«Χειμερινό ταξίδι» στο Παλλάς

  • 27/02/2021 - 27/02/2021
  • Music

Το εμβληματικό έργο του Franz Schubert δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά με τον αριθμό op. 89 (D911) το 1828 και άλλαξε για πάντα τον πολιτισμό μας, κατακυρώνοντας ένα καινούριο είδος τέχνης, τον κύκλο τραγουδιών (lieder) ως σύνθετο λυρικό λόγο. Γράφτηκε πάνω στον κύκλο ποιημάτων του Wilhelm Müller όπου τα τραγούδια μιλούν για τα συναισθήματα ενός απεγνωσμένου και χωρίς ανταπόκριση έρωτα, που βιώνει ένας μελαγχολικός οδοιπόρος κατά την περιπλάνηση του στη χειμωνιάτικη φύση. Το Winterrise παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό, με την ιδιαιτερότητα της σπανιότητας παρουσιάσεων του συγκριμένου κύκλου τραγουδιών από γυναικεία φωνή.

Περισσότερες Πληροφορίες:
Σπάζοντας τα όρια του χωροχρόνου, το ταξίδι του πρωταγωνιστή αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις, έχοντας αφετηρία τα άδυτα του υποσυνείδητου, στιγματισμένο από τις εμμονές και την απόγνωση. Κλιμακωτά εναλλάσεται και τελικά μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο, στο μουντό χειμωνιάτικο τοπίο όπως το αντιλαμβάνεται και περιγράφει ο οδοιπόρος. Το σκηνικό των ποιημάτων του Müller, αντικαθιστά η αρχέγονη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Κυπριακής φύσης, μέσα από τα έργα του Κίκα, ως ένας εύθραυστος σύνδεσμος ανάμεσα στον ταραγμένο ψυχισμό του πρωταγωνιστή και της πραγματικότητας.

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αναλαμβάνουν η μεσόφωνος, με αξιόλογη καλλιτεχνική παρουσία στη Βιέννη, Μαρία Μαγδαληνή Ιακώβου και ο διακεκριμένος πιανίστας Πλωτίνος Μικρομάτης. Τη μουσική θα πλαισιώνουν προβολές έργων του καταξιωμένου εικαστικού Σταύρου Κίκα. Η προσαρμογή και η σκηνοθεσία ανήκουν στον συνθέτη Γιώργο Παπαγεωργίου.

Συντελεστές:

Mezzo-soprano, Μαρία Μαγδαληνή Ιακώβου
Πιάνο, Πλωτίνος Μικρομάτης
Αφηγητής, Γιώργος Παπαγεωργίου
Εικαστικά έργα, Στάυρος Κίκας
Σκηνοθεσία, Γιώργος Παπαγεωργίου
Παραγωγή Ad Libitum

Info
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
Παλλάς, 19.00
Ρηγαίνης και Αρσινόης
Πύλη Πάφου, Παλαιά Λευκωσία
Εισιτήρια www.soldoutticketbox.com 

Calendar

Prev March Next

TUESDAY 9 MARCH

Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
Κ