ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

11 μονοπάτια της φύσης στην Επαρχία Λεμεσού

WIZ TEAM

O καιρός είναι καλός, οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, οι επιλογές για έξοδο είναι περιορισμένες και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος αποτελούν μια καλή αφορμή για να έρθουμε κοντά στην φύση, να γνωρίσουμε το νησί μας αλλά και να γυμναστούμε. Το Wiz σας προτείνει 11 μονοπάτια της φύσης στην επαρχία Λεμεσού για καταπράσινες αποδράσεις.

Άρτεμις (2.5-3 ώρες)

Το μονοπάτι Άρτεμις είναι κυκλικό και έχει μήκος 7 χιλιόμετρα με αφετηρία 300 μ. από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους-Προδρόμου. Ενδιαφέροντα σημεία είναι το δάσος της Μαύρης Πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων, με ενδεικτική πινακίδα με πληροφορίες. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα τεισιά της παλιάς χώρας», τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571 μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1,850 μ. και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους βρίσκεται σε απόσταση 2.2 χλμ. από το μονοπάτι.

Χρυσόβρυση (1 ώρα)

Το μονοπάτι της Χρυσόβρυσης είναι γραμμικό και η αφετηρία του βρίσκεται στον Δρόμο Καρβουνά - Τροόδους, σε απόσταση 300 μ. από την Πηγή Χρυσόβρυση. Σχεδόν ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, η οποία είναι περιοχή Natura 2000. Τα τελευταία 300 μέτρα της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο ο οποίος χρησιμοποιούταν παλιά από τους κάτοικους του Αμιάντου για τις γεωργικές εργασίες τους. Κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να δείτε υπερβασικά πλουτώνια πετρώματα που ανήκουν στο Οφιολιθικό Σύμπλεγμα του Τροόδους. Η διαδρομή καταλήγει στον δρόμο Καρβουνά - Αμιάντου, περίπου 1.4 χιλιόμετρα από το χωριό του Αμιάντου. Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Ο. Λεβέντης» και το Κέντρο Επισκεπτών Τροόδους βρίσκονται εντός των ορίων του ορυχείου αμιάντου.

Καληδόνια (1.5 ώρα)

Το μονοπάτι Καληδόνια είναι γραμμικό και έχει μήκος 3 χιλιόμετρα. Από την αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Περνά από τον Καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Από την αφετηρία (α) μέχρι τον καταρράκτη των Καληδονιών αποτελεί μέρος του μονοπατιού Ε4. Στη πλατεία Τροόδους βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους.

Αταλάντη (4-5 ώρες)

Το μονοπάτι είναι κυκλικό έχει μήκος 14 χιλιόμετρα, ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1,700 - 1,750 μ. και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) και Αόρατου του Τροόδους (Juniperus foeditissima). Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα Αόρατου ηλικίας 800 χρόνων. Εξαιρετική θέα προς όλες γενικά τις περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει είσοδος γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου που είναι εκτός λειτουργίας από το 1982. Το μονοπάτι μετά από 9 χλμ. τελειώνει στο δρόμο Τροόδους-Προδρόμου. Για να συνεχίσει κάποιος, πρέπει να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο και να περπατήσει περίπου 200 μ. στο δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί, ξύλινη πινακίδα δείχνει την κατεύθυνση του μονοπατιού. Το μονοπάτι συνεχίζει πορεία περίπου παράλληλη του κύριου δρόμου και τελειώνει στη πλατεία Τροόδους. 3 χλμ. από την αφετηρία προς την πλατεία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

Φράγμα Προδρόμου - Σταυρούλια (1.5-2 ώρες)

Το μονοπάτι Φράγμα Προδρόμου- Σταυρούλια είναι γραμμικό η αφετηρία του βρίσκεται στον κύριο δρόμο Πλατείας Τροόδους-Προδρόμου λίγο πιο πάνω από το Φράγμα Προδρόμου Εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου και την Οροσειρά Τροόδους. Το μονοπάτι περνά από εξαιρετικά πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης. Πανοραμική θέα στα ανατολικά προς τις εγκαταλειμμένες γαλαρίες των ορυχείων χρωμίου. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Στη δυτική πλευρά υπάρχει ο εκδρομικός χώρος «Φράγμα Προδρόμου» και ο εκδρομικός χώρος «Μάραθος» βρίσκεται στον δρόμο Αγίου Νικόλαου-Προδρόμου.

