Loading...
Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στο Θέατρο ΘΟΚ η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2023 με τη βράβευση τριών δημιουργών του θεάτρου. Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονεμήθηκε στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα, το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου και το Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς στη μουσικό περφόρμερ Αναστασία Δημητριάδoυ (Nama Dama).
Την φορτισμένη με συγκίνηση τελετή παρακολούθησαν και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό εκλεκτοί καλεσμένοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων: ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, η εκπρόσωπος του Προέδρου του Κ.Σ. της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Βουλεύτρια Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Παντελής Βουτουρής, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Ανθή Αντωνιάδου και τα Μέλη Ελλάδα Ευαγγέλου, Γιώργος Θεοδοσίου, Κλείτος Κλείτου, Ξενάκης Κυριακίδης, Ελένη Ξένου, Ζήνων Παπαφιλίππου, Μαρία Χαμάλη.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το θέατρο έχει μεγάλη επίδραση στο κοινωνικό σύνολο και μπορεί να διαμορφώσει αξίες, αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Και, ναι, μέσα από το θέατρο μπορεί να ξεκινήσει μια επανάσταση. Όλοι φέρουμε μέσα μας ανεξίτηλες εντυπώσεις και εμπειρίες από θεατρικές παραστάσεις, εικόνες και εμπειρίες που μας προβληματίζουν, μας συγκινούν, άλλοτε μας χαλαρώνουν, μας εντυπωσιάζουν και τολμώ να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν καθορίσει. Το θέατρο, ανέκαθεν ήταν –και ως Κυβέρνηση θα το διασφαλίσουμε αυτό, βασικός μας στόχος σε σχέση με το θέατρο, ότι θα παραμείνει– το δεύτερό μας σχολείο. Απόψε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), ο στυλοβάτης της θεατρικής δημιουργίας της χώρας μας, τιμά και βραβεύει τρεις καταξιωμένους καλλιτέχνες που άφησαν τη σφραγίδα τους και ξεχώρισαν με τις δημιουργίες και την υποκριτική τους δεινότητα.[…]»
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Παντελής Βουτούρης, σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό: «[…] Οι τράπεζες, η εκπαίδευση, οι πολιτειακοί θεσμοί και οι μηχανισμοί εξουσίας υπάρχουν γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένες πρακτικές και καθημερινές μας ανάγκες. Γιατί μάς χρειάζεται όμως το θέατρο; Σε ποιες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου ανταποκρίνεται ο πλασματικός ετερόκοσμος του θεάτρου; Η απορία μπορεί να φαίνεται σε ορισμένους εύλογη. Ας δούμε όμως το ζήτημα διαφορετικά, αντιστρέφοντάς το: πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ο άνθρωπος είχε εξελιχτεί αρκούμενος μόνο με όσα ικανοποιούσαν πρακτικές και υλικές του ανάγκες; Πώς θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς τα όνειρα και τους λαβυρίνθους τους, χωρίς την τέχνη και τους μύθους, χωρίς το θέατρο; Σε τι θα διέφερε τότε από τις μηχανές που ο ίδιος δημιουργεί; Η υπόθεση μιας κοινωνίας χωρίς τέχνη γράφει ένας σύγχρονος στοχαστής ο Έρνστ Φίσερ, στο βιβλίο του Τέχνη και ανθρωπισμός, είναι από μόνη της τρομακτική.[…]»
Τελετή απονομής
Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Σταύρο Λούρα.
Σκεπτικό Βράβευσης
Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονέμεται στον ηθοποιό Σταύρο Λούρα. Χαρισματικός και δοτικός καλλιτέχνης, με αδιαμφισβήτητο κωμικό ταμπεραμέντο, που κατορθώνει ισόρροπα να συνδυάζει τον ρεαλισμό, προσδίδοντας στους δραματικούς του ρόλους πηγαία ειλικρίνεια και ευαισθησία, ο Σταύρος Λούρας υπηρετεί αταλάντευτα, εδώ και πενήντα χρόνια, το κυπριακό θέατρο. Με ευγένεια, αφοσίωση και ευσυνειδησία έχει έως σήμερα διαγράψει μια ζηλευτή πορεία στο θεατρικό σανίδι με πολυάριθμες σημαντικές ερμηνείες.
Ο Σταύρος Λούρας ξεχώρισε με τη σκηνική του δεινότητα τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους μέσα από μιαν ομολογουμένως εντυπωσιακή θεατρική διαδρομή, που αποδεικνύει την ευρεία ερμηνευτική του γκάμα και τον πλούτο των συνεργασιών του.
