ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η Κίτρινη ταπετσαρία» στο Θέατρο Αιγαία

  • 17/12/2022 - 19/12/2022
  • Theatre


Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου μιας νεαρής γυναίκας που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι, με σκοπό να της επιβάλει μια θεραπεία ανάπαυσης, γι' αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη-μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντάς την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού, της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή, καθώς και την χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα, ακόμα και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα πέρα από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα, με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση εμμονική. Σταδιακά αναδεικνύονται οι συνέπειες του εγκλεισμού της, ενώ μοιάζει να διανύει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που θα ξεπεράσει - λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών - τα όρια της λογικής.

Το κείμενο της Γκίλμαν αποτελεί ένα φεμινιστικό μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και μια έντονη κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου
Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής
Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Σχεδιασμός αφίσας: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Επί σκηνής η Αντωνία Χαραλάμπους

Info
Σάββατο 17- Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022
Θέατρο Αιγαία, 20.30 Κυρ. 19.00
Αγίων Ομολογητών 81
Εισιτήρια €12
Προπώληση Soldouttickets

Calendar

Prev March Next

SATURDAY 25 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
Π
Π
Σ
Κ