Κυπαρίσσια - Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (1.5 - 3.5 ώρες)

Το μονοπάτι Κυπαρίσσια Υδατοφράκτης Γερμασόγειας είναι γραμμικό. Αρχικά περνά μέσα από δασικές συστάδες, μετά ακολουθεί σύντομη πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς και μετά πανοραμική θέα προς τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και την Λεμεσό. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με συστάδες κυπαρισσιών (Cupressus sempervirens var. horizontalis). Συνδέεται με το κυκλικό μονοπάτι του υδατοφράκτη Γερμασόγειας. Το δάσος Κυπαρισσιάς είναι περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

Δόξα σοι ο Θεός - Πυροφυλάκιο Μαδαρή (2 ώρες)

Το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός - Πυροφυλάκιο Μαδαρή είναι γραμμικό με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο 1,400 - 1,600 μ. κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί (1,613 μ.). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν΄ ανεβεί στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Συνδέεται με άλλα μονοπάτια της περιοχής όπως: Μαδαρή-Σελλάδι του Καραμανλή και Δόξα σοι ο Θεός-Μούττη της Χώρας. Στην αφετηρία (α) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 περνά από την αφετηρία (α).

Περσεφόνη ( 1 ώρα)

Το μονοπάτι Περσεφόνη είναι γραμμικό έχει μήκος 3 χιλιόμετρα με πλούσια βλάστηση, όπου ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης κατά τα πρώτα 2 χλμ. και εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Στη πλατεία Τροόδους βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους. Είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Σε απόσταση 2 χλμ. από την πλατεία Τροόδους προς Καρβουνά βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος του Κάμπου του Λιβαδιού και σε απόσταση 2.5 χλμ. βρίσκονται οι εκδρομικοί χώροι Αρμυρολίβαδο και Λιβάδι του Πασιά. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και ο περιπατητής θα πρέπει, είτε να παραληφθεί με όχημα από άλλο άτομο στο σημείο που αυτό διασταυρώνεται με υφιστάμενο δασικό δρόμο, είτε να επιστρέψει ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, ή το μονοπάτι Ψηλό Δεντρό-Πουζιάρης με το οποίο σε κάποιο σημείο διασταυρώνεται.

Πρόδρομος - Ζουμί (1-1.5 ώρα)

Το μονοπάτι Πρόδρομος - Ζουμί είναι γραμμικό με μήκος τρία χιλιόμετρα και έχει αφετηρία την παιδική χαρά στην κοινότητα Προδρόμου. Περνά μέσα από συστάδες Μαύρης Πεύκης (Pinusnigrasubsp. pallasiana), από διάφορα σημεία του μονοπατιού προσφέρεται πανοραμική θέα προς την Κοιλάδα Μαραθάσας, τον Κόλπο της Μόρφου, το Μοναστήρι του Κύκκου, τον Τρίπυλο και το Βουνί Παναγιάς. Στην τοποθεσία Ζουμί το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Φράκτη Προδρόμου - Σταυρούλια. Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής χρησιμοποιήσει το δρόμο Προδρόμου - Τροόδους με επιπλέον απόσταση 2.7 χλμ. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.

Μονή Τροοδίτισσας - Φοινί (2 ώρες)

Το μονοπάτι Μονή Τροοδίτισσας - Φοινί είναι γραμμικό, έχει μήκος 4.5 χιλιόμετρα και αφετηρία τη Μονή Τροόδιτισσας ή την Κοινότητα Φοινιού.Η διαδρομή ακολουθεί τον δασικό δρόμο που συνδέει το Μοναστήρι της Τροοδίτισσας με το όμορφο χωριό Φοινί, με εξαιρετική θέα προς το χωριό. Το μονοπάτι διασχίζει τον ποταμό της Τροοδίτισσας και σας οδηγεί στο κύριο αξιοθέατο της διαδρομής, τον καταρράκτη Χαντάρα (οκτώ μέτρα ύψος). Στη συνέχεια περνά από κάθετους βράχους πριν να φτάσετε στον δρόμο Φοινί - Άγιος Δημήτριος. Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, η οποία είναι μια περιοχή του Δικτύου NATURA 2000.

Ψηλό Δέντρο - Πουζιάρης (3-4 ώρες)

Το μονοπάτι Ψηλό Δέντρο - Πουζιάρης είναι κυκλικό έχει αφετηρία το σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δέντρο και μήκος 9 χιλιόμετρα. Ακολουθεί διαδρομή μέσα από πυκνές συστάδες Τραχείας Πεύκης (Pinusbrutia) κατά το πρώτο χιλιόμετρο, ενώ κατά το τρίτο χιλιόμετρο στα πιο ψηλά σημεία διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος Μαύρης Πεύκης (Pinusnigrasubsp. pallasiana). Σε κάποια σημεία προσφέρει πανοραμική θέα. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.