ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Βίκτωρ Ιωαννίδης: θαλασσινοί αναστοχασμοί στην Λεβέντειο

Βίκτωρ Ιωαννίδης: θαλασσινοί αναστοχασμοί στην Λεβέντειο

  • 13/10/2021 - 05/12/2021
  • Events

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της πρώτης γενιάς Κυπρίων ζωγράφων, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στον Βίκτωρα Ιωαννίδη (1903-1984), τον υπαιθριστή Κύπριο ζωγράφο. Η έκθεση με τίτλο Βίκτωρ Ιωαννίδης: θαλασσινοί αναστοχασμοί επικεντρώνεται σε ένα σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με θέμα τη θάλασσα. Τα περισσότερα από τα έργα της θεματικής αυτής φιλοτεχνήθηκαν από το 1969 έως το 1982 και έχουν όλα σχεδόν ως θέμα τους σκηνές από το παλιό λιμάνι της Λεμεσού και το καρνάγιο.

Ο Βίκτωρας Ιωαννίδης σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας (πρόδρομη μορφή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών) με καθηγητές τους Γεώργιο Ιακωβίδη, Νίκο Λύτρα και Σπυρίδωνα Βικάτο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και ως εικονογράφος στη Μεγάλη Ελληνική́ Εγκυκλοπαίδεια. Το 1931 επέστρεψε μόνιμα στη Λεμεσό. Μαζί με τον Γεώργιο Φασουλιώτη ίδρυσε το Ατελιέ́ (1936-1942), το πρώτο εργαστήριο διακοσμήσεων και διαφημίσεων στην Κύπρο. Τις χρονιές 1936 και 1937 συνεργάστηκε με τη σατιρική εφημερίδα ‘Το Γέλιο’ ως αρχισυντάκτης-σκιτσογράφος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγητής τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1931-1933, 1942-1965).

Από́ το 1951 μέχρι το 1981 παρουσίασε το έργο του σε 21 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό́. Το 1963 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας. Το 1984 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική́ προσφορά́ του με το χρυσό́ μετάλλιο της πόλης της Λεμεσού́.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη απευθύνει τις ευχαριστίες της στο Ίδρυμα Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, ιδιαίτερα στον Στέλιο Β. Ιωαννίδη, γιο του αείμνηστου Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, για τη συνεργασία τους στη διεκπεραίωση της έκθεσης. Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της στον Μίμη Σοφοκλέους και στον Δημήτρη Θεοδότου, αντίστοιχα Διευθυντή και Λειτουργό στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Κέντρο Μελετών Λεμεσού, για την παραχώρηση υλικού. Θερμά ευχαριστεί για τον δανεισμό έργων τους: Άντρη Αναστασιάδη, Γιώργο και May Γαλαταριώτη, Αρτεμάκη Ζαχαρίου, Ισαβέλλα Ηλιάδη, Aλόη Κολακίδου, Πλάτωνα Λανίτη, Μάριο Ε. Λανίτη, Αντώνη και Νινώ Μιχαηλίδη, Ιωσήφ Παγιάτα, Ηρακλή Σκυριανίδη, Γαβριέλλα Πούρου Χαραλαμπίδη, Άννα Χατζηαντωνά, Lanitis E.C. Holdings Ltd και άλλους ιδιώτες συλλέκτες.
Επιμελήτριες έκθεσης: Δρ. Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης & Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια του Coco_Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης
Γενικός συντονισμός έκθεσης: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Ιnfo
Eγκαίνια Τετάρτη 13 Οκτωβρίου – Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Λεβέντειος Πινακοθήκη
Λεωνίδου 5, Λευκωσία
Τηλ 22668838

 

 

 

 

Calendar

Prev May Next

SATURDAY 18 MAY

Δ
 
Τ
 
Τ
Π
Π
Σ
Κ