ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

22η διοργάνωση για ένα από τα μακροβιότερα και πιο σημαντικά μουσικά φεστιβάλ της Κύπρου

WIZ TEAM

To jazz festival της καρδιάς μας είναι και πάλι εδώ, για 22η φορά. Στον ίδιο χώρο που συναντιόμαστε τα τελευταία χρόνια, στο ειδυλλιακό Val’s Place, στο πανέμορφο χωριό Γιαλιά, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022!

«Σας περιμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό για να σας παρουσιάσουμε το ανανεωμένο πρόγραμμά μας, με πολλές νέες και συναρπαστικές προσθήκες, όπως μια παράσταση σύγχρονου χορού σε επιπρόσθετη σκηνή, και άλλες αναζωογονητικές προσαρμογές, όπως το να δώσουμε περισσότερο χώρο σε νέους δημιουργούς και νέα ταλέντα που μας έχουν εντυπωσιάσει με τις εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες παραγωγές τους που ετοιμάζουν.

Επιπλέον, είναι τιμή μας να παρουσιάσουμε, για πρώτη φορά σε εκδήλωση του Paradise Jazz Festival, την αγαπημένη μας φίλη και αξιόλογη Κύπρια τραγουδίστρια που έχει εντυπωσιάσει το κοινό διεθνώς, την Αλέξια Βασιλείου.

Στο σύνολό του, το πρόγραμμά μας έχει δέκα (10) παραστάσεις, με πέντε (5) παραστάσεις καθημερινά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως μια σύγχρονη προσέγγιση της τζαζ, κλασικά στάνταρντ, World, και fusion, πειραματικές παραστάσεις και σύγχρονο χορό. 

Αισθανόμαστε ότι με αυτό το πρόγραμμα παραμένουμε πιστοί στους ακαδημαϊκούς σκοπούς του φεστιβάλ μας και ανυπομονούμε να σας το παρουσιάσουμε».
 

1η μέρα
Παρασκευή 19 Αυγούστου

Έτσι, θα ξεκινήσουμε την Παρασκευή 19, ώρα 9.30 μμ., με την παρουσίαση του προσωπικού δίσκου του Βασίλη Φιλίππου, «Colorful Emptiness». “Η αναζήτηση του αισθήματος της γαλήνης και της πληρότητας μέσα σε ένα άπλετο χώρο και χρόνο, είναι η αφορμή δημιουργίας του Colourful Emptiness, και αυτό που ελπίζω να μεταφέρω στον ακροατή μέσω της μουσικής. 

Τα κομμάτια, ξεκίνησαν με τη μορφή αυτοσχεδιασμών και πειραματισμών στο πιάνο, που προέκυψαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχοντας σαν έμπνευση τη σχέση μου με αγαπημένα μου πρόσωπα, έβρισκα ευχαρίστηση στο να παίζω και να ακούω τις μικρές αυτές ιδέες, μέχρι να δημιουργηθεί ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος, μέσα στον οποίο η μουσική γινόταν όλο και πιο έντονη συναισθηματικά. 
Οι τελικές συνθέσεις για πιάνο, κιθάρα και βιολί κρατούν την απλότητα και την ειλικρίνεια της αρχικής έμπνευσης».

Θα συνεχίσουμε με το ντουέτο Gaba Project που αποτελείται από τους Βασίλη Βασιλείου και την Χριστίνα Πολυκάρπου συνδυάζουν, για πρώτη παγκόσμια φορά, το handpan και τα κρουστά μαζί με τη λύρα. 

Το handpan όργανο σύγχρονο, ενώ η λύρα είναι μουσικό όργανο που προέρχεται από μια παράδοση. Κύρια αναζήτησή τους σε αυτό το project, είναι ένας νέος τρόπος προσέγγισης (ενορχήστρωση, σύνθεση, ηχόχρωμα) τόσο στα όργανα όσο και στις πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα ακριβώς από την αναζήτηση αυτή, είτε υπήρχαν από πριν και πλέον αναδιαμορφώνονται.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι βασικό στοιχείο του σχήματος, ο οποίος προέρχεται εν μέρη από τις μουσικές γνώσεις και εμπειρίες των δύο μουσικών, αλλά επίσης δημιουργεί νέες προοπτικές και διαδρομές που προκύπτουν από το νέο πρωτότυπο συνδυασμό των οργάνων.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η ευτυχία είναι το τέλος και ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης . H ευτυχία δεν είναι απόλαυση αλλά ούτε και αρετή. Η ευτυχία είναι η άσκηση της αρετής. H ευτυχία κερδίζεται παρά μόνο στο τέλος της ζωής κάποιου. Άρα είναι στόχος και όχι μια προσωρινή κατάσταση.

