ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
«Φάλαινες τον Αύγουστο» στο Σατιρικό

«Φάλαινες τον Αύγουστο» στο Σατιρικό

  • 31/10/2020 - 01/11/2020
  • Theatre

«Οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν, οι αναμνήσεις είναι ζωντανές»

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη το συγκινητικό έργο του David Berry, «Φάλαινες τον Αύγουστο» σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Ελλαδίτη σκηνοθέτη Νίκου Καραγέωργου. Πέντε παλιοί και αγαπημένοι συνεργάτες, οι Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλιος Καυκαρίδης, Λένια Σορόκου και Νεόφυτος Νεοφύτου ενώνουν μετά από πολλά χρόνια τις δυνάμεις τους και πρωταγωνιστούν σε ένα έργο ύμνο στη ζωή και στην αγάπη που διαρκεί και ξεπερνά τις εποχές και την ηλικία.

Το έργο, το οποίο έγινε κινηματογραφική ταινία το 1987 σε σκηνοθεσία Λίντσει ΄Αντερσον, με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις, είναι ένα τρυφερό πορτραίτο δύο ηλικιωμένων αδερφών, οι οποιες στη δύση τους πια και με εντελώς διαφορετικές στάσεις ζωής, σε ένα περιβάλλον με φίλους και γείτονες το ίδιο ηλικιωμένους με αυτές, αναπολούν το παρελθόν και τη χαμένη τους νιότη, περιμένοντας, όπως κάθε χρόνο, να έρθουν οι φάλαινες κοντά στην ακτή και μαζί τους να έρθει το πολυπόθητο αύριο, το μέλλον που ονειρεύονται.
Στις "Φάλαινες τον Αύγουστο" οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Σχέσεις που γυρίζουν πίσω το χρόνο, πρόσωπα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν το πέρασμά του και ν’ ανακαλύψουν τον τρόπο που θα του αντισταθούν. Μέσα από τις αναμνήσεις, τους φόβους, τις αγωνίες την ελπίδα και τα όνειρα των ηρώων ξεδιπλώνεται μια γλυκειά ιστορία που μιλά για τον άνθρωπο και την αναπόφευκτη πορεία του προς το τέλος, αλλά και για την αξία της ζωής σε οποιοδήποτε στάδιο της ύπαρξής μας.

Υπόθεση του έργου:
Δύο νεαρές γυναίκες, αδελφές, παρακολουθούν κάθε καλοκαίρι τις φάλαινες σε μία ακτή του Μέιν… Εξήντα χρόνια αργότερα, φάλαινες και σύζυγοι έχουν χαθεί, αλλά οι δύο αδελφές εξακολουθούν να αναπολούν το παρελθόν περιμένοντας τις φάλαινες να εμφανιστούν κοντά στην ακτή. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει: οι φάλαινες δεν έρχονται, η Λίμπι είναι πια τυφλή, ισχυρογνώμων και δεσποτική περιμένοντας τη στιγμή του θανάτου της ενώ η Σάρα, πάντα θετική και αισιόδοξη, την περιποιείται υπομονετικά και ανησυχεί πολύ για την κατάστασή της, παραβλέποντας, ίσως, τις δικές της ανάγκες.
Κατά καιρούς, δέχονται διάφορους επισκέπτες, ανάμεσά τους την παλιά τους φίλη Τίσα, έναν ηλικιωμένο υδραυλικό κι έναν Ρώσο εμιγκρέ που τον αντιπαθεί η Λίμπι. Αντίθετα, η Σάρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον αριστοκράτη γείτονά τους, τόσο που μια μέρα τον καλεί σπίτι τους για φαγητό… Η Λίμπι θ’ αρχίσει να συμπεριφέρεται με αγένεια σ’ εκείνον όσο και στην Τίσα, θεωρώντας ότι κινδυνεύει να χάσει την αδελφή - στήριγμα, το ειδύλλιο ναυαγεί πριν καν αρχίσει και η κρίση στις σχέσεις των δυο αδελφών κλιμακώνεται. Η Σάρα αρχίζει να καταλαβαίνει πόσο διαφορετικές θέσεις για τη ζωή και το θάνατο έχουν οι δυο τους και συνειδητοποιεί, για πρώτη φορά μάλλον στη ζωή της, ότι σκέφτεται σοβαρά το - όποιο - μέλλον χωρίς την αδερφή της…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Σκηνοθεσία/Φωτισμός/Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Καραγέωργος Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πόλυς Χατζηκώστα
Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Συμμετέχει: Πόλυς Χατζηκώστα
Εκτέλεση Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Ζωγραφική Eκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Οπτική επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Αννίτα Σαντοριναίου, Στέλιος Καυκαρίδης, Λένια Σορόκου και Νεόφυτος Νεοφύτου.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη που έφυγε από τη ζωή στις 3 Νοεμβρίου 1983.

Info
Πρεμιέρα Σάββατο 31 Οκτωβρίου- Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020
Σατιρικό Θέατρο, 20.30 (Κυρ. 18.30)
Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15
Εισιτήρια €15 / €12
Κρατήσεις 22312940, 22421609
Προπώληση: www.soldoutticketbox.com 

Calendar

Prev April Next

SUNDAY 21 APRIL

Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ
 
 
 
 
 

Similar

MUSIC

LOCOMONDO ΣΤΑ ΠΥΡΓΑ

25/05/2024 - 25/05/2024

CINEMA

ABIGAIL (NΕΑ ΤΑΙΝΙΑ)

18/04/2024 - 24/04/2024

CINEMA

CIVIL WAR

18/04/2024 - 24/04/2024

CINEMA

BACK TO BLACK

18/04/2024 - 24/04/2024

CINEMA

THE CANTERVILLE GHOST

18/04/2024 - 24/04/2024

CINEMA

GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE

18/04/2024 - 24/04/2024