στην Μητρόπολη Ταμασού

  • 16/06/2023 - 16/06/2023
  • Music

Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής με τη διαχρονική συνεργασία της ΟΠΑΠ Κύπρου, συνεχίζει τον κύκλο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023» με μια ξεχωριστή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που τιμά το παραδοσιακό μας τραγούδι αφού είναι ένα αφιέρωμα στην «Φωνή της Γής» όπως την ονόμασαν την μαστόρισσα του παραδοσιακού τραγουδιού Κυριακού Πελαγία.

Η Κυριακού Πελαγία, η γνωστή Μαστόρισσα, ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση στην Κυπριακή Μουσική Παράδοση. Το ηχόχρωμα της φωνής της είχε πολλά βυζαντινά και μικρασιάτικα μουσικά στοιχεία. Ελκυστική και αξιοπρόσεκτη. Με την ερμηνεία της, έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι. Από τη μια η αυθεντικότητα κι’ η καθαρότητα της κι’ από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλούσε από μια άλλη εποχή, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του λαού σαν μια ξεχωριστή, αλλιώτικη και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια. Παιδί του παραδοσιακού χωριού, γυναίκα της αγροτιάς και του μόχθου, κυπριώτισσα μάνα και γιαγιά, θεματοφύλακας των παραδοσιακών αξιών, ηθών και εθίμων έγινε αποδεκτή και παραδεκτή από όλους. Από τα εξήντα της χρόνια και μετά, με τις τέσσερις της δισκογραφικές δουλειές, με τραγούδια από το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, κατάφερε να αγαπηθεί κυρίως από τους νέους και έγραψε το όνομα της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Κυπριακής Μουσικής Παράδοσης. Η Μαστόρισσα Κυριακού Πελαγία, ράντισε με ροδοπέταλα κι’ ανθόνερο το Κυπριακό Δημοτικό Τραγούδι.

Ο στενός της συνεργάτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο άνθρωπος που ήταν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια που μας χάρισε όλον αυτόν τον πλούτο μέσα από τα τραγούδια της, επιμελήθηκε αυτήν την συναυλία που θα γίνει στο Πολιτιστικό χώρο της Μητρόπολης Ταμασού στις 16 Ιουνίου στις 20:30 μέρα Παρασκευή.

Στην συναυλία μαζί με το σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ θα τραγουδήσουν οι
Στέφανος Πελεκανής, Στέλλα Στυλιανού και Δήμητρα Χατζημιχαήλ.

Info
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023
Πολιτιστικός Χώρος Μητρόπολης Ταμασού, 20.30
Λευκωσία
Είσοδος Δωρεάν

 

Calendar

Prev September Next

MONDAY 16 SEPTEMBER

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
 
Σ
 
Κ