Loading...
Με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF).
Γράφει η Άννα Πολυβίου
Τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, βρεθήκαμε στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο Παττίχειο Θέατρο, προκειμένου να παρευρεθούμε στη συζήτηση: "Καλλιτέχνες εν κινήσει: Αλλάζοντας τόπο διαμονής, Επανακαθορίζοντας την τέχνη, Προάγοντας την ιδέα της αλλαγής", που διοργανώθηκε από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου.
Με αφορμή την ημέρα έναρξης του Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF), 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή γνωστών σκηνοθετών και καλλιτεχνών, στην οποία σκοπός ήταν να συζητηθούν ο ρόλος και η θέση των καλλιτεχνών του θεάτρου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν οι:
-Alexander Weinstein (Κύπρος) – Ιδρυτής του CITF, θεατρικός και κινηματογραφικός παραγωγός, Διευθυντής της Θεατρικής Ακαδημίας, υπότροφος Fulbright, σύμβουλος του IETM και Επικεφαλής του Part Academy, ο οποίος κατοικεί στην Κύπρο.
-Yehezkel Lazarov (Ισραήλ) – Καλλιτεχνικός διευθυντής του CITF, Επικεφαλής του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών στο Kibbutzim College of Education and the Arts, διαθεματικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, , ηθοποιός, απόφοιτος θεατρικών σπουδών από το London Actors Center και πρώην χορευτής στο σχήμα Batsheva Dance Company.
-Evgeny Kulagin (Γερμανία) – Σκηνοθέτης και χορογράφος της ομάδας Kirill & Friends με έδρα το Βερολίνο, η οποία έχει δημιουργηθεί από τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, Κίριλ Σερεμπρέννικοφ.
-Πάρις Ερωτοκρίτου (Κύπρος) – Σκηνοθέτης, του οποίου η δουλειά επικεντρώνεται στην σύγχρονη διασκευή κλασικών κειμένων και στη δημιουργία έργων με έντονη κοινωνική, σατιρική και πολιτική αιχμή, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας «Fresh Target Theatre Ensemble».
-Μαρία Κυριάκου (Κύπρος) – Σκηνοθέτρια.
-Μαρία Χαμάλη (Κύπρος) – Θεατρική κριτικός, ακαδημαϊκός & ερευνήτρια στις Θεατρικές Σπουδές.
Τη συζήτηση συντόνιζε η Μαρία Ιόλη Καρολίδου, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια θεατρικών έργων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση αναφορικά με τη φύση των καλλιτεχνών, οι οποίοι τείνουν να είναι διαρκώς εν κινήσει, καθώς έχουν την ανάγκη να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και να παραμένουν ανοιχτοί στις ευκαιρίες που προσφέρονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ωστόσο, για πολλούς, η μετανάστευση και η επανεγκατάσταση γίνονται ακούσια, συμβαίνουν παρά τη θέλησή τους. Αυτό συνέβη σε πολλούς καλλιτέχνες, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ.
Στη συζήτηση, οι καλλιτέχνες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα του να είσαι καλλιτέχνης εν κινήσει. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν βιώσει την εμπειρία της καλλιτεχνικής μετανάστευσης, ενώ κάποιοι έχουν την εμπειρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.
Στο ερώτημα για το πώς «αναμειγνύεται» η κουλτούρα ενός ξένου καλλιτέχνη μαζί με την κουλτούρα της χώρας της οποίας βρίσκεται, οι καλλιτέχνες του πάνελ στο σύνολο τους συμφώνησαν πως ο κάθε καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και απόψεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να «πάνε» τη δημιουργία τους ένα βήμα παρακάτω, αφού θα μπορούν να εμπνέονται από καινούργια πράγματα, ανθρώπους και ιδέες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου άνοιξε τις πόρτες του τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια πλούσια γκάμα καλλιτεχνικής δημιουργίας από καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες, τόσο εγχώριες πρεμιέρες όσο και διεθνείς. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο και να αναδείξει την Κύπρο ως δυναμικό κόμβο για τις παραστατικές τέχνες, έναν τόπο όπου το θέατρο θα εξελιχθεί χωρίς όρια.
Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα CITF.CY.
Επικοινωνία: info@citf.cy , +357 97 811186
Ακολουθήστε το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: