ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Η σονάτα του σεληνόφωτος» στο Θέατρο «Γιώργος Λυκούργος»

  • 13/01/2023 - 13/01/2023
  • Music

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, σε δύο παραστάσεις στην Κύπρο, με την Παναγιώτα Βλαντή  στην αφήγηση και σε μουσική Θοδωρή Λεμπέση.

«Η σονάτα του σεληνόφωτος», (1956) ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), χαρακτηρίζει μια νέα εποχή του ίδιου του ποιητή, αφού είναι η πρώτη από τις μακρές συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης, αλλά και γενικότερα για την ποίηση.

Ο Συνθέτης και μαέστρος του έργου, Θοδωρής Λεμπέσης, συνδύασε με την πρωτότυπη μουσική του  σύνθεση, τον λόγο με τη μουσική, υπογραμμίζοντας όλα αυτά που ο ποιητής,  σε ένα σκηνικό μονόλογο, σε μια βαθιά «εξομολόγηση», στο συνδυασμό της ζωής, της ελπίδας, της προσμονής, θέλει να παρουσιάσει. Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή στην αφήγηση του κειμένου, και η ορχήστρα μουσικής δωματίου, με τη συμμετοχή δύο σολιστών του Χρήστου Ζερμπίνου στο ακορντεόν και του Δημήτρη Παπαγγελίδη στην κλασική κιθάρα,  αποδίδουν τα μουσικά σημεία του έργου.

Ο συνθέτης Θοδωρής Λεμπέσης παρουσιάζει σε μία νέα μορφή θεατρικού αναλογίου το βαθύτατα ερωτικό - λυρικό κείμενο του Γιάννη Ρίτσου, της γυναίκας με τα «μαύρα», προσπαθώντας μέσω της μουσικής να φέρει τον θεατή,  να γίνει κοινωνός των «στιγμών» του κειμένου.

Το έργο έχει παρουσιαστεί στην πρώτη του μορφή από το «‘Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το  2021 στη στο κάστρο της Μονεμβασία, στο μέρος καταγωγής του ποιητή και στο Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Επίσης το περασμένο χρόνο έκανε μία μικρή περιοδεία σε πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα.

Ερμηνεία: Παναγιώτα Βλαντή
Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου εγχόρδων οργάνων
Σολίστ: Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα) και Χρήστος Ζερμπίνος (ακκορντεόν)

Συνοδεύει το Σύνολο Δωματίου Λεμεσού
Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί)
Βαρβάρα Λουκά (βιολί)
Ανδρέας Κελλίρης (βιόλα)
Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη (βιολοντσέλο)
Ειρηναίος Κουλλουράς (κοντραμπάσο)

Χορηγός επικοινωνίας LOVE FM 100,7

Info
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο «Γιώργος Λυκούργος», 20.30
Κυριάκου Μάτση 15, Λάρνακα
Προπώληση tickethour.com.cy,
Ταμείο Παττίχειου (για τη Λεμεσό) , ACS couriers

 

Calendar

Prev June Next

THURSDAY 20 JUNE

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
 
Σ
Κ

Similar