ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Αλκμάν Κουαρτέτο Σαξοφώνων στο Τεχνόπολις 20

Αλκμάν Κουαρτέτο Σαξοφώνων στο Τεχνόπολις 20

  • 16/07/2021 - 16/07/2021
  • Music

O Πόθος, όντε βουληθεί και θέλει να νικήσει,
γνώση δεν εί' ουδέ δύναμη να τον - ε πολεμήσει.
Πολλά μεγάλην Aφεντιάν, πολλά μεγάλη χάρη
έχει τ' ολόγδυμνο παιδί που παίζει το δοξάρι·
βαστά κουρφά ψιλή μαγνιά, τα μάτια μας κουκλώνει,
και το κακό, που μελετά, δε μας το φανερώνει·
την ίσα στράτα δεν πατεί, μα τη στραβή γυρεύγει,
φαρμακεμένες μαγεριές πάντα μάς μαγερεύγει.
Ο Ερωτόκριτος - Βιτσέντζος Κορνάρος

Με αφορμή την επέτειο από τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αλκμάν επιχειρεί να εγκολπίσει πέντε αιώνες ελληνικής μουσικής μέσα από το ξεχωριστή ηχητική δομή του κουαρτέτου σαξοφώνων. Συγκεκριμένα, ο μοναδικός Έλληνας της Αναγέννησης Francesco Londarit detto il Greco - ο πρώτος επώνυμος Έλληνας μουσικός των νεότερων χρόνων σύμφωνα με το Νικόλαο Μ. Παναγιωτάκη – συνδιαλέγεται με τον σύγχρονο εμβληματικό συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη. Συνδετικός τους κρίκος η Κρήτη ως κοινός τόπος καταγωγής τους και κοιτίδα και χωνευτήρι πολιτισμών, καθώς και η διασκευαστική ικανότητα του συνθέτη και σαξοφωνίστα Γιώργου Δαραβέλη.

Παράλληλα, η συνδιαλλαγή αυτή ενδυναμώνεται και εμπερικλείει την Μικρά Ασία και την Κύπρο μέσα από την παρουσίαση των έργων Μικρασιάτικη Σουίτα και Ξεχασμένοι Ήρωες, γραμμένο για τους άγνωστους Έλληνες ήρωες που πολέμησαν για την σωτηρία της Κύπρου το 1974, του Δαραβέλη, καθώς και το Dancing with the sax του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου. Τέλος, μέσα από την παρουσίαση του κουαρτέτου σαξοφώνων του διακεκριμένου Αμερικανού συνθέτη Philip Glass επιχειρείται η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης με τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης λόγιας μουσικής, αλλά, παράλληλα, και του ελληνικού στοιχείου από τον «παλαιό» κόσμο με τον νέο κόσμο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το νεοσύστατο κουαρτέτο σαξοφώνων Αλκμάν* (ALKMAN SAXOPHONE QUARTET) αποτελεί σύμπραξη Ελλήνων και Κυπρίων μουσικών: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο). Τα μέλη του είναι διακεκριμένοι σολίστ και παιδαγωγοί σαξοφώνου με πλούσια καλλιτεχνική και ερευνητική δραστηριότητα. Στόχος του κουαρτέτου είναι να προωθήσει το σαξόφωνο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μέσω της ανάθεσης και εκτέλεσης νέων έργων.

*Ο Αλκμάν (τέλη 7ου αιώνα π.Χ. - περ. 612 π.Χ.) ήταν ήταν Λύδιος ή Ίωνας μελικός-χορικός και εν γένει λυρικός ποιητής, ο οποίος διαμόρφωσε σε ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος τη χορική ποίηση στη Σπάρτη. 

Πρόγραμμα
Sax Quartet Philip Glass
Typewriter tune Κουμεντάκης
Λεονταρίτης
Forgotten Heroes Δαραβέλλης
Μικρασιάτικη Σουίτα Δαραβέλλης
Dancing with the sax Μιχάλης Ανδρονίκου

Ιnfo
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021
Τεχνόπολις 20 (κήπος) , 20:00
Λεωφ. Νικ. Νικολαϊδη 18 Πάφος
Εισιτήρια €12
Πληροφορίες 70002420

 

 


Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Ο Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο) γεννήθηκε το 1991 στη Λευκωσία. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα ακορντεόν και στα 16 πήρε Πτυχίο Ελληνικών Σπουδών με ειδίκευση στο ακορντεόν από το Ωδείο Θαλής στην Ελλάδα με βαθμό Άριστα με διάκριση.

Ο Γεώργιος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σαξόφωνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών όπου και αποφοίτησε με διακρίσεις και 1ο βραβείο στη σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές στο σαξόφωνο με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Γκράτς, Αυστρίας στην τάξη των καθηγητών P.Straub και Joh. Kawrza.

O Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο) είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο με διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Γαλλία (δίπλωμα από την Εθνική Σχολή Μουσικής του Créteil στο Παρίσι) με υποτροφία του ΙΚΥ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μεταπτυχιακός τίτλος, Bowling Green State University) με υποτροφία. Η ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού σαξοφώνου αποτελεί κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του δράσης μέσω εκτενών ηχογραφήσεων, επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και επιστημονικής έρευνας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.theofilossotiriades.com.

O Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο) είναι αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Bowling Green State University και Michigan State University αντίστοιχα.

 

Calendar

Prev June Next

FRIDAY 14 JUNE

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
 
Σ
Κ