Loading...
Ολόκληρη η πόλη ένα μεγάλο πολιτιστικό πεδίο.
Ο Οκτώβριος βρίσκει τη Λευκωσία σε έντονους πολιτιστικούς ρυθμούς, με τα θέατρα, τις πλατείες, τις γκαλερί, τους δρόμους και τις γειτονιές της να μετατρέπονται σε ένα μεγάλο, ανοιχτό πολιτιστικό πεδίο, φιλοξενώντας από διεθνή φεστιβάλ και μεγάλες θεατρικές παραγωγές μέχρι σύγχρονο χορό, μουσικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει ο χάρτης που περιλαμβάνει την εντός των τειχών πόλη. Εκεί όπου η τέχνη εγκαταλείπει συχνά τους τέσσερις τοίχους ενός συμβατικού χώρου και περνά στον δρόμο, μέσα στις βιτρίνες, στις πλατείες, στα εργαστήρια και στις καθημερινές διαδρομές των ανθρώπων.
Πιο κάτω θα βρείτε 14 από τις διοργανώσεις και τις πολιτιστικές προτάσεις που ξεχωρίζουν στη Λευκωσία αυτή την περίοδο:
1. WIP Arts & Technology Festival 2026 - 16 έως 25 Οκτωβρίου
Παλιά Λευκωσία, CYENS Centre of Excellence και άλλοι χώροι
Για δέκα ημέρες, η παλιά Λευκωσία μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από το WIP Arts & Technology Festival, το οποίο επιστρέφει φέτος με τη θεματική «FLOWS». Το ετήσιο φεστιβάλ του CYENS Centre of Excellence αντιμετωπίζει την καλλιτεχνική δημιουργία και την έρευνα ως μια διαδικασία που βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη και προσκαλεί το κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με καλλιτέχνες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στα σημεία όπου συναντώνται η τέχνη, η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες. Η φετινή διοργάνωση συγκεντρώνει περισσότερα από 50 έργα, πάνω από 60 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από 15 χώρες και περισσότερες από 15 παράλληλες δράσεις.
Η θεματική «FLOWS» εξετάζει τις διαφορετικές «ροές» που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο: το νερό και την ενέργεια, τα δεδομένα και τα δίκτυα, αλλά και τις ιστορίες, τις μνήμες και τις πολιτιστικές μετακινήσεις. Με σημείο εκκίνησης την Κύπρο, το φεστιβάλ στρέφει παράλληλα το βλέμμα σε ζητήματα περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αλλαγής, επιβίωσης, προσαρμογής, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας.
Το πρόγραμμα απλώνεται σε διαφορετικά σημεία της Λευκωσίας και περιλαμβάνει εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις, performances και συμμετοχικές δράσεις. Η επίσημη έναρξη πραγματοποιείται στις 16 Οκτωβρίου, με το κοινό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις εκθέσεις και τις performances της βραδιάς.
2. ArtCargo Performing Arts Festival - 16 έως 25 Οκτωβρίου
Λευκωσία και δημόσιοι χώροι
Η πόλη γίνεται σκηνή και ο περαστικός μπορεί, χωρίς να το έχει προγραμματίσει, να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε έναν ακροβάτη, μια χορευτική performance ή ένα high-wire act. Το ArtCargo Performing Arts Festival έρχεται στη Λευκωσία με 10 καλλιτεχνικές παραγωγές και περισσότερες από 30 παραστάσεις, μεταφέροντας τις παραστατικές τέχνες έξω από τις συμβατικές θεατρικές αίθουσες και μέσα στον δημόσιο χώρο. Με την υποστήριξη των Exness και bbf:, το φεστιβάλ φέρνει διεθνείς παραστατικές τέχνες σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία, κάνοντας την τέχνη προσβάσιμη σε όλους.
