ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Συγγνώμη» στην ΕΘΑΛ

  • 28/03/2023 - 28/03/2023
  • Theatre

Η ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο της βραβευμένης Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπουτσάκα, το οποίο είναι βασισμένο στο πραγματικό γεγονός μιας αποτρόπαιης δολοφονίας που διέπραξε μια «παρέα» εφήβων στη Βαρκελώνη το 2005 και που είχε τότε συγκλονίσει ολόκληρη την Ισπανική κοινωνία.

Είναι παιδιά της μεσοαστικής τάξης στη σύγχρονη Βαρκελώνη. Παιδιά «κανονικά», με «καλή παιδεία», με γονείς που γνοιάζονται για αυτά. Είναι έφηβοι που διαβάζουν για να μπουν στο πανεπιστήμιο, που σκέφτονται τι δουλειά θα κάνουν στο μέλλον. Παιδιά που παίζουν «τρίβιαλ», που διασκεδάζουν βλέποντας βίαια «βιντεάκια» στο διαδίκτυο. Παιδιά που θα διαπράξουν ένα φρικτό έγκλημα. Έτσι «απλά». Σε μια νυκτερινή τους έξοδο. Πλην όμως μια κάμερα ασφαλείας θα καταγράψει το αποτρόπαιο έγκλημα και το βίντεο θα προβληθεί σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Είναι γονείς της μεσοαστικής τάξης. Καλοί γονείς που θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, που θέλουν όλοι να λένε τα καλύτερα γι’ αυτούς. Γονείς των οποίων η σχέση θα καταρρεύσει καθώς παλεύουν να διαχειριστούν τις φρικτές συνέπειες της πράξης του έφηβου γιου τους ο οποίος συμμετείχε στο έγκλημα. Μια πράξη την οποία αντιμετωπίζουν ως ένα «τραυματικό γεγονός».

Είναι το θύμα του φρικτού εγκλήματος. Γι’ αυτό, προφανώς πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα «τραυματικό γεγονός». Ποιος είναι; Πόσο ανυπεράσπιστο είναι;

Η ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο της βραβευμένης Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπουτσάκα, το οποίο είναι βασισμένο στο πραγματικό γεγονός μιας αποτρόπαιης δολοφονίας που διέπραξε μια «παρέα» εφήβων στη Βαρκελώνη το 2005 και που είχε τότε συγκλονίσει ολόκληρη την Ισπανική κοινωνία.

Το έργο:

Βραβευμένο με το XXXV Βραβείο Θεάτρου CIUTAT D´ALCOI και υποψήφιο για το Βραβείο MARQUÉS DE BRADOMÍN 2007, το σημαντικότερο Βραβείο για Νέους Δραματουργούς, ένα έργο – ντοκουμέντο για τη βία της εικόνας και τον τρόπο που επιδρά στον ψυχισμό των νέων, για τον τρόπο που διαπερνά τις ισορροπίες της σύγχρονης οικογένειας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

Γιατί τόση έξαρση βίας ανάμεσα στους νέους σήμερα; Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι το παιδί σου είναι ένας εγκληματίας; Που βρίσκεται το όριο ανάμεσα στη νεανική ανωριμότητα και το έγκλημα; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει τον θιασώτη της βίας από τον πρωταγωνιστή αυτής της βίας; Ποιος είναι τελικά το θύμα αυτής της βίας και γιατί αυτό το συγκεκριμένο άτομο;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει στο έργο της η Μάρτα Μπουτσάκα. Δομημένο αποσπασματικά, αποδομώντας τον χρόνο και τον χώρο, παρουσιάζει τις σχέσεις των προσώπων πριν και μετά το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο στο τέλος.

Η συγγραφέας δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει, αλλά προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της νεανικής βίας στις διάφορες μορφές της.

Η παράσταση:

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική/σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου
Επί σκηνής: Λουκάς Ζήκος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Γιωρκάτζιης, Ανδρέας Ιωάννου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέλμα Γεωργίου, Άνθη Κάσινου.
Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου
Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Info
Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 20.30
Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76
Λεμεσός
Εισιτήρια €15/€10
Κρατήσεις 25877827
Προπώληση www.soldoutticketbox.com , Καταστήματα Στεφανής

Calendar

Prev June Next

SUNDAY 16 JUNE

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
 
Σ
Κ