ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Χαλίλ Γκιμπράν «Ο  ΠΡΟΦΗΤΗΣ» στο Μελίνα Μερκούρη

Χαλίλ Γκιμπράν «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ» στο Μελίνα Μερκούρη

  • 29/10/2021 - 01/11/2021
  • Theatre

«Δεν είστε φυλακισμένοι στα σώματα σας ούτε περιορισμένοι στα σπίτια ή τα χωράφια.
Αυτό που είστε κατοικεί πάνω από το βουνό και περιπλανιέται με τον άνεμο.
Ελεύθερο πνεύμα που περιτυλίγει τη γη και κινείται στον αιθέρα.
Εάν οι λέξεις αυτές είναι θολές, μη γυρέψετε να τις ξεκαθαρίσετε.
Θολή και συννεφασιασμένη είναι η αρχή όλων των πραγμάτων, αλλά όχι το τέλος τους»

«Ο Προφήτης» το διασημότερο έργο του σπουδαίου λιβάνιου ποιητή, στοχαστή και ζωγράφου, Χαλίλ Γκιμπράν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Τη μεταφορά επί σκηνής του φιλοσοφικού αυτού έργου ανέλαβαν ο ηθοποιός Αντώνης Κατσαρής (σκηνοθετική επιμέλεια-ερμηνεία) και η χορογράφος-χορεύτρια Ελένη Aneesha Μιχαήλ (χορογραφία-χορός) επιδιώκωντας μέσα από το λόγο, το χορό, τη μουσική και το φως, η παράσταση να παραμείνει πιστή στην οραµατική διάσταση του έργου. Στην παράσταση συμμετέχει ο νεαρός τσελίστας Μιχάλης Βασιλειάδης ο οποίος συνέθεσε και τη μουσική.
Ο Χαλίλ Γκιμπράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε πωλήσεις ποιητής όλων των εποχών μετά τον Σέξπηρ και τον Λάο Τσε. Μέσα από το συγγραφικό του έργο επιχείρησε να γεφυρώσει τον πολιτισμό της Ανατολής με αυτόν της Δύσης. Ο «Προφήτης» που θεωρείται δικαίως το αριστούργημα του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα ποιητικά βιβλία όλων των εποχών.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν έγραψε πολλές φορές τον "Προφήτη" του μέχρι να εκδοθεί, τελικά, το 1923 στην Αμερική για να κάνει στη συνέχεια -χωρίς σταματημό- πολλές επανεκδόσεις. Γραμμένο αρχικά στην αγγλική γλώσσα και μεταφρασμένο σε άλλες σαράντα το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον ίδιο τον ποιητή με μυστικιστικά σχέδια που αποκωδικοποιούν την ανθρώπινη ψυχή και το πνεύμα. Πρόκειται για μια σύνθεση 23 ποιητικών στοχασμών με επιρροές από τον χριστιανισµό, τον σουφισµό, τον ινδουισµό και τη θεοσοφία. Η ανθρώπινη επικοινωνία και συνύπαρξη αποτελεί το κύριο αντικείµενο του ποιητικού στοχασµού αναδεικνύοντας την έννοια της καθολικής αγάπης.

Ο ίδιος ο ποιητής πίστευε πως ο «Προφήτης» ήταν το σηµαντικότερο του έργο:«Πιστεύω πως, από τότε που συνέλαβα τον Προφήτη στο όρος Λίβανος, δεν µπορώ να υπάρξω χωρίς αυτόν. Φαίνεται πως έγινε ένα τµήµα του εαυτού µου. Φύλαξα το χειρόγραφο για τέσσερα χρόνια προτού το παραδώσω στον εκδότη µου, επειδή ήθελα να είµαι βέβαιος, απόλυτα βέβαιος, πως κάθε του λέξη είναι ό,τι καλύτερο έχω να προσφέρω».

Το έργο
Αφού έζησε 12 χρόνια στη μακρινή πόλη της Ορφαλεζίας ο προφήτης Αλ Μουσταφά σύντομα θα επιβιβαστεί σε ένα πλοίο το οποίο θα τον ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του. Στο δρόμο του προς το πλοίο θα συναπαντηθεί με τους κατοίκους της πόλης με τους οποίους ξεκινάει μια σειρά από συζητήσεις μέσα στις οποίες φιλοσοφούνται διάφορα θέματα γύρω από τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο Προφήτης δίνει απαντήσεις σε θέματα θεμελιώδη όπως η αγάπη, τα παιδιά, το φαγητό και το ποτό, το μοίρασμα με άλλους ανθρώπους, η προσευχή, η ευχαρίστηση, ο θάνατος.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ του Χαλίλ Γκιμπράν
Παράσταση βασισμένη στο ποίημα «Ο Προφήτης»
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αντώνης Κατσαρής
Χορογραφία: Ελένη Aneesha Μιχαήλ
Μουσική: Μιχάλης Βασιλειάδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κατασκευή κοστουμιών: Σουζάνα Ιωάννου
Σχεδιασμός αφίσας (γραφικά): Κώστας Βασιλειάδης
Κινηματογράφηση (σποτ-υλικό προβολής): Φώτος Κυπριανού (WeFilm)
Φωτογραφίες: Γεωργία Μεσιήτη
Παραγωγή: Χοροθεατρική Ομάδα «Κύκλοι»
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
email contact: georgia.music@gmail.com

Επί σκηνής:
Αντώνης Κατσαρής: Ερμηνεία
Ελένη Aneesha Μιχαήλ: Χορός
Μιχάλης Βασιλειάδης: Τσέλο

•Διάρκεια παράστασης: 70’ λεπτά

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΡΙΚ, Η Καθημερινή

Info
Πρεμιέρα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου - Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021
Θέατρο Μελίνα Μερκούρη
Παλιά Λευκωσία (παρά της Πύλης Αμμοχώστου)
Ώρες Παρ. 20.30, Σάβ. 18.30 & 20.30, Κυρ. 18.30 Δευ. 20.30
Eισιτήρια €10
Πληροφορίες: 96306617

Calendar

Prev April Next

SATURDAY 27 APRIL

Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