Σύγχρονο τσίρκο, physical theatre, χορός, ακροβατικά, street performance, installations και συμμετοχικά θεάματα συνθέτουν το πρόγραμμα, σημαντικό μέρος του οποίου έχει ελεύθερη είσοδο, δεν έχει γλωσσικούς περιορισμούς και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ανάμεσα στις παραγωγές συναντά κανείς τα «BLINDLY» και «TOO MUCH» των ELELEI, όπου το physical theatre συναντά τον χορό και τα ακροβατικά, αλλά και το «PELAT» του Joan Català, ένα συμμετοχικό έργο νέου τσίρκου που φέρνει performer και κοινό στον ίδιο χώρο δράσης.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης το «PARAMETRIC DEEP», μια συνεργασία του ArtCargo Festival με τον Πάνο Μαλακτό, που συνδυάζει χορό και media installation με water screen και παρουσιάζεται στις 16, 17, 18, 22 και 23 Οκτωβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου στις 20:00, η BASINGA παρουσιάζει το «SOKA TIRA OSOA», ένα εντυπωσιακό high-wire act με ζωντανή μουσική, σύγχρονο τσίρκο και συμμετοχή του κοινού.
3. Mitsikouri Festival - 13 έως 18 Οκτωβρίου
Σε διάφορους χώρους και πόλεις της Κύπρου
Το Mitsikouri International Performing Arts Festival for Children and Young People επιστρέφει με ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει το παιδικό και νεανικό κοινό ως ισότιμο θεατή σύγχρονων παραστατικών τεχνών.
Θέατρο, χορός, σύγχρονο τσίρκο, οπτικό θέατρο και μη λεκτικές παραστάσεις συνθέτουν έναν κόσμο στον οποίο η παιδική παράσταση απομακρύνεται από την κλασική λογική της ψυχαγωγίας και συναντά σύγχρονες καλλιτεχνικές φόρμες. Στη Λευκωσία, μία από τις παραγωγές που ξεχωρίζουν είναι το «PLOCK!» της βελγικής ομάδας Grensgeval, το οποίο παρουσιάζεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Εμπνευσμένη από το έργο και τη δημιουργική διαδικασία του Jackson Pollock, η παράσταση συνδυάζει σύγχρονο τσίρκο, κίνηση, ήχο και live painting. Ο Jakob προσπαθεί να δημιουργήσει τον «τέλειο» πίνακα, όμως το χρώμα σταδιακά ξεφεύγει από τα όρια του καμβά, στάζει, εκτοξεύεται και εξαπλώνεται, μέχρι που το ίδιο το σώμα του performer γίνεται μέρος της ζωγραφικής διαδικασίας.
Το «PLOCK!» είναι μη λεκτικό και απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω και στις οικογένειές τους.
4. «Souvenirs: Claire & Antho» - 17 Οκτωβρίου
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 19:00
Μία παράσταση που δεν χρειάζεται ούτε μία λέξη για να μιλήσει για όσα πολλές φορές δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε. Το «Souvenirs» των Claire & Antho από τη Γαλλία παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας με το Mitsikouri Festival και συνδυάζει σύγχρονο χορό, θέατρο σκιών και οπτικές ψευδαισθήσεις.
Μέσα σε 70 λεπτά, το γαλλικό δίδυμο δημιουργεί έναν οπτικό κόσμο που αγγίζει ζητήματα όπως το άγχος, η αυτοαμφισβήτηση, το συναισθηματικό βάρος και οι «σκιές» που συχνά επιλέγουμε να κρατάμε κρυμμένες. Παράλληλα, η παράσταση μιλά για την ανθρώπινη σύνδεση, την ευαλωτότητα, τη θεραπεία και τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε μαζί τις προσωπικές μας μάχες.
Το έργο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.
5. «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» - 17, 18, 24 και 25 Οκτωβρίου
Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή «Εύης Γαβριηλίδης»
Ένα από τα διασημότερα αστυνομικά μυστήρια της παγκόσμιας λογοτεχνίας ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.
Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι, με τον εμβληματικό Ηρακλή Πουαρό στο κέντρο της υπόθεσης, παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του Ken Ludwig, μετάφραση της Ολυμπίας Σκορδίλη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.
Μέσα στο πολυτελές αλλά αποκλεισμένο τρένο, ένα έγκλημα μετατρέπει τους επιβάτες σε υπόπτους και τον διάσημο Βέλγο ντετέκτιβ σε παρατηρητή μιας ιστορίας όπου τα φαινόμενα απατούν και κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κρύβει το κλειδί του μυστηρίου.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Λάκης Γενεθλής, τη μουσική ο Αντρέας Κουρέτας, την κίνηση η Έλενα Χριστοδουλίδου, τη σύλληψη και τον σχεδιασμό του βίντεο η Έλενα Αλωνεύτη και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Γεώργιος Κουκουμάς.
Για τον μήνα Οκτώβριο, οι παραστάσεις πραγματοποιούνται 17 Οκτωβρίου στις 20:00, 18 Οκτωβρίου στις 18:00, 24 Οκτωβρίου στις 20:00 και 25 Οκτωβρίου στις 18:00.
6. «Το πιο λαμπρό αστέρι: 30 χρόνια χωρίς την Αλίκη» - 19 Οκτωβρίου
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:00
Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο Δήμος Στροβόλου ανοίγει ξανά το «κουτί των αναμνήσεων» μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Στο «Πιο λαμπρό αστέρι: 30 χρόνια χωρίς την Αλίκη», ο ελληνικός κινηματογράφος συναντά το θέατρο και τη μουσική, σε ένα ταξίδι μέσα από τραγούδια, λόγια και εικόνες που συνδέθηκαν με την παρουσία της Βουγιουκλάκη.
Συμμετέχουν η Αναστασία Βορκά στο τραγούδι και την πρόζα, ο Ανδρέας Ιακωβίδης στην αφήγηση και το τραγούδι, ο Μάριος Ανδρέου στο τραγούδι και ο Σάββας Σάββα στο πιάνο. Το εισιτήριο ανέρχεται στα 7 ευρώ, ενώ όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος «Γκολ στη Ζωή».
Η παράσταση εντάσσεται στις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Δήμου Στροβόλου και επιχειρεί να μιλήσει τόσο σε όσους μεγάλωσαν με τις ταινίες της Αλίκης όσο και σε μια νεότερη γενιά που τη γνώρισε μέσα από τη διαχρονική παρουσία της στην ελληνική λαϊκή κουλτούρα.
7. Sooshi Mango - The Homemade World Tour - 20 Οκτωβρίου
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:00
Από τα βίντεο μέσα σε αυτοκίνητα και τα social media, στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αυστραλίας και τώρα στη Λευκωσία.
Οι Sooshi Mango, το αυστραλιανό comedy trio των αδελφών Joe και Carlo Salanitri και του παιδικού τους φίλου Andrew Manfre, έρχονται για πρώτη φορά στην κυπριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας «The Home Made World Tour». Η επίσημη περιοδεία τους επιβεβαιώνει τη στάση στη Λευκωσία στις 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Το χιούμορ τους γεννήθηκε μέσα από εμπειρίες μεταναστευτικών οικογενειών, γονιών και παππούδων, οικογενειακών τραπεζιών, γειτονιών και καθημερινών υπερβολών. Οι χαρακτήρες Johnny, Vince, Sam, Giuseppina, Carmela και Angela αποτέλεσαν τη βάση για ένα comedy phenomenon που πέρασε από τις μικρές οθόνες στα μεγάλα live shows.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοργάνωσης, οι Sooshi Mango έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο video views και έχουν κοινότητα άνω των οκτώ εκατομμυρίων followers, ενώ έχουν πετύχει διαδοχικά sold outs σε μεγάλες αυστραλιανές αρένες.
Το «HOME MADE» περιλαμβάνει νέους χαρακτήρες, sketches, μουσική κωμωδία και το χαρακτηριστικό immigrant-family humour που τους έκανε γνωστούς. Η παράσταση στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
8. MAD MOZART: Unique Sympho Show - 22 Οκτωβρίου
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:00
Τι σχέση μπορεί να έχει ο Mozart με τους AC/DC, τους Nirvana, τη Billie Eilish ή τον Michael Jackson; Στον κόσμο του MAD MOZART, πολύ μεγαλύτερη απ’ όση θα περίμενε κανείς.
Το διεθνές orchestral-theatrical show επιχειρεί να καταργήσει τα όρια ανάμεσα στην κλασική μουσική, τη rock και τη σύγχρονη pop κουλτούρα, συνδυάζοντας συμφωνικό ήχο με έντονη θεατρικότητα και ενέργεια επί σκηνής.
Το ρεπερτόριο κινείται από τον Mozart και τον Ludovico Einaudi μέχρι τους The Prodigy, AC/DC, Billie Eilish, Coldplay, Nirvana, Imagine Dragons και Michael Jackson, με το ίδιο το σχήμα να παρουσιάζει το MAD MOZART ως μια επανεφεύρεση της live συναυλιακής εμπειρίας.
Η περιοδεία περνά μέσα στον Οκτώβριο από το Πόρτο, τη Λισαβόνα και το Αλικάντε πριν φτάσει στην Κύπρο. Οι κυπριακές εμφανίσεις πραγματοποιούνται στη Λεμεσό στις 20 Οκτωβρίου, στην Πάφο στις 21 Οκτωβρίου και στη Λευκωσία στις 22 Οκτωβρίου.
Η εμφάνιση της Λευκωσίας είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
9. Pame Kaimakli 2026 - 24 και 25 Οκτωβρίου
Οδός Συνεργασίας, Καϊμακλί
Το Πάμε Καϊμακλί επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πόλη όχι απλώς ως χώρο στον οποίο πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ, αλλά ως ζωντανό κομμάτι της ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας.
Μετά από δεκατρία χρόνια δράσεων στον ιστορικό πυρήνα του Καϊμακλίου, η διοργάνωση μετακινεί φέτος το επίκεντρό της γύρω από την ιστορική Οδό Συνεργασίας και επιλέγει ως θεματική τις «[+]ΕΡΓΑ-ΣΙΕΣ».
Η ίδια η λέξη δίνει το στίγμα. Συνεργασία, ανταλλαγή και συν-δημιουργία βρίσκονται στον πυρήνα της φετινής διοργάνωσης, με κατοίκους, καλλιτέχνες και κοινότητες να καλούνται να συμμετάσχουν σε μια κοινή διαδικασία μέσα στη γειτονιά.
Οι δράσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στον δημόσιο χώρο και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέες σχέσεις ανάμεσα στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στους ανθρώπους και στην καθημερινή ζωή του Καϊμακλίου.
Το Pame Kaimakli 2026 πραγματοποιείται στις 24 και 25 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από τους Urban Gorillas και χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
10. ΙΔΑΙΟΝ Project & Andreas Krambias Quintet - 24 Οκτωβρίου
Studio Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, 19:00 & 21:00
Δύο διαφορετικές ματιές πάνω στη μουσική κληρονομιά της Ανατολικής Μεσογείου συναντώνται στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, σε μια βραδιά όπου η παράδοση δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι στατικό, αλλά ως υλικό που μπορεί να μετασχηματιστεί.
Το ΙΔΑΙΟΝ Project και το Andreas Krambias Quintet εμφανίζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2026, σε ένα διπλό μουσικό πρόγραμμα στις 24 Οκτωβρίου.
Το κουιντέτο του Ανδρέα Κραμπιά, ουτίστα και σολίστα του μπουζουκιού, κινείται ανάμεσα στις μουσικές παραδόσεις και στον σύγχρονο ήχο. Το ούτι, τα έγχορδα, το κοντραμπάσο και τα κρουστά δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο όπου η μεσογειακή λυρικότητα συναντά τον πειραματισμό και τη σύγχρονη ενορχήστρωση.
Το σχήμα αποτελείται από τον Ανδρέα Κραμπιά, τους Εύρο Βοσκαρίδη και Φρίξο Αντωνιάδη στα βιολιά, τον Δημήτρη Πίχα στο κοντραμπάσο και τη Νόρα Μόριτζσον στα κρουστά.
Μαζί με το ΙΔΑΙΟΝ Project δημιουργούν μια βραδιά που θέτει στο επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, όχι ως μουσειακή μουσική αναφορά αλλά ως ζωντανό πεδίο νέων ήχων και πειραματισμού.