Performed and created by Milena Ugren Koulas and George Koulas.

Και η βραδιά θα συνεχιστεί σε πιο αυθεντικούς τζαζ ρυθμούς. Η νεοσυσταθείσα μπάντα Κουαρτέτο Αllusion είναι βασισμένη στη συνεργασία μεταξύ του Αντρέα Γερολατσίτη (κιθάρα) και του Όμηρου Μιλτιάδους (ντραμς). Μετά από πολλά χρόνια κοινών εμφανίσεων σε διάφορα μουσικά σχήματα, οι δύο μουσικοί θα παρευρεθούν με τον Μάριο Χαραλάμπους στο τενόρο σαξόφωνο και τον Κυριάκο Κέστα στο κοντραμπάσο και θα παρουσιάσουν δικές τους αυθεντικές συνθέσεις. Η μουσική τους είναι Τζαζ με επιρροές και από άλλα είδη όπως funk, soul, blues, free jazz κλπ. Αυτοσχεδιασμός και αυθορμιτισμός είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της μπάντας, όπως και η εξερεύνηση και δημιουργία.

Τελευταία παράσταση για την Παρασκευή, θα είναι το αποκορύφωμα της βραδιάς και ίσως και του φεστιβάλ, η Κύπρια τραγουδίστρια διεθνούς φήμης, Αλέξια Βασιλείου.

Η Αλέξια αναβιώνει ορισμένα από τα κλασικά Τζαζ τραγούδια της Αμερικανικής Τζαζ, μαζί με αναφορές στον ιστορικό πια Τζαζ δίσκο της, «In a Jazz Mood», επανερμηνεύοντας τις μουσικές των σπουδαίων Abbey Lincoln, Nina Simone, Louis Armstrong, Duke Ellington, Chick Corea, George Gershwin, George Coltrane, Betty Carter, συμπεριλαμβάνοντας και δικές της συνθέσεις. Τα μουσικά είδη των τραγουδιών που θα παίξουν, περιλαμβάνουν σουΐνγκ, τζαζ, γκόσπελ, μπλουζ και Αυτοσχεδιασμό, τραγούδια με διάθεση να ανυψώσουν το πνεύμα.

Στην έκφρασή της, η Αλέξια, τραγουδά με τρόπο legato (μια τεχνική που σημαίνει συνεχή κίνηση ανάμεσα στις νότες), αλλά και rubato (που σημαίνει «να κλέβεις» ρυθμικά μοτίβα τα οποία είτε προηγούνται είτε έπονται της θέσης ή της άρσης στο μέτρο), αξιοποιώντας την δυνατή και καλά δουλεμένη τεχνική της στην αναπνοή, όπως και το phrasing της, που δείχνει πως έχει επιλέξει και δουλέψει πάνω στην αυθεντικότητα τόσο του προσωπικού της ήχου, όσο και των μουσικών της επιλογών.

Η Αλέξια συνοδεύεται από 3μελή ορχήστρα η οποία απαρτίζεται από ορισμένους απο τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της Τζαζ και της Αυτοσχεδιαστικής μουσικής σκηνής της Κύπρου: Ρόδος Παναγιώτου – Κρουστά, Ανδρέας Ροδοσθένους – Ηλεκτρικό Μπάσο, Γιώργος Μορφίτης – Ηλεκτρικό πιάνο.

2η μέρα
Σάββατο 20 Αυγούστου

Προχωρώντας στο Σάββατο στο πρόγραμμα της δεύτερης νύχτας, παρουσιάζουμε τις 5 επόμενες πολυμορφικές μας παραστάσεις, αρχίζοντας το πρόγραμμα με τους ήχους του ντουέτου Gaba Project, το οποίο θα συνοδέψει τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και της νύχτας που έρχεται!

