ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο εστιατόριο «The Barn» όλα όσα έρχονται στο τραπέζι τα παράγουν οι ίδιοι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η κυρία Ρούλα και ο κύριος Χρήστος προσφέρουν κυπριακές γεύσεις στην πιο αυθεντική εκδοχή τους!

Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης για τον θεσμό WiZ 50 Best Restaurants 2023, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στο HILTON, το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία (υποστηρικτής του οποίου είναι η εταιρία Βάσος Ηλιάδης) απονεμήθηκε σε ένα μικρό εστιατόριο στο Παλιομέτοχο το οποίο κάνει ό,τι πρέπει για να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα.

Το The Barn, που είναι μέρος της φάρμας The Royal Goat Farm, είναι ένα εστιατόριο που όλα όσα θα σου προσφέρει στο τραπέζι τα παράγουν οι ιδιοκτήτες του στον περιβάλλοντα χώρο.

Φτάνοντας εκεί και αντικρίζοντας τη φάρμα αρχικά και το εστιατόριο στη συνέχεια, ενθουσιάζεσαι ανακαλύπτοντας ότι μόλις δέκα λεπτά μακριά από τη Λευκωσία υπάρχει ένα μέρος το οποίο θα μπορούσε να βρίσκεται στη γαλλική εξοχή.

Με μια απόλυτα «from plant to plate» φιλοσοφία και με πρακτικές που προωθούν το sustainability γενικά και τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία ειδικά, η κυρία Ρούλα Αριστοδήμου Παπαδοπούλου και ο κύριος Χρίστος Αριστοδήμου καταφέρνουν όχι μόνο να προσφέρουν value for money και εξαιρετικό σε γεύση φαγητό, αλλά και να μειώνουν στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμά τους.


Στο περβόλι και το θερμοκήπιό τους καλλιεργούν τα πάντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, από λαχανικά και φρούτα, μέχρι χόρτα και βότανα, ενώ στο μικρό τυροκομείο τους παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως χαλούμι, αναρή, τυρί φλαούνας, τραχανά, γιαούρτι, ακόμα και χαλίτζι. Επιπλέον, στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους ψήνουν ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα, από το αλλαντοποιείο βγαίνουν παραδοσιακές κρασάτες λούντζες, κρασάτα λουκάνικα και μπέικον, ενώ υπάρχει ακόμα και εργαστήριο μαρμελάδας και γλυκών του κουταλιού.

Η φάρμα διαθέτει επίσης πλούσιο ζωικό βασίλειο, αφού εκτός από τα γιδοπρόβατα, εκεί θα δεις κότες, χήνες, γαλοπούλες, κουνέλια και γαϊδούρια. Μια φάρμα λοιπόν στην οποία καλλιεργούνται ή παρασκευάζονται επί τόπου όλα όσα φτάνουν στο τραπέζι σου, μια επιχείρηση που ελέγχει ακόμα και την παραγωγή του κρέατος που γίνεται σε παρακείμενη φάρμα, που παράγει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, που φτιάχνει τα δικά της κάρβουνα από το άναμμα του ξυλόφουρνου, που παράγει το δικό της λίπασμα από ζωικά απόβλητα και στάχτη, που δεν πετά ποτέ φαγητό αφού δουλεύει αποκλειστικά και μόνο με κρατήσεις.

Σε αυτή τη φάρμα λοιπόν όπου μπορείς να μαζέψεις τα αυγά σου, να κόψεις τα λαχανικά σου, τα λεμόνια σου, ακόμα και να φτιάξεις το ψωμί σου, έτσι ώστε να τα απολαύσεις ως μέρος του brunch, του γεύματος ή του δείπνου, η βιωσιμότητα δεν μπορεί να είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά στάση ζωής. Ναι μεν εδώ δε θα γευτείς υψηλή γαστρονομία, όπως ίσως σε αντίστοιχης αισθητικής Michelin εστιατόρια στην Ευρώπη, σίγουρα όμως θα απολαύσεις δυνατές παραδοσιακές γεύσεις που θα τις κουβαλάς για καιρό! 

Περισσότερες πληροφορίες για το The Royal Goat Farm εδώ.