ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Νεφέλες του Αριστοφάνη» στο Ανοικτό Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Κύπρου

  • 18/05/2023 - 19/05/2023
  • Theatre

Έχεις δει τα σύννεφα ψηλά να παίρνουν διάφορα σχήματα ;
Οι Νεφέλες μεταμορφώνονται σε ότι επιθυμούν! Σε ότι θέλουν!

Το θέατρο Αντίλογος, προτείνει για το καλοκαίρι του 2023 τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, στην πρώτη σκηνοθετική συνεργασία του θεάτρου με τον Μάριο Κακουλλή. Ο νεαρός σκηνοθέτης, στην πρώτη του αναμέτρηση με τους αρχαίους κλασσικούς, διαμορφώνει μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών, μια νεανική, φρέσκια πρόταση – διασκευή του λαμπρού αριστοφανικού έργου, χρίζοντας πρωταγωνίστριες της παράστασης τις «Νεφέλες του 2023», τη νέα γενιά, προτείνοντας μια παράσταση που θέτει τα θέλω και τις ανάγκες των νέων στο επίκεντρο.

Οι «Νεφέλες» ως πρόταση φτιαγμένη από νέους ανθρώπους, με τα δικά τους εργαλεία, την δική τους οπτική, τη δική τους γλώσσα, τον δικό τους τρόπο δουλειάς, θέτουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με την παιδεία, την φύση και τα αδιέξοδα του σήμερα, πάντα μέσα από το παιχνίδι των μεταμορφώσεων και την καυστική οπτική του Αριστοφάνη.

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Αντωνίου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντρέας Κουτσόφτας, Κλείτος Κωμοδίκης, Βασίλης Παφίτης, Πολυξένη Σάββα, Αντωνία Χαραλάμπους, Χριστίνα Χριστόφια.

Νεφέλες Αριστοφάνης 423
Νεφέλες Αντίλογος 2023
Ένα χάος .

Οι Νεφέλες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. όπου απέσπασε τρίτο βραβείο. Ο Αριστοφάνης που πίστευε ότι οι Νεφέλες είναι από τα καλύτερα έργα του, το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το παρουσιάσει ξανά στο κοινό. Οι Νεφέλες που σώζονται έως σήμερα είναι η δεύτερη εκδοχή. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος στην αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος καυτηριάζει και σατιρίζει τα φροντιστήρια των σοφιστών στην Αρχαία Αθήνα και την «προοδευτική» παιδεία που παρείχαν την εποχή εκείνη και ειδικά ο Σωκράτης, που διαφθείρει υποτίθεται τους νέους με τη διδασκαλία του, παρόλο που ο Σωκράτης δεν δίδαξε ποτέ την σοφιστεία. Το όνομα του έργου οφείλεται στις Νεφέλες (τις νεφελώδεις δηλαδή ιδέες της φιλοσοφίας), τις οποίες, κατά τον ποιητή, ο Σωκράτης θεωρεί θεές, μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα, και μ' αυτές αντικαθιστά τους θεούς της πόλης.


Ελεύθερη μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Διασκευή : Ηθοποιοί & σκηνοθέτης
Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής
Σκηνογραφία: Έλενα Τερέπεη
Ενδυματολογία: Ρέα Ολυμπίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική: Μαρία Spivak
Κινησιολογία: Φώτης Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντρη Ηρακλέους

Info
Πρεμιέρα Πέμπτη 18- Παρασκευή 19 Μάϊου 2023
Ανοικτό Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Κύπρου, 21.00
Λεωφόρος Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία
Προπώληση Soldouttickets
Καταστήματα Stephanis- Electronics
Kρατήσεις 99251331

Calendar

Prev March Next

THURSDAY 28 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