ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο άνθρωπος που έβαλε τον τόπο καταγωγής του σε ένα μπουκάλι premium ουίσκι

WIZ TEAM

Ο Άρης Αριστείδου, εμπνευστής και δημιουργός του Aristides Distilling, είναι ο «Man of the Year 2023» στην κατηγορία Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η γκάμα προϊόντων και συγκεκριμένα των premium αποσταγμάτων του Aristides Distilling περιλαμβάνει πλέον από gin και ουίσκι, μέχρι βότκα, ρούμι, brandy και ζιβανία. Ένα από αυτά είναι και το πρώτο 100% κυπριακό χειροποίητο ουίσκι. Ονομάζεται Kythrea, είναι craft, είναι burbon style και φτιάχνεται στην Κύπρο με καλαμπόκι Αμμοχώστου και κριθάρι Κυθρέας. Συγκεκριμένα, ερχόμενος πριν από κάποια χρόνια στην Κύπρο από την Αμερική, ο Άρης Αριστείδου είχε ανακαλύψει μια κυπριακή ποικιλία κριθαριού, το οποίο καλλιεργείται στην Κυθρέα. Έχοντας και ο ίδιος καταγωγή από την κατεχόμενη κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας, σκέφτηκε αμέσως πως όταν έρθει η μέρα να φτιάξει το δικό του ουίσκι θα του δώσει αυτό το όνομα. Όπως και έγινε. Μετά τα πολύ διάσημα gin που έφτιαξε στο αποστακτήριό του, τα Aoratos και Angelica, αλλά και τη βότκα Terra Rossa από πατάτα, μάς παρουσιάζει αισίως το ουίσκι Kythrea, ένα χειροποίητο burbon style ουίσκι, που έχει ως βάση το καλαμπόκι (68%) και το κριθάρι (32%) -και τα δύο 100% κυπριακά.

Αυτό που κατάφερε ο Άρης Αριστείδου μαζί με τη σύζυγό του, Μαριάννα Κτωρίδου, είναι να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο craft αποστακτήριο, μέσω του οποίου επαναπροσδιορίζεται η έννοια του «Made in Cyprus», αφού όλη η σημασία δίνεται στην πολύ πλούσια κυπριακή φύση και στα ανώτερης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, πετυχαίνοντας τελικά να δημιουργήσουν premium αποστάγματα που μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα από τη διεθνή σκηνή. Όλες ανεξαιρέτως οι πρώτες ύλες τους και όλα όσα χρησιμοποιούν γενικά στην παραγωγή προέρχονται από την Κύπρο -πέραν ίσως από τα βαρέλια για την παλαίωση και το γυαλί.

Η 22η τελετή απονομής των Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2023 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023, στο The Royal Hall στη Λευκωσία.

Για παράδειγμα, το σιτάρι και το κριθάρι για το ουίσκι προέρχονται από τον Μαθιάτη, τον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας και το Μένοικο και το καλαμπόκι προέρχεται από τη Σωτήρα Αμμοχώστου. Σε σχέση με τη βότκα, η πατάτα για την απόσταξη παράγεται στο Φρένναρος, ενώ το ζαχαροκάλαμο για το ρούμι είναι από την Πόλη Χρυσοχούς. Το Brandy φτιάχνεται από σταφίδα προερχόμενη από το Πισσούρι, με τη σουλτανίνα να παλαιώνει στα βαρέλια, ενώ για τη Ζιβανία έρχεται Ξυνιστέρι και Μαύρο από τον Άγιο Θεόδωρο Λευκωσίας, το οποίο παλαιώνει στα βαρέλια. Για το Gin, αφού παραχθεί η βότκα από σιτάρι, αμέσως μετά γίνεται επαναπόσταξη με αόρατο και άλλα herbs από το Τρόοδος. Σε σχέση τέλος με το Single Malt Whisky, το «Kythrea», αυτό φτιάχνεται αποκλειστικά από την ενδημική ποικιλία κριθαριού Κυθρέα. «Όταν αρχίσαμε την έρευνα μας πριν 6 περίπου χρόνια για να ανακαλύψουμε και να στοιχειοθετήσουμε τα χαρακτηριστικά όλων των σιτηρών του τόπου, μια απαραίτητη διαδικασία για την ανάπτυξη των συνταγών μας, ανακαλύψαμε την ‘Κυθρέα’. Ένα εξάστοιχο κριθάρι που ξεχώρισε μιας και όλες οι άλλες ποικιλίες είναι δίστοιχα. Μια ενδημική ποικιλία που φημίζεται για την αντοχή της στην ανομβρία και για την ενζυμική της δύναμη. Η συγκίνησή μας ήταν διπλή, από την μια η αναφορά στον τόπο των προγόνων μας από την άλλη τα χαρακτηριστικά ενός ανθεκτικού κριθαριού, προσαρμοσμένο στις αντιξοότητες της κυπριακής φύσης και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την παραγωγή ουίσκι».

Αυτό ήταν και το σκεπτικό της βράβευσης του Άρη Αριστείδου με το «Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης», αν συνυπολογίσουμε επίσης ότι η παραγωγή των υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων γίνεται σε ένα μικρό και καθόλα εξελιγμένο αποστακτήριο, τόσο από άποψης εξοικονόμησης ενέργειας όσο και από άποψης ποιότητας! Σε σχέση με την παραγωγή, μάλιστα, αντί στις μεγάλες ποσότητες το «Aristides Distilling» επενδύει πάντοτε στην μεταποίηση αλλά και στην υψηλή ποιότητα, με τη λογική ότι μεταποιώντας εξασφαλίζουμε σαφέστατα ψηλότερη τιμή πώλησης. «Δεν χρειάζονται μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, ούτε είναι απαραίτητο να επιβαρύνουμε τη γη για να έχουμε παραγωγή. Μπορούμε με τη μικρή παραγωγή να έχουμε πιο ψηλή ποιότητα και συνεπώς πιο ψηλές τιμές. Το μυστικό είναι η μεταποίηση. Αντί για παράδειγμα να εξάγουμε αυτούσια τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, το χαρούπια, τα πορτοκάλια και τις πατάτες, δεν θα ήταν πιο σωστό να τα μεταποιούμε πρώτα, φτιάχνοντας με αυτά ποιοτικά προϊόντα;».

Δείτε εδώ όλες τις βραβεύσεις της 22ης τελετής απονομής των Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards