ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

10 ταινίες με αέρα Hollywood που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πρόκειται για ένα ''φαινόμενο'' που πάντα υπήρχε αλλά εδώ και περίπου ένα χρόνο γίνεται όλο και πιο συχνό. Ταινίες του Hollywood ή και ανεξάρτητες παραγωγές έρχονται στην Ελλάδα για γυρίσματα με ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε να έχουν ξεκινήσει παραγωγή από το 2018 όταν ακούσαμε για το ''Monday'' Αργύρη Παπαδημητρόπουλου το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει. 

Από τότε ξέρουμε πως η Dakota Johnson, o Peter Sarsgaard και η Olivia Colman έχουν γυρίσει στις Σπέτσες την ταινία ''The Lost Daughter'', o Daniel Craig αναμένεται να έρθει κι αυτός στις Σπέτσες για το σίκουελ του ''Knives Out'', η Kristen Stewart, ο Viggo Mortensen και η Léa Seydoux για την αναβίωση της ταινίας ''Crimes of the Future'' και, πιο πρόσφατα, ο Antonio Banderas για το ''Barracuda'' που αναμένεται να αρχίσει γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη τέλη του Ιούνη. Κι ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα θα είναι φόντο σε τόσες ενδιαφέρουσες παραγωγές, τα γυρίσματα στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. 

Για την ακρίβεια, η πρώτη ταινία του Hollywood που γυρίστηκε στην Ελλάδα, ήταν επίσης και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία της Sophia Loren, πίσω στο 1957. Το ''Boy on a Dolphin'' είχε πραγματοποιήσει γυρίσματα σε μια σειρά από περιοχές όπως η Ύδρα, η Αθήνα, η Ρόδος, η Κόρινθος και η Μύκονος. Η Loren υποδυόταν την Φαίδρα, μια Υδραία που όσο έκανε κατάδυση στον βυθό της Ύδρας ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι.

Το 1960 η ρομαντική κωμωδία ''Never on Sunday'' (που μας έδωσε αν μη τι άλλο το βραβευμένο με Oscar τραγούδι ''Τα Παιδιά του Πειραιά'') του Jules Dassin γυρίστηκε στον Πειραιά με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Ίλια, μιας ιερόδουλης στο λιμάνι του Πειραιά.

Ένα χρόνο αργότερα η πολεμική ταινία ''The Guns of Navarone'' κυκλοφόρησε, με τα γυρίσματα να έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Ρόδου. Μεταμφιεσμένοι σε Έλληνες ψαράδες που επιβαίνουν σε ένα παλιό αλιευτικό καΐκι, 6 στρατιώτες της Συμμαχίας πλέουν σε ολόκληρο το Αιγαίο, όπου θα πέσουν πάνω σε ένα γερμανικό περιπολικό σκάφος χωρίς ωστόσο να τους υποψιαστούν οι Γερμανοί.

Το 1964, με γυρίσματα σε περιοχές της Κρήτης, κυκλοφόρησε η βραβευμένη με τρία Oscars ''Zorba the Greek'' του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στον ''Αλέξη Ζορμπά'' του Νίκου Καζαντζάκη, με πρωταγωνιστές τους Anthony Quinn, Alan Bates, Ειρήνη Παπά κ.ά. 

O James Bond το 1981 ήρθε στην Κέρκυρα και στα Μετέωρα με τον Roger Moore και το ''For Your Eyes Only''. Εδώ ο 007 μπλέκεται σε μια πλεκτάνη ενός Έλληνα επιχειρηματία ενώ παράλληλα ερωτεύεται την όμορφη Μελίνα που αναζητά εκδίκηση για την δολοφονία των γονιών της. 

Η, βραβευμένη με Oscar ''Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας'', ''Mediterraneo'' γυρίστηκε στο Καστελόριζο. Η πλοκή εξελίσσεται κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα νησί του Αιγαίου, ξεχασμένοι από τον πόλεμο, και αλληλεπιδρούν με τους ντόπιους. Πρωταγωνιστές οι Diego Abatantuono, Claudio Bigagli και η Βάνα Μπάρμπα. 

Η Penelope Cruz και ο Nicolas Cage πρωταγωνίστησαν στο ρομαντικό δράμα ''Captain Corelli's Mandolin'' που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά και κυκλοφόρησε το 2001. Βασισμένη στο βιβλίο του Louis de Bernieres. Η υπόθεση διαδραματίζεται στα 1942, όταν μια διμοιρία Iταλών στρατιωτών φτάνει στην Κεφαλονιά. Μια ερωτική σχέση θα δημιουργηθεί ανάμεσα στον λοχαγό των Iταλών και την κόρη του τοπικού γιατρού. 

Φυσικά το ''Mamma Mia!'' δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Η ταινία - μιούζικαλ του 2008 γυρίστηκε στην Σκόπελο (παρόλο που για τις ανάγκες της ταινίας το νησί λεγόταν Καλοκαίρι) με πρωταγωνιστές τους Meryl Streep, Pierce Brosnan και Amanda Seyfried.

To 2014 κυκλοφόρησε το ''The Two Faces of January'' με πρωταγωνιστές τον Viggo Mortensen, την Kirsten Dunst και τον Oscar Isaac. Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Chester και η Colette, φτάνουν στην Αθήνα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και συναντούν τον ξεναγό τους στην Ακρόπολη. Ο ξεναγός, ωστόσο, ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος στον φόνο ενός άντρα που o Chester ισχυρίζεται πως τους επιτέθηκε. 

Και μιας και η ταινία έχει κυκλοφορήσει ήδη, πρέπει να αναφέρουμε και την ''Monday'' του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Winter Soldier του ''Captain America'' Sebastian Stan. Η ταινία ακολουθεί ένα ζευγάρι που γνωρίζεται μια Παρασκευή σε ένα πάρτι και ακολουθεί την πορεία της σχέσης τους μέχρι που αναπόφευκτα έρχεται η... Δευτέρα.