ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας στο Λεβέντειο

WIZ TEAM

Οργανωμένες δράσεις για τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 1.600 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Βενετίας

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συμμετέχει στους εορτασμούς της επετείου των 1.600 χρόνων από την ίδρυση της Βενετίας. Ως το ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο διαθέτει μία εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων, τα οποία σκιαγραφούν την ιστορική πορεία της πόλης διαμέσου των αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ένα σημαντικό τμήμα των μουσειακών Συλλογών και των μόνιμων εκθεσιακών χώρων απαρτίζεται από αντικείμενα, τεκμήρια και ποικίλο άλλο υλικό που συνδέεται με την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κύπρο (1489-1570), όταν η Λευκωσία ήταν το διοικητικό κέντρο του νησιού. Μια ξεχωριστή ενότητα είναι αφιερωμένη στην Αικατερίνη Κορνάρο, την τελευταία βασίλισσα του μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου. Η παρουσία της σημάδεψε μία καίρια ιστορική στιγμή: τη μετάβαση από τη Φραγκοκρατία στη βενετική κυριαρχία στο νησί.
Η περίοδος της βενετικής διοίκησης θεωρείται πολυσήμαντη για την Κύπρο· διαμόρφωσε την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της, όπως επίσης και το αστικό τοπίο, ενώ υπήρξε καθοριστική και για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του νησιού.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εορτασμών, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας προτείνει και παρουσιάζει στο κοινό τις εξής δράσεις:


1. Αποκαλύπτοντας μια ιστορία
Διαδικτυακές δράσεις

i. Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου
Διαδικτυακές ξεναγήσεις στην Αίθουσα Αικατερίνη Κορνάρο, οι οποίες προσεγγίζουν τόσο την ιστορία της βασίλισσας όσο και της Κύπρου. Αφηγήσεις και αντικείμενα σκιαγραφούν τη συναρπαστική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου.

Ημερομηνίες ανάρτησης: 17 και 31 Μαρτίου 2021
23 Απριλίου 2021
7 και 11 Μαΐου 2021

ii. Ο Βενετσιάνικος Θησαυρός του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας
Ασημένια αντικείμενα, όπως κούπες, κοσμήματα και νομίσματα, αποτελούν μέρος ενός θησαυρού που ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο Βενετσιάνικος Θησαυρός θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές πηγές που τεκμηριώνουν την ενετική ιστορία της Λευκωσίας. Η ξενάγηση εστιάζει επίσης στη διαδρομή της ανακάλυψής του, καθώς και της απόκτησης και του επαναπατρισμού του από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.

Ημερομηνία ανάρτησης: 14 Μαΐου 2021

2. Η Συλλογή Χαρτών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας
Διαδικτυακή δράση

Το Μουσείο διαθέτει μία μοναδική συλλογή όλων των γνωστών χαρτών της πόλης από τον 16ο αιώνα έως τον 19ο και μετέπειτα. Η διαδικτυακή ξενάγηση θα αναδείξει μέρος αυτής της ενότητας, όπως παρουσιάζεται στη Συλλογή Χαρτών μέσα στις αίθουσες της ενετικής περιόδου.

Ημερομηνία ανάρτησης: 5 Μαΐου 2021

3. Η άλωση της Λευκωσίας μέσα από ιστορικές καταγραφές
Podcasts

Μία σειρά από τέσσερα podcasts θα ζωντανέψει εικόνες από την πολιορκία και την πτώση της πόλης της Λευκωσίας στους Οθωμανούς στις 9 Σεπτεμβρίου 1570. Τα αποσπάσματα προέρχονται από κείμενα και μαρτυρίες ταξιδιωτών, ιστορικών και αφηγητών της περιόδου.

Ημερομηνίες ανάρτησης: 3 και 10 Μαρτίου 2021
7 και 22 Απριλίου 2021

Στην αγγλική γλώσσα

Αφήγηση: Ανδρέας Αραούζος / Ηχοληψία: Σωτήρης Μάρος

4. Στιγμές από την ιστορία της Λευκωσίας για τους μικρούς φίλους του Μουσείου

Δύο σύντομες ιστορίες ζωντανεύουν «στιγμές» από τη μακραίωνη ιστορία της Λευκωσίας. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τον Λέδρο τη χρονομηχανή, ο οποίος θα τα οδηγήσει σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο. Οι δύο σκηνές που αναφέρονται στη συνέχεια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δράσης, ειδικά σχεδιασμένης για τους μικρούς φίλους του Μουσείου, που σκοπό έχει να προσφέρει μία εναλλακτική προσέγγιση στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή ιστορία της πόλης μας.

i. Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου
Η βασίλισσα ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο για να επιστρέψει στη Βενετία, όπου θα παραδώσει το στέμμα της Κύπρου στον δόγη της πόλης. Μέσα από μια ζωντανή αφήγηση, η κυρία των τιμών της βασίλισσας περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της Αικατερίνης Κορνάρο στη Λευκωσία.

Ημερομηνία ανάρτησης : 5 Μαρτίου 2021

ii. Ο βοηθός του Giulio Savorgnano
Ο Giulio Savorgnano ήταν ο μηχανικός που σχεδίασε τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας. Ο βοηθός του αποκαλύπτει στα παιδιά τα μυστικά αυτού του εμβληματικού μνημείου και τα παρακινεί να γίνουν οι νέοι εξερευνητές της πρωτεύουσας.

Ημερομηνία ανάρτησης: 24 Μαρτίου 2021

5. Συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη – Αφροδίτη, Βενετία και Κύπρος
Μια παραγωγή της Alpha Square σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Σκεπτικό και αφήγηση: Ανδρέας Αραούζος
Βασισμένη στο ομώνυμο δοκίμιο του καθηγητή Peter Humfrey, το οποίο δημοσιεύτηκε στον κατάλογο της προσωρινής έκθεσης Παράδοξη Αφροδίτη, που παρουσιάστηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018, και συνδέει την Αφροδίτη και τη γενέτειρά της Κύπρο με τη Βενετία.

Ημερομηνία ανάρτησης: 5 Μαΐου 2021

Στην αγγλική γλώσσα

Οι προτεινόμενες δράσεις προσφέρουν δυναμικές επιλογές όχι μόνο για την ενημέρωση, αλλά και για τη συμμετοχή των πολιτών των δύο πόλεων στην κοινή ιστορία της Δημοκρατίας της Βενετίας και της Κύπρου.

Όλες οι διαδικτυακές δράσεις θα αναρτώνται στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, στο Facebook και στο Instagram: @leventismuseum

Επικοινωνία:
T.: +357 22661475 / Email: info@leventismuseum.org.cy

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30