Αργότερα, και μετά την κύρια ομιλία του φεστιβάλ, θα παρουσιάσουμε ένα κουαρτέτο σύγχρονης τζαζ που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το κουαρτέτο JAG βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της παραδοσιακής τζαζ με μια μοντέρνα τροπή.

Το ρεπερτόριο αποτελείται από διασκευασμένα τζαζ στάνταρντ και πρωτότυπες μοντέρνες τζαζ συνθέσεις. Η δημιουργικότητα, η διαφάνεια και η ανάληψη κινδύνων είναι στοιχεία που τα μέλη βλέπουν με ιδιαίτερα συμπαθητική διάθεση.

Οι ντόπιοι Κύπριοι μουσικοί Τζονι Αγησιλάου (Codarts Alumni – Αυτή τη στιγμή στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης) και Μάρκος Μαυρομιχάλης (σήμερα στο Codarts) μαζί με τους Nikola Spasojevic (απόφοιτος του Codarts και επί του παρόντος στο NYU) και Juriaan De Kok (απόφοιτος του Codarts) στοχεύουν σε μια μουσική βραδιά ελευθερίας, δημιουργικότητας και αυτοσχεδιασμού.

Τα τρία τελευταία στοιχεία θα τα βρούμε έντονα και στην επόμενη παράστασή μας η οποία και αυτή έχει την βάση της στην Ολλανδία.

Luca Warmer και ο Νίκος Χαραλάμπους (ντουο) είναι μουσικοί με έδρα το Ρότερνταμ και τη Χάγη, αντίστοιχα. Και οι δύο τους έχουν ένα ισχυρό υπόβαθρο στη τζαζ μουσική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τους πειραματισμούς τους με loops, ηλεκτρονικά εφέ και δειγματοληψία (sampling). Κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση από σύμπτωση, άρχισαν αμέσως να πειραματίζονται με τις δυνατότητες ανάμειξης looping και εφέ με το σχήμα ντουέτου φωνής-κιθάρας και από τότε, αναζητούν την ισορροπία μεταξύ ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Η δουλειά τους περιλαμβάνει κυρίως δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές με κύριες πηγές έμπνευσής την τζαζ, σόουλ, ελεύθερη αυτοσχέδια και ροκ μουσική.

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε τη 2η εμφάνιση της χορεύτριας και χορογράφου Milena Ugren Koulas, που θα εμφανιστεί μαζί με την χορεύτρια Έλενα Γαβριήλ, στο «Meeting Point».

Η πράξη μιλά για μια συναισθηματική και σωματική αντιπαράθεση μεταξύ δύο διαφορετικών αλλά πολύ παρόμοιων ατόμων που ποτέ δεν είναι αρκετά κοντά για να αγγίξουν ο ένας τον άλλον, και ποτέ αρκετά μακριά για να χωρίσουν. Με έναν αφηρημένο και μη θεατρολογικό τρόπο, αυτό το χορογραφικό έργο διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις εστιάζοντας στις εντάσεις, τη δυναμική και το συγχρονισμό της κίνησης. Η μουσική σύνθεση ανήκει στο Γιώργο Κούλα και τον Μάριο Τακούσιη.

Και θα καταλήξουμε στο φετινό επίσημο πρόγραμμα με τέσσερις μουσικούς που πρωταγωνιστούν στις μουσικές σκηνές του νησιού μας. Το Οδυσσέας Τουμάζου Τρίο με φιλοξενούμενο τον Μάριο Χαραλάμπους είναι ένα γκρουπ που δημιουργήθηκε από τον κιθαρίστα και συνθέτη με έδρα την Κύπρο, Οδυσσέας Τουμάζου.  Το έργο του έχει περιγραφεί ως, ένας «πραγματικά αυθεντικός και δυνατός, προσωπικός ήχος στο είδος τρίο- κιθάρας». Οι επιρροές του είναι ευρείες και περιλαμβάνουν τζαζ, κλασική και παραδοσιακή μουσική που δημιουργούν έναν μοναδικό ήχο που απευθύνεται σε ποικίλα ακροατήρια.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του πρώτου του στούντιο άλμπουμ «Ensticto». Το έργο έχει χαρακτηριστεί, «πραγματικά αυθεντικό και ισχυρό, με προσωπικό ήχο μέσα σε ένα καθαρά τρίο κιθάρας». Οι επιρροές του έχουν ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει τζαζ, κλασσική και παραδοσιακή μουσική, που δημιουργούν ένα μοναδικό ήχο που αποτείνεται σε μια ποικιλία ακροατηρίων. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα βασικό στοιχείο της μουσικής του Οδυσσέα, επιτρέποντας μια καθηλωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια των παραστάσεων μεταξύ του κοινού και του συγκροτήματος, που μπορεί να περιγραφεί ως προσβάσιμη και ταυτόχρονα πειραματική. Στο PJFestival ο Οδυσσέας Τουμάζου θα παρουσιάσει πρωτότυπα κομμάτια εμπνευσμένα από τους παραδοσιακούς ήχους του νησιού. Τα στοιχεία του καθοριστικού αυτοσχεδιασμού με την τζαζ αναμειγμένα με μεσογειακές επιρροές είναι η καλύτερη περιγραφή για αυτήν την σύντηξη του ήχου.

