Loading...
Δέκα χρόνια Λεβέντειος Πινακοθήκη
Μία δεκαετία εκδηλώσεων και πολιτισμού με φόντο το μεγαλείο της ευρωπαϊκής τέχνης!
Αυτή την επετειακή χρονιά, η Πινακοθήκη ανοίγει τους ορίζοντές της με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που ενισχύουν την προσβασιμότητα.
Μέσα σε δέκα χρόνια η Λεβέντειος Πινακοθήκη δεν κατόρθωσε μόνο να κατακτήσει υψηλούς στόχους, να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την προβολή και τη μελέτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να εδραιώσει συνεργασίες με καταξιωμένα μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, να παρουσιάσει πλούσιο εκθεσιακό, εκδοτικό και ερευνητικό έργο· πέτυχε ακόμη να φέρει κοντά της το κοινό ανοίγοντας τους χώρους της σε όλους και να λειτουργήσει ως πομπός πολιτισμού στέλνοντας –με πρωτότυπο τρόπο– το μήνυμα πως ο κόσμος της τέχνης μπορεί και πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους!
Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας έγιναν πολλά. Το ταξίδι στην τέχνη ξεκίνησε από τις μόνιμες Συλλογές και τους νέους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις. Νέοι τρόποι επικοινωνίας καθιέρωσαν την Πινακοθήκη στη συνείδηση του κόσμου. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν καινοτόμες δράσεις. Διοργανώθηκαν εκθέσεις, μικρές και μεγάλες, με πρωτοποριακή θεματολογία, επιμέλεια και οπτική. Ξεχωριστή ήταν και η προσέγγιση στα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα: το Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης έκανε τη μάθηση παιχνίδι και το παιχνίδι αφορμή για εξερεύνηση και γνώση. Μαζί, μικροί και μεγάλοι, πέρασαν τις πόρτες της Πινακοθήκης για να γνωρίσουν βιωματικά πτυχές της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής παράδοσης, για να ταξιδέψουν στον κόσμο των μουσείων, να «δουν» αυτόν τον διαφορετικό κόσμο με νέα μάτια. Έτσι, έγινε θεσμός και η διά βίου εκπαίδευση με ιδέες και δράσεις που εγείρουν τη φαντασία και «ξεκλειδώνουν» τη δημιουργικότητα.
Πρώτιστα, όμως, η Λεβέντειος Πινακοθήκη αναδείχθηκε στα χρόνια αυτά ως ένας χώρος διαλόγου και επικοινωνίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες. Και αυτό γιατί ο στόχος ήταν, πάντοτε με γνώμονα τον επισκέπτη, να προσφέρουμε κάτι παραπάνω. Μαζί με την ιδιαίτερη ματιά μας στον κόσμο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και την επαφή με την τέχνη στις ποικίλες εκφάνσεις της, θελήσαμε να λειτουργήσουμε με θετικό πρόσημο στην κοινωνία των πολιτών· να προσκαλέσουμε τον κόσμο να δει, πέρα από την τέχνη, και τη ζωή με τρόπο διαφορετικό· να καλλιεργήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης· να φανταστούμε, μαζί με το κοινό μας, έναν κόσμο «έξω από το κουτί». Προσκαλέσαμε τον επισκέπτη να ερμηνεύσει τον ίδιο του τον εαυτό και τον κόσμο γύρω του ανοιχτόμυαλα, έχοντας ως μέτρο τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, τον κόσμο των ιδεών και των χρωμάτων.
Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στη συμμετοχικότητα. Στο πέρασμα από την ατομική παρουσία στη συλλογική συμμετοχή, οι παρευρισκόμενοι σχετίζονται και λειτουργούν διαδραστικά με τις Συλλογές, καθώς και με άλλα μέλη του κοινού ή της ομάδας που υλοποιεί τη δράση. Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλέσαμε το κοινό να ζωγραφίσει μέσα στους χώρους της Πινακοθήκης, μιλήσαμε για «σύνορα που δεν είναι σύνορα», ταξιδεύοντας με σύγχρονους εικαστικούς στους δρόμους της πόλης έως την Πράσινη Γραμμή, αλλά και πέρα από την πόλη, με εξορμήσεις στις οποίες «η Πινακοθήκη ταξιδεύει» – ιδέες και πρακτικές στην οποίες σκοπίμως επανερχόμαστε την επετειακή χρονιά που έρχεται. Πιστεύοντας πως οποιοδήποτε κοινωνικό θέμα εντάσσεται με αυτόν τον τρόπο στην ατζέντα μας περνά με διαφορετικό τρόπο και στη συνείδηση του κόσμου, μιλήσαμε για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, πραγματευτήκαμε την αποτύπωση του κυπριακού τοπίου, όπως και της κυπριακής ταυτότητας στο πέρασμα του χρόνου στο νησί της Αφροδίτης. Αγγίξαμε την έννοια της ανθρώπινης παρουσίας στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο. Φέραμε στο προσκήνιο τα θέματα του φύλου, της γυναικείας υπόστασης στον μύθο και στον χρόνο, στο χθες και στο σήμερα. Επιστρατεύσαμε όλες τις μορφές της τέχνης: την ποίηση και τη λογοτεχνία, τον χορό, τη μουσική, το θέατρο. Επιλέξαμε να γεφυρώσουμε την τέχνη με τη ζωή: διαλογισμός, μόδα, ανθοδετική, γευσιγνωσία, yoga, ακόμα και το τολμηρό cocktail hour, πήραν το άρωμα της Πινακοθήκης, φέρνοντας μέσα στους χώρους μας διαφορετικές ιδέες και πρόσωπα κάθε φορά.
Στα χρόνια αυτά μάθαμε πολλά. Οι δυσκολίες έγιναν αφορμές για να προχωρήσουμε παραπέρα. Από τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας, με τις άδειες αίθουσες και τις σφραγισμένες πόρτες, η Πινακοθήκη έμαθε να ανοίγει «παράθυρα» με διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας. Ενίσχυσε την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έμαθε να λειτουργεί πιο ευέλικτα, να προσεγγίζει με τρόπο αλλιώτικο και ένα νεότερο, τολμηρότερο κοινό. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες βασισμένες σε νέες, φρέσκιες ιδέες, που μάλιστα καταγράφηκαν ως καλές πρακτικές από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων της UNESCO – μία ακόμη διάκριση για την Πινακοθήκη.
Στόχος για το 2024 είναι να προσκαλέσουμε το κοινό να κάνει μαζί μας αυτή την αναδρομή στην πρώτη δημιουργική μας δεκαετία· να ξαναζήσει, να θυμηθεί, να επαναπροσεγγίσει και να απολαύσει την κάθε στιγμή. Γι’ αυτό και φέτος, οι πόρτες είναι πιο ανοιχτές από ποτέ – όπως και οι ορίζοντές μας.
Η έμφαση αυτή την επετειακή χρονιά δίνεται στην προσβασιμότητα. Για να είναι η Πινακοθήκη ένας χώρος που απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά, ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ενισχύουν την προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ προσφέρονται ξεχωριστές δράσεις για την τρίτη ηλικία ή πρωτοβουλίες για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Γιατί πάνω από όλα, η Πινακοθήκη είναι ένας χώρος που γεφυρώνει τις αντιθέσεις, που φέρνει κοντά τις γενιές και τους ανθρώπους.
Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας αυτά τα δέκα πρώτα χρόνια, τα τόσο ουσιαστικά και δημιουργικά. Μαζί φθάσαμε ως εδώ κρατώντας τα πόδια μας γερά στη γη και το μυαλό μας στα σύννεφα… Έχοντας πλέον δυνατά θεμέλια, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε ένα ακόμη πιο δυναμικό, πιο διαδραστικό, πιο συναρπαστικό αύριο – το αύριο της επόμενης δεκαετίας που θα το σχεδιάσουμε μαζί!
Εκθέσεις και Εκδηλώσεις για το πρώτο εξάμηνο:
1. Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ!
Στα πλαίσια των εορταστικών μας εκδηλώσεων, και κατά τη διάρκεια του χρόνου, το προσωπικό της Λεβεντείου Πινακοθήκης εγκαταλείπει για λίγο το κτίριο της οδού Αναστασίου Γ. Λεβέντη και επισκέπτεται διάφορα σημεία του νησιού προσφέροντας δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
21-31 Μαρτίου 2024: Nicosia Mall
Το «ταξίδι» μας αυτό ξεκινά στις 22 Μαρτίου από το Nicosia Mall, όπου θα βρισκόμαστε μέχρι και τις 30 Μαρτίου. Εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους πολύ μικρούς μας φίλους αλλά και για εφήβους και ενήλικες θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη Λεβέντειο Πινακοθήκη έξω από τα συνηθισμένα της όρια. Παράλληλα θα τρέχουν διαγωνισμοί με πλούσια δώρα.
Οι επόμενοι προορισμοί θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Α. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: 1,2,3, ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ! - 1,2,3…PAINT!
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Διάρκεια έκθεσης 06/04 – 10/06 2024
Η επετειακή προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης που εγκαινιάζεται στις 5 Απριλίου, βάζει τον επισκέπτη στο επίκεντρο! Επιλεγμένα έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης θα είναι διαθέσιμα για ‘αναπαραγωγή’, αφού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει τα έργα με την καθοδήγηση των αριθμών. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό (και όχι μόνο) να ζωγραφίσει και να ξαναζωντανέψει τα έργα των μεγάλων ζωγράφων μέσα στο χώρο του Μουσείου, αφήνοντας παράλληλα και μια δική του πινελιά!
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης θα γίνουν και εκδηλώσεις, όπου συγκροτήματα και dj θα πλαισιώνουν μουσικά τη δράση ‘Ζωγραφίζω με αριθμούς’.
2. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Διάρκεια έκθεσης 25/06 – 30/09 2024
Η έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Κύπρο πραγματεύεται το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη ζωή και καθημερινότητα των αθλητών πριν – κατά -και μετά τους αγώνες καθώς και τη διαδρομή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής από την Ίδρυση της μέχρι σήμερα.
3. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΝΘΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Λεβέντειος Πινακοθήκη εγκαινίαζει το φθινόπωρο μια εμβληματική έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, που αφορούν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μας τις δεκαετίες του 60 και 70.
Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΕΧΝΗΣ
1. CALL FOR ART
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκαλεί σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη διαίρεση της χώρας μας, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.
Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της Πινακοθήκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024-αρχές του 2025 παράλληλα με την έκθεση για τον Τηλέμαχο Κάνθο. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της Πινακοθήκης, θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν, δημιουργικά εργαστήρια που μπορεί να απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.leventisgallery.org/whats-on/events/516
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΣ – ΜΑΙΟΣ 2024:
1. Πορτραίτα: Νέα σειρά δημιουργικών εργαστηρίων Φιλοσοφίας για παιδιά με τους "Μικρούς Φιλόσοφους" την Μαρίνα και την Ρεβέκκα Κατσαρή
Χωράει ο εαυτός μου σε ένα πορτραίτο; Πως βρίσκω τη θέση του δικού μου πορτραίτου ανάμεσα στα πορτραίτα των άλλων; Αν ο κόσμος και το σύμπαν είχαν ένα πορτραίτο, πως θα έμοιαζε αυτό; Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, η Μαρίνα Κατσαρή και η Ρεβέκκα Κατσαρή προσφέρουν στους/στις μικρούς/ές επισκέπτες/τριες τρία μοναδικά εργαστήρια Φιλοσοφίας για Παιδιά με θέμα τη σχέση μεταξύ της αυτογνωσίας και της συνύπαρξης. Tα εργαστήρια αντλούν έμπνευση και συναρτώνται με πορτραίτα τα οποία εκτίθενται στην Πινακοθήκη. Σκοπός των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να προσεγγίσουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως τρόπο ζωής στο σχολείο, στην οικογένεια, στο παιχνίδι. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αυτοτελείς συναντήσεις.
· Εργαστήριο 1: «Ποιος/α είμαι εγώ;» (Σάββατο, 9 Μαρτίου, 10:15-11:15 & 11:30-12:30)
· Εργαστήριο 2: «Εγώ και οι άλλοι.» (Σάββατο, 13 Απριλίου,10:15-11:15 & 11:30-12:30)
· Εργαστήριο 3: «Εγώ και οι άλλοι μέσα στον κόσμο.» ( (Σάββατο, 11 & 25 Μαΐου, 10:15-11:15 & 11:30-12:30)
Σχεδιάστριες/ εμψυχώτριες εργαστηρίων: Ρεβέκκα και Μαρίνα Κατσαρή.
Ηλικίες: 5-7 (10:15-11:15) και 8-11 (11:30-12:30)
2. Διαγωνισμός: Ένα μοναδικό πορτραίτο
“Θα ήθελες και εσένα η ζωγραφιά σου να γινόταν έκθεμα της Λεβεντείου Πινακοθήκης ζωγραφίζοντας το δικό σου μοναδικό πορτραίτο;”
Με αυτή την ερώτηση, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει για άλλη μια φορά τις πόρτες της στους μικρούς μας φίλους και τους δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούν από όλα τα πορτραίτα των συλλογών μας και να δημιουργήσουν το δικό τους πορτραίτο.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών από 6 έως και 18 χρονών.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν μοναδικά βραβεία. Ακουστικά ζωγραφισμένα στο χέρι από τον Street Artist Γιώργο Κύρου και εμπνευσμένα από τα έργα των συλλογών μας.
