ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

WiZ 50 Best Restaurants: Στο Alley το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία

WIZ TEAM

Η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης, ως εμπνευστής και υποστηρικτής του Βραβείου Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία και ο θεσμός WiZ 50 Best Restaurantrs, στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης των 50 Καλύτερων Εστιατορίων της Κύπρου, απένειμαν και ένα ειδικό βραβείο σε ένα εστιατόριο που ξεχώρισε στον τομέα του Sustainability.

Το καλοκαίρι του 2022 λειτούργησε στη Λεμεσό, στην καρδιά της πόλης, σε ένα δρομάκι στην οδό Τοσίτσα, ένα εστιατόριο με δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, ποντάροντας στα φρέσκα εποχιακά τοπικά προϊόντα. Ο λόγος για το Alley.

Αυτή η παράμετρος ήταν και ένα από τα πράγματα που ξεχωρίσαμε από τη πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή οι συνταγές του εστιατορίου βασίζονται πάντα στην εποχικότητα και στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών. «Οι προμηθευτές είναι άνθρωποι που θα τους συναντήσεις κάθε Σάββατο στη λαϊκή, μικροπαραγωγοί και πάντα διπλοτεσταρισμένοι!», μας είχαν αναφέρει οι Χριστόφος Τοφαρίδης (σεφ) και Χρήστος Γιάλλουρος, τα δύο άτομα που αποτελούν τη ψυχή του εστιατορίου, συμπληρώνοντας ότι «η καλή πρώτη ύλη σού επιτρέπει να κάνεις όσο μικρότερη παρέμβαση γίνεται, κυρίως για να την αναδείξεις και ποτέ για να την καλύψεις», αναφέρει στο WiZ η ομάδα του Alley.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος που επιμένουν κυπριακά στο Alley και αποφεύγουν να παίρνουν προϊόντα από μακρινούς προορισμούς, πέραν της στήριξης της τοπικής αγοράς, είναι και η προσπάθειά τους να έχουν όσο το δυνατό μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα γίνεται, μιας και η ανάγκη για sustainability στην εποχή μας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό trend.

Επτά μήνες μετά τη λειτουργία του εστιατορίου αποδεικνύουν με τον πιο δυνατό τρόπο ότι όντως κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμά τους.


Μεταξύ άλλων, σε αυτό το εστιατόριο έφτιαξαν roof garden με herbs τα οποία χρησιμοποιούν οι ίδιοι στην κουζίνα, σχεδόν όλοι οι προμηθευτές τους είναι Κύπριοι μικροπαραγωγοί που έχουν κιόλας την ίδια φιλοσοφία μαζί τους, ενώ απειροελάχιστα είναι τα προϊόντα τους που έρχονται από εξωτερικό. Επιπλέον, κάνουν ανακύκλωση στα πάντα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί κλπ), το νερό που προκύπτει από το φιλτράρισμα το χρησιμοποιούν για το καθάρισμα του εστιατορίου, οι περισσότεροι από τα μέλη του προσωπικού φτάνουν στη δουλειά είτε ποδηλατώντας είτε περπατητοί, προσπαθούν στο τέλος κάθε μέρας να μην περισσεύει καθόλου φαγητό, είναι σε διαδικασία τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και κομποστοποιητή, ενώ αν προσέξετε και το μενού τους θα διαπιστώσετε ότι οι επιλογές που διαθέτουν σε κρέας είναι λίγες, καθότι θεωρούν ότι ο τομέας της εκτροφής ζώων στην Κύπρο δεν είναι καθόλου sustainable.Γνωρίζοντας όλα αυτά και κατανοώντας πόσο επενδύει η ΕΕ σε αυτό το κομμάτι, βάσει και της σημαντικής πλέον στρατηγικής «Farm to Fork», είναι χρέος μας θεωρώ να ξεχωρίζουμε και να βραβεύουμε τις προσπάθειες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπότε, μαζί με την εταιρεία Βάσος Ηλιάδης, η οποία είναι εμπνευστής και υποστηρικτής του Βραβείου Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία, στο πλαίσιο των WiZ 50 Best Restaurants βραβεύσαμε το εστιατόριο Alley.

Διαβάστε επίσης: «Το ‘Alley’ ήταν από πάντα εδώ»