ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
“Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου”  στο προαύλιο Φανερωμένης

“Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” στο προαύλιο Φανερωμένης

  • 10/07/2021 - 11/07/2021
  • Theatre

Αυτό το Σαββατοκύριακο το «θέατρο ένα» τιμά τα 200 χρόνια τη Ελληνικής Επανάστασης «9η Ιουλίου» με ζωντανή μουσική και δωρεάν είσοδο στο προαύλιο της Φανερωμένης

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!
Σφάξε μας ούλους τζι' ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν,
κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια,
αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν
τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια»

Με τη δραματοποιημένη παράσταση του επικού έργου του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” το «θέατρο ένα» θα τιμήσει μαζί με όλο τον Ελληνισμό, την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Το έργο, που έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Αντρέα Χριστοδουλίδη, είναι εμπλουτισμένο με ζωντανή μουσική και τραγούδια από τη χορωδία ΙΑΚ «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και χοροί της Φανερωμένης.

Λίγα λόγια για το έργο
Το ποίημα “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” του Βασίλη Μιχαηλίδη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της Κυπριακής ποίησης και λογοτεχνίας. Το ποίημα έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που έγινε την 9η Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού.

Στην θεατρική μεταφορά του έργου και μέσα από το λόγο του μεγάλου μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη αναδεικνύεται το μεγαλειώδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η γλώσσα είναι καθαρή και αναδεικνύει την μεγαλοφυία του ποιητή. Οι χαρακτήρες που στην πλειονότητα τους είναι σύμβολα, αποδίδουν διαχρονικά τα του ποιητή.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Σκηνικά/κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χειρισμός φωτισμού: Ορέστης Μίνος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργης Χριστοδούλου, Ιάκωβος Ιακώβου, Σάββας Μενοίκου, Σωτήρης Μεστάνας , Μιχάλης Χρίστου, Νεκτάριος Λοϊζίδης, Παναγιώτης Τιμοθέου.

Info
Σάββατο 10- Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Προαύλιο Φανερωμένης, 20.30
Λευκωσία
Πληροφορίες 22673296
Είσοδος Ελεύθερη

Calendar

Prev July Next

TUESDAY 23 JULY

Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