ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Χώρα - Ιωάννης Κισσονέργης στο  Λεβέντειο Μουσείο

Χώρα - Ιωάννης Κισσονέργης στο Λεβέντειο Μουσείο

  • 17/05/2022 - 30/10/2022
  • Events

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αγγίζοντας ακόμα μια πτυχή του… DNA της πρωτεύουσας, παρουσιάζει την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης, η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση έρχεται να διανθίσει την 33χρονη πολιτιστική δράση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του: να προβάλλει τη μοναδικότητα της σύγχρονης ιστορίας της πρωτεύουσας.

Η Χώρα, Λευκωσία όπως ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια, αποκαλύπτεται στο κοινό μέσα από τον ιδιάζοντα χρωστήρα του γενάρχη –θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε– της κυπριακής τοπιογραφίας, του Ιωάννη Κισσονέργη. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο.

Ο Κισσονέργης γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίδαξε και έδρασε στη Χώρα, στη δική του πόλη, τη Λευκωσία. Δεν είναι τυχαίο που δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων τα οποία συνδέονται και απεικονίζουν την πόλη του, τους τόπους που πέρασε σημαντικό χρόνο της ζωής του· μια πόλη που ταυτίζεται με τους οικείους και αγαπημένους χώρους τόσο του ιδίου αλλά και του κοινού του, που δεν ήταν άλλο από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τους Λευκωσιάτες. Ταυτόχρονα, οι τοπιογραφίες του αγαπήθηκαν και από ξένους επισκέπτες που ήθελαν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ενθύμια και εικόνες από την επίσκεψή τους στο νησί.

Περιοχές, δρόμοι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ζωγράφου ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, αλλά και με έργα σύγχρονων φωτογράφων, προσκαλώντας τον θεατή να ανατρέξει νοητά στη Λευκωσία του χθες και του σήμερα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιμελητές μελέτησαν παλαιούς χάρτες της πόλης, καθώς και άλλους χάρτες κυρίως των αρχών του 20ού αιώνα από το Κυπριακό Κτηματολόγιο και από εκδόσεις της εποχής. Την έρευνα συμπλήρωσε η λεπτομερής φωτογραφική καταγραφή της σημερινής Λευκωσίας, τόσο των ελεύθερων περιοχών όσο και των κατεχόμενων, με αποτέλεσμα να έχουμε προσδιορίσει σχεδόν με ακρίβεια τα σημεία που επέλεξε να ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης. Οι τοπιογραφίες που αφορούν τη Λευκωσία χωρίζονται σε τρεις βασικές ενότητες: τις γενικές όψεις, τους δρόμους και τα μνημεία της πόλης.

Έτσι, στην ιδιαίτερη αυτή έκθεση η Χώρα, η παλιά Λευκωσία του Κισσονέργη, ζωντανεύει, αναπολεί και νοσταλγεί την αλλοτινή, ρομαντική εικόνα της. Τα έργα του καλλιτέχνη μετατρέπονται σε μνήμη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της πόλης μας, καλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνεισφορά έργων του Ιωάννη Κισσονέργη, με τη μορφή δανείου, από οργανισμούς και ιδιώτες συλλέκτες.

Ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση της έκθεσης αποτέλεσε η υποστήριξη των Αντώνη Γεωργίου, Ιωάννη Γεωργίου, Μιχάλη Γεωργίου και Μαρίας Μουσκίδη, των εγγονών του μεγάλου δημιουργού. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της οικογένειας της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη, που επέτρεψε στο Μουσείο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τη γλαφυρή πένα της.

Την έκθεση συνοδεύει και μια πλούσια έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν οι επιμελητές της έκθεσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy ), όπως και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum ).


Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Συνεργάτης: Λεβέντειος Πινακοθήκη
Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Χορηγός επικοινωνίας: Η Καθημερινή

Ιnfo
Τρίτη 17 Μαΐου - Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ιπποκράτους 15-17, Λευκωσία
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Calendar

Prev March Next

FRIDAY 29 MARCH

Δ
 
Τ
 
Τ
 
Π
 
Π
Σ
Κ