ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Φωτογραφική έκθεση «Η εκστρατεία της Μικράς Ασίας» στο Πολιτιστικό της Τρ. Κύπρου

Φωτογραφική έκθεση «Η εκστρατεία της Μικράς Ασίας» στο Πολιτιστικό της Τρ. Κύπρου

  • 08/06/2023 - 30/09/2023
  • Events

Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Moυσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους, μέσα από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922.

Το ταξίδι ξεκινά με αναφορά στην άνθηση του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Στο κύριο μέρος της έκθεσης τα τεκμήρια αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της Εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τελευταίο κεφάλαιο της Εκστρατείας, στη δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Η παραπομπή, η καταδίκη και η εκτέλεσή τους παρουσιάζεται μέσα από τα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από την Δίκη των Έξι, τα οποία ο καλλιτέχνης σχεδίασε όσο παρακολουθούσε τη δίκη με την ιδιότητα του δημοσιογραφικού ανταποκριτή. Σήμερα τα σκίτσα φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντίγραφα των ιστορικών τεκμηρίων που εκτίθενται στην έκθεση « Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα» στην έδρα του ΕΙΜ στην Παλαιά Βουλή, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων και δημοσιεύματα του Τύπου.

Τα τεκμήρια προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ. Έχουν επίσης παραχωρήσει αρχειακά τεκμήρια το Ιστορικό και Πολιτιστικό Αρχείο Πετραλιά, το Αρχείο Μιχαηλ Γ. Θεοτοκά, το Ιστορικό Αρχείο Ελλήνων Προσκόπων και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Info
Eγκαίνια Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Χώρος: Moυσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη
Διάρκεια έκθεσης έως 30.9.2023
Ώρες λειτουργίας 10:00-19:00
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org 

Calendar

Prev July Next

TUESDAY 23 JULY

Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