Δ. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ:
Οι Διαλέξεις της Τετάρτης έχουν πια καθιερωθεί και εδώ και δέκα χρόνια έχουν προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία. Να ακούσουν, να γνωρίζουν και να μάθουν πολλά σε σχέση με την ιστορία της τέχνης, τη σύγχρονη μουσειολογία, την ιστορία, λογοτεχνία και αλλα πολιτιστικά θέματα. Με στόχο να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να εντάξουμε στο θεσμό αυτό μια εναλλακτική θεματολογία και ομιλητές που θα προσελκύσουν και διαφορετικό κόσμο, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους από το χώρο της τέχνης και όχι μόνο.
1. 28/02/2024
«Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά…» από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», στις 19:30
Ένα νοσταλγικό ταξίδι μνήμης από τον «έξοχο λιμένα Ατταλείας» και την απόρθητη καστροπολιτεία της Αλάγιας μέχρι τους πρόποδες του αγέρωχου Αργαίου, στην Καππαδοκία των ακριτών, των θρύλων και των τρωγλοδυτών. Και από την απόμακρη Σύλλη μέχρι τις σφριγηλές ρωμαίικες κοινότητες των Αδάνων και της Μερσίνας, με τους δραστηριότατους εμπόρους και την έντονη κοινωνική ζωή. Εκεί…, από τις εσχατιές του Ελληνικού Κόσμου της Μικρασίας στην πολυφίλητη Κύπρο.
Ο Θοδωρής Κοντάρας ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Άρθρα, εργασίες και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε λαογραφικά και ιστορικά βιβλία, σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες μικρασιατικών σωματείων. Καλεσμένος σωματείων και φορέων, έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα σε όλη την Ελλάδα και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μικρασιατική ιδέα από πολλά μικρασιατικά σωματεία.
*Κρατήσεις απαραίτητες, μέχρι τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024.
Για δηλώσεις:
| rsvp@leventisgallery.org
| 22668838
Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας.
*Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη.
2. 06/03/2024
Peggy Guggenheim / Gertrude Stein:
Γυναίκες-θρύλοι πίσω από τον μύθο του Μοντερνισμού , Μυρτώ Χατζάκη, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού
Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», στις 19:30
«Αναπολώ τη ζωή μου με μεγάλη ευχαρίστηση. Ήταν, νομίζω, επιτυχημένη… Πάντα έκανα αυτό που ήθελα, και ποτέ δεν με ένοιαξε τι πίστευαν οι άλλοι...
Γυναικεία απελευθέρωση; Μα ήμουν μια γυναίκα απελευθερωμένη πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος…»
Peggy Guggenheim
Θα υπήρχε ο Μοντερνισμός χωρίς τον Picasso, τον Braque, τον Duchamp ή τον Kandinsky? Ίσως ανάμεσα στα ονόματα των δημιουργών που, καίγοντας γέφυρες στο κόσμο της τέχνης, άλλαξαν για πάντα την ιστορία της να πρέπει να προσθέσουμε και δυο γυναίκες που, στον ρόλο του μαικήνα και του συλλέκτη, στάθηκαν πίσω από το Μοντέρνο κίνημα: την Peggy Guggenheim και την Gertrude Stein. Δυναμικές, εκκεντρικές, αμφιλεγόμενες– είναι οι γυναίκες-θρύλοι που στήριξαν την επανάσταση του Μοντερνισμού, και μας ταξιδεύουν, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, στην συναρπαστική, ασυμβίβαστη ζωή τους, στη δίνη του φεμινισμού, του πολέμου αλλά και του έρωτα.
*Κρατήσεις απαραίτητες, μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.
Για δηλώσεις:
| rsvp@leventisgallery.org
| 22668838
Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας.
*Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη.
3. Τον Απρίλιο, θα έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μαςς την Δρ Ερατώ Σάββα – Πρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνα . Η Δρ Χατζησάββα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτήν τη θέση στα 186 έτη ιστορίας της μεγαλύτερης σχολής τέχνης στην Ελλάδα.
4. Αργότερα αναμένουμε και την διεθνούς φήμης stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, η οποία θα θίξει με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα. Ημερομηνία: 16 Μαΐου 2024
Ε. ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η ΛΠ έχει πλέον καθιερώσει μια σταθερή, επιτυχημένη συνεργασία με την Alpha Square, λειτουργώντας ως στέγη για πολλές παραγωγές της, αφού ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας είναι η προαγωγή της διάδραση μεταξύ διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της τέχνης. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί αξιόλογες παραγωγές με πρωταγωνιστές σημαντικούς ζωγράφους της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης.
Για το 2024 ετοιμάζονται από την Alpha Square δυο ξεχωριστές παραγωγές, ειδικά για τα γενέθλια της ΛΠ.
Ζ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 ΜΑΙΟΥ 2024
“Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα”.
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζεται να γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά διαδράσεων και εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών. Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
• Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.
• Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.