Λόγω του αριθμού των παραστάσεων και του πλήρους προγράμματος και τις δύο ήμερες, δεν ήμασταν σίγουροι αν θέλαμε ή όχι να οργανώσουμε ένα jam session για τη φετινή διοργάνωση, αν και γνωρίζουμε καλά ότι είναι ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και της ατομικότητας του Paradise Jazz Festival, καταλήξαμε στην απόφαση να το αφήσουμε στον αυθορμητισμό της βραδιάς.

Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά καλά για να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ μας και για το πολύτιμο έργο που απελευθερώνουν στο τμήμα πολιτισμού και ζωής αυτού του νησιού!

Το άλλο μεγάλο ευχαριστώ πηγαίνει σε εσάς, το φανταστικό κοινό μας, που είστε εκεί στο αντίθετο σημείο της σκηνής. Με την παρουσία σας και την αγάπη σας ξεκινά το live show!

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, οι οποίοι χωρίς την ψυχολογική τους βοήθεια και την οικονομική τους συμβολή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι εκδηλώσεις μας δεν θα υπήρχαν πια. Μερικοί από τους χορηγούς μας είναι συνεχώς στο πλευρό μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντάς μας μια επιπλέον σταθερή ενεργητική ώθηση σε ότι κάνουμε!

Ένα άλλο μεγάλο ευχαριστώ πηγαίνει σε όλους τους εθελοντές που ο καθένας από αυτούς μας βοηθά με τον δικό του τρόπο να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση όσο καλύτερα γίνετε. Η βοήθειά σας αγγίζει τις καρδιές μας και ενισχύει τη δημιουργικότητά μας.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό μεγάλο ευχαριστώ πηγαίνει στο όμορφο Val’s Place και το φανταστικό πλήρωμά του που μοιράστηκαν τις δημιουργικές μας ιδέες και το πάθος μας για τη μουσική, μας φιλοξένησαν και μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα διατίθενται φαγητό και ποτά από την εξαίσια παρέα του Val’s Place. Θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα η επικοινωνήστε με το ίδιο το Val’s Place (Facebook www.facebook.com/ValsPlaceGialia) και στα τηλέφωνα (+357) 96511179 or (+357) 96713164 για περεταίρω διευκρινήσεις.

Μην πίνετε και οδηγείτε - έχουμε αρκετό χάος. Επιλέξτε την επιλογή κατασκήνωσης για τη νύχτα. Θα υπάρχουν ντους σε λειτουργία και το μπαρ θα ανοίγει από το πρωί.

Η πόρτα ανοίγει κάθε βράδυ στις 8μμ.

Η είσοδος είναι €20 για κάθε νύχτα και η ώρα έναρξης του προγράμματος ορίζεται στις 9.30 μμ.  Ο καθορισμένος τρόπος αγοράς εισιτηρίων είναι στην πόρτα, τη νύχτα της εκδήλωσης

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να δείξουν κατανόηση της ακόλουθης πολιτικής. Οι κρατήσεις θέσεων θα κρατηθούν μόνο μέχρι τις 9.15 μμ. και ανάλογα της ζήτησης. Σε τυχόν καθυστερημένες αφίξεις θα επιτρέπεται η είσοδος μεν, ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε υπάρχοντα χώρο καθισμάτων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Τηλ. 97747327 και 99971820
email: paradisejazzfestival@gmail.com
Follow  us on Facebook, or Instagram.