ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μπέρντυ, το αγόρι πουλί» στο Θέατρο Σκάλα

  • 01/04/2023 - 02/04/2023
  • Theatre

Ένα αντιπολεμικό έργο που υμνεί το όνειρο της ελευθερίας σε όλες τις εκφάνσεις προτείνει το Θέατρο Σκάλα. Ο λόγος για το μυθιστόρημα «Μπέρντυ, το αγόρι πουλί» του Ουίλιαμ Γουόρτον, ένα σημαντικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έγινε ταινία από τον Άλαν Πάρκερ και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1985.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη, με βάση τη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και τη διασκευή του Πέτρου Νάκου.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα ανατρέπονται, όπου τα κοινωνικά «κεκτημένα» καταβαραθρώνονται για να πάρουν τη θέση τους ο φόβος και η ανασφάλεια, το «Μπέρντυ» είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Καταγράφει τον κόσμο που θελήσαμε να ζήσουμε και τον κόσμο που αποδεχθήκαμε να ζούμε. Υπόσχεται όμως εκείνον τον άλλο κόσμο που οφείλουμε να πιστέψουμε ξανά, να ονειρευτούμε και να ανασυγκροτήσουμε.


Η υπόθεση

Ο Μπέρντυ θαυμάζει τα πουλιά, ένα κατεξοχήν σύμβολο της ελευθερίας. Ο Μπέρντυ είναι αχώριστος με τον Αλ, τον συνομήλικο φίλο του, που τρελαίνεται για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τη γυμναστική. Ο Μπέρντυ εκτρέφει πουλιά, τους μιλάει, τα παρατηρεί, προσπαθώντας να «αποκωδικοποιήσει» τον τρόπο που πετάνε. Ονειρεύεται πως μια μέρα θα μπορέσει να κάνει κι αυτός το ίδιο, να «πετάξει» προς την ελευθερία, να κάνει τη δική του «έφοδο στον ουρανό».

Τα δυο παιδιά, παρά τις έκδηλες διαφορές μεταξύ τους, είναι αχώριστοι φίλοι. Μέσα από τη διαφορετικότητά τους, αλληλοσυμπληρώνονται, αγαπιούνται, ονειρεύονται. Φτιάχνουν κόσμους «ονειρικούς», «ιδανικούς», όπου ζωή κι ελευθερία συναντιούνται και πηγαίνουν χέρι- χέρι, όπως ακριβώς κι οι δυο φίλοι.

Και ξαφνικά, ένα άλλο «πουλί», το «μαύρο πουλί» του πολέμου, εμφανίζεται στις ζωές των δύο φίλων και τις γκρεμίζει, κάνοντας τα όνειρα εφιάλτες, που οδηγούν τον Αλ στην κόλαση του πολέμου και τον Μπέρντυ στην κόλαση του ψυχιατρείου. Με τσακισμένα τα φτερά τους, οι δυο νέοι βιώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

Ο πόλεμος τους χωρίζει βίαια και με την καταστροφική του δύναμη, γκρεμίζει ό, τι είχε αξία για τους δυο φίλους. Και οι δυο βιώνουν, από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας, την απόλυτη φρίκη, η οποία αποτυπώνεται στο τσακισμένο πόδι του ενός, στον εγκλεισμό του άλλου.

Μέσα σ’ αυτήν την τραγική συγκυρία, ο Αλ, βαριά λαβωμένος στη μάχη, αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να επανέλθει στην «κανονικότητα» ο Μπέρντυ, να επανασυνδεθεί με τον κόσμο απ’ τον οποίο αποσυνδέθηκε βίαια.

Ο Αλ, ως «ύστατη λύση», θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον φίλο του για να ξανασταθεί στα πόδια του. Μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων για να ξαναχτίσει το γκρεμισμένο από τον οδοστρωτήρα του πολέμου όνειρο.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ουίλιαμ Γουόρτον
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές – Διασκευή: Πέτρος Νάκος
Σκηνοθεσία : Μόνικα Μελέκη
Σκηνικά / Κοστούμια: Σοφία Χατζήπαπα
Μουσική: Κωνσταντίνος Λεμέσιος
Βίντεο / Προβολές: Ντέμη Εγγλέζου
Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Παπαμιχαήλ
Παίζουν: Γιώργος Νικολάου, Αντώνης Κλεάνθους, Κωνσταντίνος Δημητρίου, Κωνσταντίνος Κυπριανίδης, Ανδρέας Μελέκης, Σταύρος Κωνσταντίνου.

Ιnfo
Σάββατο 1-Κυριακή 2 Απριλίου 2023
Θέατρο Σκάλα, 20.30
Λεωνίδα Κιούπη, Λάρνακα
Προπώληση Εισιτηρίων Tickethour/ACS Courier

Calendar

Prev March Next

THURSDAY 28 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