11. «Κέρκυρα - Κύπρος»: Η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας στη Λευκωσία - 28 Οκτωβρίου
Πλατεία Ελευθερίας, 19:00, Είσοδος ελεύθερη
Περισσότεροι από 100 μουσικοί από την Κέρκυρα αναμένεται να γεμίσουν με ήχο την Πλατεία Ελευθερίας το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, σε μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις του μήνα.
Η ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, γνωστή ως «Παλαιά Φιλαρμονική», ιδρύθηκε το 1840 και ταξιδεύει στην Κύπρο για την επετειακή συναυλία «ΚΕΡΚΥΡΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Από τη Δύση στην Ανατολή. Δύο Νησιά, Ένα Έθνος, Μία Μουσική γεμάτη Ελλάδα».
Η ιστορία της Φιλαρμονικής συνδέεται άμεσα με μια από τις σημαντικότερες μουσικές μορφές του νεότερου ελληνισμού. Πρώτος καλλιτεχνικός της διευθυντής υπήρξε ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο οποίος μελοποίησε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», τη μελωδία που καθιερώθηκε ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ξεκινήσει από την επτανησιακή μουσική παράδοση, θα περάσει μέσα από το έργο των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη και θα καταλήξει στην κυπριακή μουσική κληρονομιά.
Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Έλενα Κελεσίδου, ο Γιώργος Ντάβλας και ο Κύπριος τενόρος Ιωάννης Λιβανός, ενώ σολίστ θα είναι ο Μάριος Βουσουλίνος στην τρομπέτα και οι Ευάγγελος Φαϊτάς και Κωνσταντίνος Ζωχιός στο ξυλόφωνο. Την αφήγηση αναλαμβάνει η Αθηνά Βιολάρη και τη μουσική διεύθυνση ο Σπύρος Προσωπάρης.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το σύνολο έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει και στις επίσημες εκδηλώσεις και την παρέλαση της εθνικής επετείου. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας και του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
12. «Residue» και «All of (Y)our Time» - 30 Οκτωβρίου
Studio Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Δύο δημιουργοί της νεότερης γενιάς του κυπριακού σύγχρονου χορού μοιράζονται την ίδια βραδιά και προσεγγίζουν, από διαφορετική οπτική, ζητήματα μνήμης, χρόνου, σώματος, εργασίας και ταυτότητας.
Το «Residue» της Μυριάνθης Παναγιώτου εξετάζει την πράξη της διατήρησης – όχι μόνο αντικειμένων, αλλά και των ιστοριών και των σχέσεων που συγκροτούν την ταυτότητά μας. Κίνηση και ήχος συναντούν εικόνες καθημερινής εργασίας, νερού και παραδοσιακών υφών, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σκηνικό τοπίο που συνομιλεί με την Κύπρο και τη συλλογική της μνήμη.
Ιδιαίτερη θέση στην παράσταση κατέχει το σαντούρι, το οποίο ερμηνεύει ζωντανά η Κυπριάνα Κωνσταντινίδου και λειτουργεί σχεδόν ως ένας αυτόνομος σκηνικός χαρακτήρας.
Το «All of (Y)our Time» της Κωνσταντίνας Σκαλιώντα στρέφει το βλέμμα στον χρόνο και στην αξία του – αλλά και στην αξία της ίδιας της τέχνης και του ανθρώπινου σώματος μέσα σε έναν κόσμο όπου η παραγωγικότητα και το κέρδος συχνά καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τη ζωή.
Οι δύο παραγωγές παρουσιάζονται ως double bill στις 30 Οκτωβρίου, με δυνατότητα ενιαίου εισιτηρίου.
13. Poetry MOVES International Festival - από 13 Οκτωβρίου
ARTos House, Άγιοι Ομολογητές
Η ποίηση εγκαταλείπει για λίγο αποκλειστικά τη σελίδα και συναντά τη μουσική, τη φωτογραφία, την κινούμενη εικόνα και τις παραστατικές τέχνες.
