ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
«Φωτιές» στο Θέατρο Ανεμώνα

«Φωτιές» στο Θέατρο Ανεμώνα

  • 24/03/2023 - 26/03/2023
  • Theatre

Η καινούργια παραγωγή του θεάτρου «Ανεμώνα» κάνει πρεμιέρα στη Λευκωσία στις 17 Μαρτίου και θα δοθεί περιορισμένος αριθμός παραστάσεων.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βαρνάβας Κυριαζής.

"Η παράσταση είναι ελεύθερη διασκευή ή βασισμένη στο πρωτότυπο έργο FEUX της MARGUERITE YOURCENAR"

Αποτελεί μια εναλλακτική θεατρική πρόταση, αφού με τη δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή, δύο σημαντικά ποιητικά κείμενα μιας κορυφαίας λογοτεχνικής μορφής της Γαλλίας του εικοστού αιώνα, από το εμβληματικό βιβλίο “Φωτιές”, γίνονται θεατρικά μονόπρακτα και δύο πυρακτωμένοι γυναικείοι θεατρικοί μονόλογοι που υμνούν τον έρωτα και το απόλυτό του, ερμηνεύονται από άντρες ηθοποιούς!

Η Γιουρσενάρ εμπνέεται στο έργο της από γυναικείες μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας και τις συνδέει με λόγια μιας συναισθηματικής αφηγήτριας, εν είδει προσωπικού ημερολογίου που περιγράφει μια ερωτική σχέση, για έναν έρωτα που περικλείει τα πάντα και τις αναπόφευκτες συνέπειες του, διαψευσμένα όνειρα, μάταιες προσδοκίες, ματωμένο ανεκπλήρωτο πόθο. Η παράσταση ενώνει τις ομολογίες δύο εμβληματικών γυναικείων προσωπικοτήτων, οι πράξεις και οι σκέψεις των οποίων ωθούνται κατά τη συγγραφέα από έναν τέτοιο απόλυτο, καταστροφικό,αυτοκαταστροφικό έρωτα.

Δυο γοητευτικά σπαρακτικοί μονόλογοι:

Σαπφώ ή η Αυτοκτονία

&

Μαρία Μαγδαληνή ή η Σωτηρία

Ο μονόλογος της Μαρίας Μαγδαληνής πραγματεύεται τον απόλυτο έρωτα που ενσαρκώνεται στο πρόσωπό της, τον έρωτα που, όπως μας λέει η συγγραφέας, επιβάλλεται στο θύμα του σαν αρρώστια και σαν προορισμός μαζί..
Η Γιουρσενάρ στο νεανικό αυτό διήγημα, γραμμένο το 1935, στηρίζεται σε μια παράδοση που παρουσιάζει την Αγία ως μνηστή του Ιωάννη, που αυτός εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον Ιησού.Το διήγημα, εκτυλίσσεται στις παρυφές των απόκρυφων Ευαγγελίων, αναπλάθοντας ανάγλυφα την ατμόσφαιρα της εποχής του Ιησού στην Εγγύς Ανατολή..
Ο μονόλογος της Σαπφούς πραγματεύεται τον έρωτα ως μια διά βίου εγκαρτέρηση, μια διαρκή αναζήτηση και μια ουτοπία. Ως ερωτευμένη με την Ατθίδα και ακροβάτις στο επάγγελμα-κατά Γιουρσενάρ- η Σαπφώ γυρνοβολάει στα σοκάκια και στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης αναζητώντας επίπονα τον ανέφικτο έρωτα της..

Η ταυτότητα της παράστασης:

ΚΕΙΜΕΝΑ:Μαργκερίτ Γιουρσενάρ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ιωάννα Δ.Χατζηνικολή,
Δραματουργική επεξεργασία: Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Γιάννου
ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Γιώργος Κολιάς
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Βαρνάβας Κυριαζής: Μαρία Μαγδαληνή,
Κρις Σπύρου: Σαπφώ,
Σεμέλη Κυριαζή: Γυναίκα/Τραγούδι

Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Ραφαήλ Αδάμου
Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη
Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου
Φωτογραφίες:Παντελής Χατζημηνάς


Info
Παρασκευή 24-Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Θέατρο Ανεμώνα, 20.30 (Κυρ. 19.00)
Καντάρας 17
Λατσιά, Λευκωσία
Εισιτήρια €15/€12
Κρατήσεις 70007721

Calendar

Prev March Next

FRIDAY 29 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