ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η ανάγκη για Πράσινη Μετάβαση -στη γαστρονομία και όχι μόνο

WIZ TEAM

Εξ αφορμής της πρώτης διοργάνωσης του “Green Agenda Cyprus Summit” εστιάζουμε στη διαχρονική στήριξη του ομίλου SPP Media στην προσπάθεια για Πράσινη Μετάβαση της Κύπρου, με στόχο να καταστεί η χώρα μας παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ως WiZ, να πούμε αρχικά ότι από καταβολής του θεσμού των WiZ 50 Best Restaurants, το 2023, εκτός από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Κύπρου, δίνουμε επίσης άλλο ένα 51ο βραβείο στο εστιατόριο εκείνο που επενδύει στη Βιωσιμότητα στη Γαστρονομία.

Έχοντας διανύσει ήδη το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και βιώνοντας στην καθημερινότητά μας την κλιματική αλλαγή, ως θεσμός δεν θα μπορούσαμε να μη βάλουμε στην εξίσωση των Bραβείων τα εστιατόρια αυτά που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμά τους. Εστιατόρια που παράγουν μεγάλο μέρος των πρώτων υλών τους ή έστω χρησιμοποιούν κυρίως ντόπιες ύλες, ποντάρουν στην εποχικότητα, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάνουν ανακύκλωση, υιοθετούν μια zero waste φιλοσοφία και γενικά σέβονται το περιβάλλον, τους παραγωγούς, τους πελάτες τους αλλά κυρίως τους εαυτούς τους.

Την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο των WiZ 50 Best Restaurants το εστιατόριο που τιμήθηκε με το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία, υποστηρικτής του οποίου είναι η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης, ήταν το Alley στη Λεμεσό, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε το εστιατόριο The Barn, στη φάρμα The Royal Goat Farm στο Παλιομέτοχο.

Διαχρονική είναι και η στήριξη των Κύπριων παραγωγών που ποντάρουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από τα «Βραβεία Ποιότητας» του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της εφημερίδας «Καθημερινή», αφού κάθε χρόνο στο πλαίσιο της βράβευσης δίνεται και το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Το 2023 με το εν λόγω βραβείο τιμήθηκε το βιολογικό κτήμα Το Περιβόλι του Θεόδωρου, ενώ το 2022 το βραβείο κέρδισε ο Βασίλης Κυπριανού για τη δουλειά που γίνεται στη Riverland Bio Farm στα Καμπιά.

Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης δόθηκε για πρώτη φορά και στα «Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2023», τον πολύ σημαντικό θεσμό που μετρά 22 χρόνια παρουσίας. Συγκεκριμένα, το βραβείο «Man of the Year 2023» στην κατηγορία Βιώσιμη Ανάπτυξη, κέρδισε ο Άρης Αριστείδου, εμπνευστής και δημιουργός του Aristides Distilling, ένας άνθρωπος που έβαλε τον τόπο καταγωγής του σε ένα μπουκάλι premium ουίσκι, σε ένα μπουκάλι premium gin, σε μια premium βότκα, σε ένα ρούμι, σε ένα brandy και μια ζιβανία.

Όλες οι πιο πάνω βραβεύσεις επιβεβαιώνουν τη διαχρονική στήριξη του ομίλου SPP Media στην προσπάθεια για Πράσινη Μετάβαση της Κύπρου, με στόχο να καταστεί η χώρα μας παράδειγμα οικολογικού τρόπου ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτός ακριβώς είναι άλλωστε και ο στόχος του επερχόμενου “Green Agenda Cyprus Summit”, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Hilton.

Στο συνέδριο “Green Agenda Cyprus Summit” θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν οι ηγέτες της επιχειρηματικής κοινωνίας της χώρας, ενώ θα παρουσιάσουν, με στόχο να εμπνεύσουν τους παρευρισκόμενους, κορυφαίοι ομιλητές από τη διεθνή σκηνή. Σημαντική θα είναι η παρουσία της κυβέρνησης η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει το όραμα και τις δράσεις της για την πράσινη μετάβαση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και παρουσιάσεων θα βρίσκονται οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη ζωή, στο τραπεζικό σύστημα, τη βιομηχανία, τα ακίνητα και τον ασφαλιστικό τομέα.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση και η βέλτιστη έξυπνη διανομή της, η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η βιωσιμότητα και η εξέλιξη της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, αλλά και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι θέματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο του “Green Agenda Cyprus Summit 2024”.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές: www.digitalagendacy.com

Το “Green Agenda Cyprus Summit” είναι Powered by Famιline Holding Group και διεξάγεται με τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Platinum Sponsors οι Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Astrobank και Gold Sponsors η EY.

To συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται μέσα από την πλατφόρμα της www.ticketmaster.cy και τα εισιτήρια είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Περισσότερες πληροφορίες www.digitalagendacy.com

Διάβασε επίσης: Ο Dr. Cameron Hepburn, Διευθυντής του Προγράμματος Economics of Sustainability του Oxford, στο Green Agenda Cyprus Summit


Κεντρική φωτογραφία: Το βαβευμένο με αστέρι Michelin (και πράσινο αστέρι Michelin) εστιατόριο De Kas στο Άμστερνταμ, το οποίο αποτελεί τον απόλυτο ορισμό της plant to plate φιλοσοφίας