ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
«Η μέρα ξεκινά τη νύχτα»: Έκθεση Λευτέρη Τάπα στο NiMAC

«Η μέρα ξεκινά τη νύχτα»: Έκθεση Λευτέρη Τάπα στο NiMAC

  • 22/05/2021 - 27/11/2021
  • Events

Tην έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα «Η μέρα ξεκινά τη νύχτα» παρουσιάζει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ΄Ιδρυμα Πιερίδη] στο πλαίσιο του θεσμού Project Room.

Μέσω του Project Room, το Κέντρο προσκαλεί καλλιτέχνες να χρησιμοποιήσουν τον χώρο του NiMAC ως ένα τρισδιάστατο πεδίο έκφρασης, όπου μπορούν να αναπτύξουν τις εικαστικές, εννοιολογικές και φιλοσοφικές τους αναζητήσεις στη χωρική πραγματικότητα των τριών διαστάσεων.

Ο Λευτέρης Τάπας επιλέγει να εστιάσει στη σύζευξη των αντιθέτων –του φωτός με το σκοτάδι– και μέσα από μία επαναληπτική και αναστοχαστική διαδικασία αναζήτησης προσκαλεί τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το φως.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η πορεία στον χώρο της έκθεσης είναι «μια κυκλική διαδικασία, μια Σισύφεια πορεία, που εξελίσσεται κλιμακωτά, ξεκινώντας από ένα χώρο που παραπέμπει στη νύχτα και σιγά σιγά διασχίζοντας τον, το σκηνικό αλλάζει για να γίνει μέρα. Ένας αέναος κύκλος που μόλις τελειώσει ξεκινάει πάλι από την αρχή. Η σειρά που έχουν τα έργα σχετίζεται με τις ώρες, πρόκειται για μια διφορούμενη πορεία μέσα στον χρόνο, από το σούρουπο ως την αυγή και από την ανατολή μέχρι τη δύση.» Ο θεατής περιπλανιέται μέσα στο σκηνικό ενός τοπίου που υποδηλώνει έναν μαγικό κόσμο από φυσικά φαινόμενα ή στοιχεία, όπως το λυκόφως, η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα, μέσα στα οποία συνδέονται με ποιητικές αντιστοιχίες το απρόβλεπτο της θάλασσας, ο ορίζοντας που χωρίζει το γνωστό από το άγνωστο ή το memento mori μιας έκλειψης.

Η έκθεση «Η μέρα ξεκινά τη νύχτα» περιλαμβάνει σχέδια με μολύβι και μελάνι, εγκαταστάσεις γλυπτών από χαρτί και jesmonite, μεγάλων διαστάσεων κοπτικά, ήχο και εγκαταστάσεις με βίντεο animation για να συνθέσει μια ατμόσφαιρα ή περιβάλλον που μελετά τον χρόνο, τον χώρο, την ελπίδα και την ανάγκη για ένα εσωτερικό μετασχηματισμό-μεταμόρφωση.

Σε αυτούς τους δύσκολους αλλά και απειλητικούς για τον πλανήτη μας καιρούς, ο Λευτέρης Τάπας υποδεικνύει την ανάγκη για μια ουσιαστική «επιστροφή» του ανθρώπου στις απαρχές του, στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με τη φύση αλλά και με τον εαυτό του. Μια σχέση που οδηγεί στη σύζευξη των αντιθέτων, στην οποία η τελετουργία συνυπάρχει με την τεχνολογία, και η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τη νοημοσύνη των προγόνων μας.

Info
NiMAC
Παλιάς Ηλευκτρικής 19
Λευκωσία
Πληροφορίες 22797400
Ώρες Λειτουργίας Τρ. – Σάβ. 10.00- 21.00
Διάρκεια μέχρι Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Calendar

Prev May Next

TUESDAY 21 MAY

Δ
 
Τ
 
Τ
Π
Π
Σ
Κ