ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
«Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη

«Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη

  • 18/11/2023 - 03/03/2024
  • Events

Μετά την επιτυχία της μνημειακής επετειακής έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, συνδιοργανωμένη από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στην Κύπρο μέρος αυτής της έκθεσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.

Περισσότερα από 500 εκθέματα και φωτογραφίες αφηγούνται και ζωντανεύουν την ακμήτου ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Κύπρο.

O επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη λάμψη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.
Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922 και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης εστιάζει στην εγκατάσταση και στην ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Κύπρο.

Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από εικόνες και σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Την αφήγηση συμπληρώνουν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα «σιωπηλά» αντικείμενα.

Την έκθεση επιμελούνται:
η Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης
η Δέσποινα Χριστοφίδου, Βοηθός Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Υποστηρικτής:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου

Μόνιμος Χορηγός αερομεταφορών:
Aegean

Με τη Στήριξη:
Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Δήμος Λευκωσίας

Info
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 – Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λευκωσία
Ώρες λειτουργίας : Τετ. 10.00-20.00– Πεμ.- Κυρ. 10.00-19.00

Calendar

Prev February Next

WEDNESDAY 28 FEBRUARY

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
Π
Σ
Κ