Κατά την υπό κρίση περίοδο ξεχώρισε για την ερμηνεία του ως Άλφρεντ Ιλ στην παράσταση Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρήντριχ Ντύρενματ, σε σκηνοθεσία Νεόφυτου Ταλιώτη σε παραγωγή ΘΟΚ. Η υπαρξιακή αγωνία του Ιλ αποδόθηκε με έξοχη εσωτερικότητα, αίσθηση του μέτρου και ιδιαίτερη ευαίσθητη χροιά, καταφέρνοντας να συμπυκνώσει όλες τις σημαίνουσες παύσεις, σιωπές και εντάσεις ενός τραγικού ήρωα που οδεύει προς τον θάνατο.
Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς
Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου απένειμε το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον Πάρι Ερωτοκρίτου.
Σκεπτικό Βράβευσης
Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου, για τις εργασίες του στα έργα Λυσσασμένη γάτα του Τέννεσση Ουίλλιαμς (παραγωγή ΘΟΚ) και Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ του Σάμιουελ Μπέκετ (παραγωγή Fresh Target Theatre Ensemble). Πολυπράγμων καλλιτέχνης, ο Πάρις Ερωτοκρίτου απέδειξε πως είναι εξαίρετος ενορχηστρωτής ενός πολύφωνου και πολύσημου θεάτρου: διαμορφωτής μεγάλων ή μικρών χώρων, που περικλείουν το ονειρικό και το πραγματικό, το παράδοξο και την αλήθεια∙ δημιουργός οπτικών συνθέσεων και άρτιων εικαστικών καθώς και ηχητικών τοπίων, που αφομοιώνουν τις τεχνολογικές δυνατότητες τόσο στη σκηνή όσο και στην κινηματογραφική οθόνη, αναδεικνύοντας έτσι την ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών. Η σκηνοθετική ματιά του Πάρι Ερωτοκρίτου είναι ανήσυχη, ασυμβίβαστη και γεμάτη εκπλήξεις, προσφέροντας στους θεατές μια νέα οπτική στη θεατρική πράξη.
Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΟΚ Παντελής Βουτουρής απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε το Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς στην Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama).
Σκεπτικό Βράβευσης
Το Βραβείο Νέας Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στη μουσικό περφόρμερ Aναστασία Δημητριάδου (Nama Dama). Για το υπό κρίση έτος, η δημιουργός ξεχώρισε για τις επί σκηνής μουσικές ερμηνείες της στις παραγωγές του ΘΟΚ Λυσσασμένη γάτα του Τέννεσση Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Η Αναστασία Δημητριάδου αποδείχθηκε εξαιρετική μουσική συνομιλήτρια της εν συνόλω δράσης και των ηθοποιών στις δύο παραγωγές, αναλαμβάνοντας τη μουσική διδασκαλία, αλλά και εμπλουτίζοντας τόσο με τις φωνητικές της δυνατότητες όσο και με τη σκηνική της παρουσία τη μουσική κουλτούρα της Λυσσασμένης γάτας και την ποπ δυναμική της Λυσιστράτης.
Συντελεστές τελετής
Σκηνοθετική επιμέλεια / Επιλογή κειμένων:
Μαρία Κυριάκου και Φώτης Νικολάου
Ενδυματολογική επιμέλεια:
Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική: Πάνος Μπάρτζης
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Επί σκηνής:
Ηθοποιοί
Δημήτρης Αντωνίου
Άντρια Ζένιου
Μιχάλης Καζάκας
Αντρέας Κούτσουμπας
Λουκία Πιερίδου
Χορευτές
Άννα Νικολάου
Γιάννης Οικονομίδης
Κατερίνα Τυλληρίδου
Παραγωγή βίντεο / Μοντάζ:
Volume Films
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Motion design: Αναστασία Μελαντίνου
Χειρισμός προτζέκτορα: Γιάγκος Χατζηγιάννης
Γραφικά: Κατερίνα Τσεβά
Εκφώνηση:Μαρίνα Αργυρίδου
Μακιγιάζ: Γιώργος Βαβανός
Μαλλιά: Σωτήρης Φοινίρης
Διεύθυνση σκηνής: Αχιλλέας Αχιλλέως
Συντονισμός / Οργάνωση: Μαρία Ευσταθίου, Άνδρη Διαμαντίδου
Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2023
Πρόεδρος
Αντιγόνη Παπαφιλίππου, τέως Πρόεδρος Δ.Σ. ΘΟΚ
Μέλη
Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ
Άντρη Ευμήδου, Θεατρολόγος, Ηθοποιός
Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, Φιλόλογος
Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης
Επισυνάπτονται
Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Χαιρετισμός του Προέδρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του ΘΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου).
Την τελετή κάλυψε σε απευθείας μετάδοση το ΡΙΚ2.
Φωτογραφίες: Αντώνης Αντωνίου