Το Poetry MOVES International Festival - Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, έχοντας ως κεντρική θεματική για το 2026 τον ΧΡΟΝΟ.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον, μνήμη, φθορά, απώλεια, αναγέννηση και μικρές καθημερινές στιγμές αποτελούν το υλικό πάνω στο οποίο δημιουργούν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Ανάμεσα στους ποιητές που τροφοδοτούν το φετινό πρόγραμμα βρίσκονται οι Rainer Maria Rilke, T. S. Eliot, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κλαίρη Αγγελίδου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκη Κατσαούνη, Γιώργος Μολέσκης και Ρωξάνη Νικολάου, μαζί με σειρά άλλων δημιουργών.
Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στη Λευκωσία στις 13 Οκτωβρίου στις 20:00, στο ARTos House, με το «Cello Stories & a Poem». Τέσσερις μουσικές ιστορίες για τσέλο συναντούν ένα ποίημα της Ρωξάνης Νικολάου, με τον Robertas Grod στο τσέλο, τον Σάββα Σάββα στο πιάνο, τη Γιώργα Σολομώντος και τον Farshad Broumand Gohar.
Την ίδια βραδιά εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας PhOETRY IV, η οποία διαρκεί έως τις 17 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει μια συλλογή παλιών οικογενειακών φωτογραφιών Αμμοχωστιανών από φωτογραφικά στούντιο της πόλης, μαζί με ποιήματα από το open call «Μνήμη Αμμοχώστου» και βίντεο με μελοποιημένη ποίηση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
14. «Objects in the mirror may be closer than they appear» - Η video art βγαίνει στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας
2 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου, Τετάρτη - Κυριακή, 17:30 - 22:30, Παλιά Λευκωσία, PSI Foundation
Ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές παρεμβάσεις του φετινού Οκτωβρίου καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να την συναντήσεις σε ένα παράθυρο, έναν τοίχο, έξω από ένα ατελιέ ή σε κάποιο σημείο της παλιάς Λευκωσίας που έχεις προσπεράσει δεκάδες φορές.
Το PSI Foundation πραγματοποιεί την πρώτη του παρουσία στην πρωτεύουσα με το «Objects in the mirror may be closer than they appear», σε επιμέλεια της Ευαγόριας Δαπόλα. Αντί για έναν συμβατικό εκθεσιακό χώρο, το project απλώνεται σε ένα δίκτυο παρεμβάσεων video art σε καθημερινά σημεία της εντός των τειχών πόλης, μετατρέποντας την ίδια τη Λευκωσία σε μέρος της εμπειρίας. Οι στάσεις περιλαμβάνουν το The Gym Bar, το πολιτιστικό κέντρο MERES, το Mobhaus design store, το NOL Design Studio, το NiMAC, το Kartzin x Visual Voices, το Cloudyworks, καθώς και τις οδούς Σαπφούς 6 και Αισχύλου 33-35. Ο χάρτης της έκθεσης σε καθοδηγεί στους χώρους και στα έργα, για να σχεδιάσεις τη δική σου διαδρομή.
Η ιδέα βασίζεται ακριβώς στην απρόσμενη συνάντηση με την τέχνη. Ο περαστικός μπορεί να πηγαίνει για καφέ, να επιστρέφει από τη δουλειά ή απλώς να διασχίζει έναν γνώριμο δρόμο και ξαφνικά μια κινούμενη εικόνα να τον κάνει να σταματήσει. Τα έργα εννέα καλλιτεχνών εμφανίζονται σε ατελιέ, αρχιτεκτονικά γραφεία, πρώην εργαστήρια και άλλα σημεία της παλιάς πόλης, δημιουργώντας μια διαφορετική διαδρομή μέσα στη Λευκωσία.
Η έκθεση αποτελεί παράλληλο project του «Bill Viola. Unspoken» στη Λεμεσό, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο πόλεις και δύο διαφορετικούς τρόπους συνάντησης με την κινούμενη εικόνα. Στη μία περίπτωση ο θετής μπαίνει στον εκθεσιακό χώρο. Στην άλλη, η τέχνη βγαίνει στον δρόμο και συναντά εκείνη τον θεατή.